Μικρή και παροδική θα είναι η υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης αφού μετά το 2027 έτος κατά το οποίο το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μειώνεται στα 9,95 δισ. ευρώ από 16,16 δισ. ευρώ το 2026, ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό (ΠΔΠ) 2026 -2029.
Ωστόσο το κείμενο του ΠΔΠ δεν υπολογίζει στους προϋπολογισμούς των δημοσίων επενδύσεων τα 8 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων τα οποία έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τα τρία νέα κοινοτικά περιφερειακά ταμεία (Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων) αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός σχεδιασμός. Επίσης, όσο βαδίζουμε προς τη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, θα αυξάνονται και οι εισροές από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος από τα 6,2 δισ. ευρώ το 2026, στα 6,35 δισ. ευρώ το 2027, στα 6,85 δισ. ευρώ, το 2028 και στα 7,5 δισ. ευρώ το 2029.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η στρατηγική υλοποίησης του Αναπτυξιακού ΠΔΕ (ΑΠΔΕ) αποτυπώνεται και στην κατανομή των πιστώσεων ανά Φορέα Κεντρικής Διοίκησης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΑΠΔΕ και αυτό που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους πρόκειται να διατεθούν:
1. Πόροι ύψους 7,63 δισ. ευρώ (18,2% του συνόλου) διατίθενται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής σε λιμάνια, γέφυρες και αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και την αναβάθμιση των μεταφορικών δικτύων δηλαδή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
2. Πόροι ύψους 3,44 δισ. ευρώ (12,7% του συνόλου) κατανέμονται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, καθώς και για τη Δίκαιη Μετάβαση στις περιοχές Αρκαδίας και Δυτική Μακεδονία και τη στήριξη των ΜΜΕ.
3. Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται για το ανθρώπινο δυναμικό από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας σε δράσεις εκπαίδευσης και απασχόλησης, αφού λαμβάνουν συνολικά 3,46 δισ. ευρώ (12,7% του συνόλου ) και 820 εκατ. ευρώ (5,5% του εθνικού σκέλους της περιόδου 2026-2029) για την ενίσχυση δεξιοτήτων και κοινωνικών πολιτικών.
4. Ενισχύεται ο αγροτικός τομέας και η αλιεία, αφού προβλέπεται χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ (12,9%) για δράσεις στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της αλιείας.
5. Τα Περιφερειακά Προγράμματα που υλοποιούνται από τις 13 Περιφέρειες της χώρας ενισχύονται με 8,26 δισ. ευρώ συνολικά. Από αυτά, 5,56 δισ. ευρώ προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος (20,5% του συνόλου της περιόδου 2026-2029) και 2,7 δισ. ευρώ από το εθνικό (18,2% του συνόλου της περιόδου 2026-2029), ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
6.Τέλος, σημαντικοί πόροι θα διατεθούν στους λοιπούς Φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους σε συμφωνία με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη διαμορφούμενη στρατηγική για την ανάπτυξη της τρέχουσας περιόδου.
Τα 7 δισ. ευρώ του ΤΑΑ
Επιπλέον σε ό,τι αφορά στην κατανομή των πιστώσεων ανά Φορέα Κεντρικής Διοίκησης για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων ύψους 7,19 δισ. για το 2026 θα διατεθεί ως εξής:
-Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας 2,22 δισ. ευρώ που αποτελούν το 30,8% του συνολικού ποσού των 7,19 δισ. ευρώ του ΤΑΑ, για έργα που συμβάλλουν στην προστασία των δασών (Πρόγραμμα Antinero), στην εξοικονόμηση ενέργειας (προγράμματα "Εξοικονομώ") και για δράσεις διαχείρισης-επεξεργασίας απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων.
- Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το 13,9% του συνολικού ποσού των 7,19 δισ. ευρώ του ΤΑΑ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας ψηφιακών υπηρεσιών, την ευρυζωνικότητα και την παροχή διαδικτυακών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας.
- Στο Υπουργείο Υγείας 800 εκατ. ευρώ που αποτελούν το 11,1% του συνολικού ποσού των 7,19 δισ. ευρώ του ΤΑΑ, για δαπάνες ανακαινίσεων, εκσυγχρονισμού και εξοπλισμού των νοσοκομείων, για την επιτάχυνση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για την υλοποίηση δράσεων προληπτικής ιατρικής.
- Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 650 εκατ. ευρώ που αποτελούν το 9% του συνολικού ποσού των 7,19 δισ. ευρώ του ΤΑΑ, για έργα κατασκευής/ βελτίωσης/επέκτασης των εθνικών οδικών αξόνων, του σιδηροδρομικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των έργων αποκατάστασης της προσβασιμότητας μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις κακοκαιρίας, καθώς και για υποδομές για την εισαγωγή και επέκταση της ηλεκτροκίνησης.
Πηγή: Capital.gr