Follow us

Τα λάθη της Πυροσβεστικής στις φωτιές του Αυγούστου - Πώς και πού "στράβωσε" το σχέδιο πυρόσβεσης

Ποια λάθη της ηγεσίας της Πυροσβεστικής εντοπίζουν στελέχη του Σώματος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ευάγγελος Μητρούσης
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΑΓΓΕΛΟς ΜΗΤΡΟΥΣΗς
kammeno spiti

Στην πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ιδιότητα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι στη διαχείριση των πυρκαγιών, έγιναν λάθη. "Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε", ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ποια όμως είναι τα λάθη της πυροσβεστικής, έτσι όπως προκύπτουν από το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που δίνουν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής στους δημοσιογράφους; Αν και είναι προφανώς πολύ νωρίς για να γίνει απολογισμός και μένει να διευκρινιστούν πολλά σημεία, ορισμένα λάθη είναι προφανή.

Για παράδειγμα στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, όπως έγραφε το TheTOC, είναι προφανές ότι η φωτιά, περίπου δυο 24ωρα μετά την εκδήλωσή της, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Την επομένη όμως υπήρξε αναζωπύρωση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στην Αττική κρίσιμος αριθμός ανδρών και εναέριων μέσων, που στερήθηκε η Εύβοια. Η αδυναμία της πυροσβεστικής να αποτρέψει την αναζωπύρωση, δεν δικαιολογείται.

Αργότερα, σε ένα από τα έκτακτα ανακοινωθέντα, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για "νέα πυρκαγιά" στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο η διατύπωση δεν ήταν ακριβής. Αποτελεί κοινό τόπο στην Πυροσβεστική, ότι "η φωτιά δεν φυλάχθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να ξαναφουντώσει και εντέλει, να χαθεί εκ νέου ο έλεγχός της".

Διαβάστε Επίσης

Στη Βαρυμπόμπη δεν υπήρξε εναέρα επιτήρηση

Φωτιά

Δεν είναι όμως το μόνο λάθος που έγινε με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ολοι πλέον συμφωνούν ότι ένα κρίσιμο λάθος που επέτρεψε στη φωτιά να καταστεί ανεξέλεγκτη, ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, στην περιοχή της Αττικής, εναέρια επιτήρηση.

Αν τα αεροσκάφη πετούσαν και μάλιστα έμφορτα και είχαν εντοπίσει την πυρκαγιά εγκαίρως, σίγουρα η εξέλιξή της θα ήταν διαφορετική. Και όμως οι συνθήκες ήταν τέτοιες και ο κίνδυνος για πυρκαγιά τόσο μεγάλος, που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς και γιατί δεν δόθηκε εντολή για εναέρια επιτήρηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθησαν τα ερωτήματα για την ανταπόκριση της πυροσβεστικής στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός, ότι ενώ υπήρχαν εναέρια μέσα, σταθμευμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τατόι, εκείνα δεν πέταξαν εγκαίρως.

Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη θα ήταν τελείως διαφορετική αν τα δυο αεροσκάφη Air Tractor που βρίσκονταν στο Τατόι πετούσαν έμφορτα και επενέβαιναν για να σβήσουν τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε.

Διαβάστε Επίσης

Το γεγονός ότι δεν πέταξαν εγκαίρως το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι η εντολή για την απογείωσή τους δόθηκε στη 1.25 μ.μ., δηλαδή αρκετή ώρα μετά δηλαδή την έναρξη της πυρκαγιάς. Πραγματοποίησαν μάλιστα την πρώτη ρίψη νερού, αφού πρώτα ανεφοδιάστηκαν με νερό από τη λίμνη του Μαραθώνα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αποφάσεις από τους πολιτικούς και όχι τους αξιωματικούς

Πρόσφατα η Καθημερινή έγραψε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από στελέχη της Πυροσβεστικής για το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τη κατανομή των πυροσβεστικών αεροπλάνων δεν πάρθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά από την πολιτική ηγεσία, οδηγώντας σε επιχειρησιακά λάθη.

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας Γιάννης Σουλιώτης, "επί δύο ημέρες πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν πάρει εντολή να παραμένουν στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, μήπως τυχόν καταφέρουν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της Εύβοιας, κάτι που τελικά δεν συνέβη παρά αρκετά 24ωρα αργότερα".

Λάθος άνθρωποι σε κρίσιμα πόστα

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο αστυνομικός ρεπόρτερ της Καθημερινής έκανε λόγο για λάθος τοποθετήσεις στελεχών σε κρίσιμα πόστα. Εγραφε για παράδειγμα ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι και την κυβερνητική αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019, "τοποθετήθηκαν σε θέσεις "κλειδιά" αξιωματικοί που δεν διέθεταν την απαραίτητη επιχειρησιακή εμπειρία".

Και ανέφερε το παράδειγμα δυο υψηλόβαθμων αξιωματικών στο Συντονιστικό Κέντρο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι έχουν κάνει όλη τους την καριέρα στη Βόρειο Ελλάδα και δεν είχαν την εμπειρία να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες με τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται και στην κατανομή των εποχικών πυροσβεστών που επάνδρωσαν τα νέα πυροσβεστικά κλιμάκια. Στελέχη του σώματος επισημαίνουν ότι η κατανομή έγινε με βάση τις απαιτήσεις και τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και όχι ορθολογικά και η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη.

kolokouris

Τι συμβαίνει με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής;

Όπως έγραφε χθες στο TheTOC πολλά έχουν ακουστεί για τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που βρίσκεται εκτεθειμένος και είναι υπόδικος για τη φωτιά στο Μάτι, αφού όλα δείχνουν ότι αν και έλαβε εντολή στις 5 το απόγευμα, να φύγει από την Κινέτα- όπου επιχειρούσε- και να πάει στο Μάτι με υδροφόρα οχήματα να βοηθήσει, αυτός έφθασε τελικά στο σημείο της τραγωδίας στις 9 το βράδυ.

Αυτό που έχει ενοχλήσει ακόμα περισσότερο τους επιζώντες της τραγωδίας στο Μάτι, είναι και ο τρόπος που επέλεξε να αποσείσει τις ευθύνες του, λέγοντας ότι και νωρίτερα να είχε φθάσει, δεν θα είχε σώσει τους ανθρώπους, αφού "δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί."

Η στάση του Στέφανου Κολοκούρη και στις φωτιές του Αυγούστου έχουν προκαλέσει οργή στο Σώμα, αφού εν μέσω της κρίσης, εμφανίστηκε δυο φορές σε ζωντανή σύνδεση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, και όταν ρωτήθηκε για τη φωτιά στην Εύβοια, δήλωσε άγνοια…με το επιχείρημα ότι εκείνος ασχολείτο με την κατάσβεση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη… Θεωρείται δεδομένο ότι μετά τον Αύγουστο, ο νυν αρχηγός θα αποστρατευθεί.

Αλλά το ερώτημα αν μπορούσε ο Αρχηγός να συντονίσει τις επιχειρήσεις και να δώσει τις σωστές εντολές, παραμένει…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 24 Μαρ 2023 | 21:16

Νέα Σμύρνη: Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από τον απεγκλωβισμό ατόμων στη φωτιά στο εστιατόριο

οι αστυνομικοί που προσπαθούν να διασώσουν και να απεγκλωβίσουν άτομα από φλεγόμενο κτίριο

ΕΥΒΟΙΑ 24 Μαρ 2023 | 20:38

Ερέτρια: "Δεν έγινε καμία έκρηξη στο σχολείο, ένα δυναμιτάκι πέταξαν στις τουαλέτες"

Ο δήμαρχος της Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρακόπουλος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι "δεν έγινε καμία έκρηξη στο γυμνάσιο. Πέταξαν ένα δυναμιτάκι".

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 24 Μαρ 2023 | 17:45

Ν. Σμύρνη: Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την φωτιά στο εστιατόριο - Παρανάλωμα το Cavaliere μέσα σε μερικά λεπτά

Ολοσχερώς καταστράφηκε το εστιατόριο Cavaliere στη Νέα Σμύρνη - Παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγες μέσα σε μερικά λεπτά.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ 24 Μαρ 2023 | 15:51

Νέα Σμύρνη: Ποιοι βρίσκονται πίσω από την φωτιά στο εστιατόριο των επωνύμων - Ανθρώπους της νύχτας "βλέπουν" οι Αρχές

Ολοσχερώς καταστράφηκε από την φωτιά το εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη - Από τους ιδιοκτήτες θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις.

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Μαρ 2023 | 12:52

Νέα Σμύρνη: Πάρτι με σαξόφωνο στο Cavaliere λίγες ώρες πριν τη μεγάλη φωτιά - Εικόνες μέσα από το εστιατόριο

Εικόνες που ανέβηκαν στο Instagram δείχνουν τους πελάτες του εστιατορίου στη Νέα Σμύρνη να απολαμβάνουν το φαγητό τους συνοδεία του σαξοφωνίστα που έπαιζε το Englishman in New York.

ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΟ 24 Μαρ 2023 | 12:08

Η Γαλλία στις φλόγες λόγω ασφαλιστικού: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Κάρολου και Καμίλας

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 26-29/03 επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που έχει προκαλέσει το νέο ασφαλιστικό και των βίαιων επεισοδίων

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ 24 Μαρ 2023 | 11:29

Νέα Σμύρνη: Σε αυτούς τους επώνυμους ανήκει το εστιατόριο Cavaliere που κάηκε [εικόνες - βίντεο]

Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου στη Νέα Σμύρνη που κάηκε ολοσχερώς μετά από εμπρηστική επίθεση.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ 24 Μαρ 2023 | 10:55

Νέα Σμύρνη: Η πρώτη αντίδραση της Μάρας Δαρμουσλή για τη φωτιά στο εστιατόριο του συζύγου της - "Ήταν τρομακτικό"

Το εστιατόριο Cavaliere στη Νέα Σμύρνη καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά - Ανήκει στον σεφ σύζυγο της Μάρας Δαρμουσλή.

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 24 Μαρ 2023 | 08:50

"Το εστιατόριο ανήκει σε δύο επώνυμες κυρίες" - Μαρτυρία από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Σμύρνη [βίντεο]

"Πυροβόλησαν τα τζάμια και πέταξαν γκαζάκια μέσα στο εστιατόριο", δήλωσε κάτοικος της Νέας Σμύρνης.

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ 24 Μαρ 2023 | 07:23

Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά στο εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη - Απεγκλωβίστηκε μητέρα με το μωρό της

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής προκάλεσε η φωτιά σε γνωστό εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 24 Μαρ 2023 | 06:24

Στάχτη γνωστό εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη - Ενας τραυματίας, μαρτυρίες για εμπρησμό [εικόνες - βίντεο]

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε γνωστό εστιατόριο επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Σμύρνη. Απεγκλωβίστηκαν πέντε ένοικοι της πολυκατοικίας.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 23 Μαρ 2023 | 23:07

Meteo: Πάνω από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών (από το 2003 έως και το 2022) βρέθηκαν στο επίκεντρο ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

ΑΜΕΣΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 23 Μαρ 2023 | 16:36

Φωτιά στην Κορινθία: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Στιμάγκα - Επί τόπου 10 οχήματα της Πυροσβεστικής

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση στον δήμο Βέλο - Βόχας Κορινθίας