Τα μεγάλα στοιχήματα για τη χώρα αμέσως μετά τις γιορτές

Χρονιά πολιτικών …στοιχημάτων για την κυβέρνηση είναι το 2016 που μόλις ξεκίνησε αφού το νέο έτος κουβαλά 10 σημαντικές κοινοβουλευτικές προκλήσεις έως τον Ιούνιο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα μεγάλα στοιχήματα για τη χώρα αμέσως μετά τις γιορτές

Χρονιά πολιτικών …στοιχημάτων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι το 2016 που μόλις ξεκίνησε αφού το νέο έτος κουβαλά 10 σημαντικές κοινοβουλευτικές προκλήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τον Ιούνιο.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό τον Ιανουάριο και η υλοποίηση μέτρων μέχρι και τον Ιούνιο όπου πρέπει να θεσμοθετηθούν αλλαγές και περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Για μία ακόμη χρονιά από την εκκίνηση του Μνημονίου το 2010, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κρίνεται από τα Eurogroup που έχουν προγραμματιστεί να συνεδριάζουν κάθε μήνα και οι καταβολές των δόσεων θα πραγματοποιούνται μετά από την θετική αξιολόγηση των θεσμών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά των δανειστών με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο αλλά και με διαρροές κορυφαίων αξιωματούχων εκφράζεται για ακόμη μία φορά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι φόβοι ότι ένα ενδεχόμενο «μπρος – πίσω» της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να επαναφέρει τον εφιάλτη του Grexit στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Το ασφαλιστικό η «μητέρα των μαχών»

Το ασφαλιστικό έχει χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη η «μητέρα των μαχών» ή ο «κάβος» που καλείται να περάσει το κυβερνητικό καράβι προκειμένου να υπάρξει προοπτική για την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία αναμένεται να δοκιμαστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου όπου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην βουλή. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει καταθέσει την πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού στον Πρωθυπουργό. Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στους θεσμούς στις 4 Ιανουαρίου και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσεις στις 8 του μηνός με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδιορίσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που αφορούν την περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και αναλογικής σύνταξης με βάση την προϋπηρεσία και τις εισφορές του εργαζόμενου καθ΄ όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αναπλήρωσης που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 60-65% ενώ οι δανειστές προτείνουν 50-55%. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επέλθει μείωση στις βασικές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους καθώς οι παλαιοί – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης – θα διατηρήσουν τις βασικές αποδοχές τους στα σημερινά επίπεδα αφού ακόμα και εάν υπάρξει μείωση των βασικών συντάξεων θα λαμβάνουν το επιπλέον ποσό ως «προσωπική διαφορά». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανέδειξε την σημασία της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί τότε δεν θα είναι εφικτή η καταβολή συντάξεων σε 5 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την σημασία της μεταρρύθμισης στην οποία έχει δώσει διαστάσεις «εθνικού θέματος», απέστειλε μήνυμα κυρίως προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφού ενδεχόμενες διαρροές στην συγκεκριμένη ψηφοφορία θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών παραμένει αρραγής και επικεντρώνει στην ψήφιση του ασφαλιστικού που θα φέρει πιο κοντά την κυβέρνηση στην πρώτη αξιολόγηση και στην διευθέτηση του χρέους.

Εάν η κυβέρνηση περάσει τον «κάβο» του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο τότε ο κρισιμότερος μήνας της επόμενης χρονιάς θα είναι ο Φεβρουάριος όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια και να αποφασιστεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωλούνται σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και καταναλωτικά που δεν εξυπηρετούνται.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο αναμένεται να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο 2016-2017 μεταξύ των οποίων θα είναι το νέο φορολογικό σύστημα και η αύξηση της φορολόγησης στους αγρότες. Το μέτωπο με τον αγροτικό πληθυσμό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αυξήσεις των φορολογικών εισφορών των αγροτών αλλά και η αύξηση στην φορολόγηση των εισοδημάτων τους.


Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει:

  • Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αφορούν τους ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί αλλά και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες
  • Θα πρέπει να υλοποιηθεί η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων και τέλος, να αναλάβει πρωτοβουλία το ΤΧΣ για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων όπως αναφέρεται στην λίστα των προαπαιτούμενων για το 2016. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι δύο κοινωνικές ομάδες που θα έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τον μήνα Φεβρουάριο.

Μετά την ολοκλήρωση των βασικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Μνημόνιο και την προώθηση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, τον ερχόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει νόμο για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενώ μεταξύ άλλων υποχρεώσεων θα πρέπει να παρουσιάσει στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης.


Τον Απρίλιο η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα… καταπιαστούν αποκλειστικά με την εκπαίδευση η οποία θα τεθεί υπό την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ και αναμένεται να γίνει το «μήλον της έριδος» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης αφορούν τον δημόσιο τομέα αφού τον Μάϊο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επιλογής νέων προϊσταμένων και τον Ιούνιο να κατατεθεί στην βουλή και να ψηφιστεί νέος νόμος για τις αμοιβές των υπαλλήλων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Περίπου οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ των οποίων οι δικαστικοί και οι ένστολοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 5-10% με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νέο μέτρο στο τραπέζι.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:03

Γερμανία: Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ποια στελέχη τους υπουργοποιούνται στη νέα κυβέρνηση

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν τα στελέχη τους που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον καγκελάριο εν αναμονή.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Νοε 2021 | 07:22

Νέα γερμανική κυβέρνηση: Μία "Πράσινη" φιλέλληνας απέναντι στον Ερντογάν και ένας "Σόιμπλε" στο τιμόνι της οικονομίας

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της Αθήνας από τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία των τριών κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 24 Νοε 2021 | 17:50

Γερμανία: "Ο φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα" - Πώς μοιράζονται τα κρίσιμα υπουργεία - Η συμφωνία 177 σελίδων

Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Ο ΣΟΛΤΣ 24 Νοε 2021 | 14:06

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: O "σκληρός" Κρίστιαν Λίντνερ υπουργός Οικονομικών - Η "Πράσινη" Αναλένα Μπέρμποκ στο ΥΠΕΞ

Ανακοινώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με το SPD, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Όλαφ Σολτς έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2021 | 09:39

Κλειδώνει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Στον "σκληρό" Λίντνερ του FDP το υπουργείο Οικονομικών - Στους Πράσινους το ΥΠΕΞ

Ο αρχηγός του FDP Κ.Λίντνερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, ενώ στους Πράσινους θα ανατεθούν τα υπουργεία Οικονομίας-Κλίματος και Εξωτερικών, σύμφωνα με το Focus.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Νοε 2021 | 22:32

Κατρούγκαλος για ισπανοτουρκική συμφωνία: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν την επέτρεψε

Ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες, επέρριψε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 19 Νοε 2021 | 12:24

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών - Αμυνα και οικονομία στην ατζέντα

Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian όπου έγινε επισκόπηση των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ 17 Νοε 2021 | 14:01

Φεύγει από την Ελλάδα η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel - Της επιτέθηκαν και την χτύπησαν με πέτρα

Φεύγει από την Ελλάδα η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel μετά το γνωστό επεισόδιο στο Μαξίμου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 11 Νοε 2021 | 22:34

Τσίπρας από Κομοτηνή: Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προοδευτική - Σε κλοιό Μητσοτάκη η χώρα

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 11 Νοε 2021 | 12:58

Ο Πρετεντέρης σχολιάζει την Ολλανδή δημοσιογράφο στο Μαξίμου: "Η κυρία έγινε ρόμπα, πρόβλημά της"

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στη στήλη του στα Νέα, σχολιάζει την εμφάνιση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ιngeborg Beugel στη συνέντευξη Μητσοτάκη- Ρούτε

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 10 Νοε 2021 | 16:29

Νίκος Φίλης: Δεν μας προσέβαλε η Ολλανδή δημοσιογράφος- Είπε την αλήθεια, η κυβέρνηση λέει ψέματα

Ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος είπε την αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις