Τα μεγάλα στοιχήματα για τη χώρα αμέσως μετά τις γιορτές

Χρονιά πολιτικών …στοιχημάτων για την κυβέρνηση είναι το 2016 που μόλις ξεκίνησε αφού το νέο έτος κουβαλά 10 σημαντικές κοινοβουλευτικές προκλήσεις έως τον Ιούνιο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα μεγάλα στοιχήματα για τη χώρα αμέσως μετά τις γιορτές

Χρονιά πολιτικών …στοιχημάτων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι το 2016 που μόλις ξεκίνησε αφού το νέο έτος κουβαλά 10 σημαντικές κοινοβουλευτικές προκλήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τον Ιούνιο.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό τον Ιανουάριο και η υλοποίηση μέτρων μέχρι και τον Ιούνιο όπου πρέπει να θεσμοθετηθούν αλλαγές και περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Για μία ακόμη χρονιά από την εκκίνηση του Μνημονίου το 2010, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κρίνεται από τα Eurogroup που έχουν προγραμματιστεί να συνεδριάζουν κάθε μήνα και οι καταβολές των δόσεων θα πραγματοποιούνται μετά από την θετική αξιολόγηση των θεσμών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά των δανειστών με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο αλλά και με διαρροές κορυφαίων αξιωματούχων εκφράζεται για ακόμη μία φορά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι φόβοι ότι ένα ενδεχόμενο «μπρος – πίσω» της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να επαναφέρει τον εφιάλτη του Grexit στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Το ασφαλιστικό η «μητέρα των μαχών»

Το ασφαλιστικό έχει χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη η «μητέρα των μαχών» ή ο «κάβος» που καλείται να περάσει το κυβερνητικό καράβι προκειμένου να υπάρξει προοπτική για την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία αναμένεται να δοκιμαστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου όπου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην βουλή. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει καταθέσει την πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού στον Πρωθυπουργό. Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στους θεσμούς στις 4 Ιανουαρίου και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσεις στις 8 του μηνός με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδιορίσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που αφορούν την περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και αναλογικής σύνταξης με βάση την προϋπηρεσία και τις εισφορές του εργαζόμενου καθ΄ όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αναπλήρωσης που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 60-65% ενώ οι δανειστές προτείνουν 50-55%. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επέλθει μείωση στις βασικές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους καθώς οι παλαιοί – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης – θα διατηρήσουν τις βασικές αποδοχές τους στα σημερινά επίπεδα αφού ακόμα και εάν υπάρξει μείωση των βασικών συντάξεων θα λαμβάνουν το επιπλέον ποσό ως «προσωπική διαφορά». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανέδειξε την σημασία της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί τότε δεν θα είναι εφικτή η καταβολή συντάξεων σε 5 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την σημασία της μεταρρύθμισης στην οποία έχει δώσει διαστάσεις «εθνικού θέματος», απέστειλε μήνυμα κυρίως προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφού ενδεχόμενες διαρροές στην συγκεκριμένη ψηφοφορία θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών παραμένει αρραγής και επικεντρώνει στην ψήφιση του ασφαλιστικού που θα φέρει πιο κοντά την κυβέρνηση στην πρώτη αξιολόγηση και στην διευθέτηση του χρέους.

Εάν η κυβέρνηση περάσει τον «κάβο» του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο τότε ο κρισιμότερος μήνας της επόμενης χρονιάς θα είναι ο Φεβρουάριος όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια και να αποφασιστεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωλούνται σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και καταναλωτικά που δεν εξυπηρετούνται.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο αναμένεται να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο 2016-2017 μεταξύ των οποίων θα είναι το νέο φορολογικό σύστημα και η αύξηση της φορολόγησης στους αγρότες. Το μέτωπο με τον αγροτικό πληθυσμό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αυξήσεις των φορολογικών εισφορών των αγροτών αλλά και η αύξηση στην φορολόγηση των εισοδημάτων τους.


Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει:

  • Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αφορούν τους ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί αλλά και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες
  • Θα πρέπει να υλοποιηθεί η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων και τέλος, να αναλάβει πρωτοβουλία το ΤΧΣ για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων όπως αναφέρεται στην λίστα των προαπαιτούμενων για το 2016. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι δύο κοινωνικές ομάδες που θα έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τον μήνα Φεβρουάριο.

Μετά την ολοκλήρωση των βασικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Μνημόνιο και την προώθηση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, τον ερχόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει νόμο για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενώ μεταξύ άλλων υποχρεώσεων θα πρέπει να παρουσιάσει στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης.


Τον Απρίλιο η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα… καταπιαστούν αποκλειστικά με την εκπαίδευση η οποία θα τεθεί υπό την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ και αναμένεται να γίνει το «μήλον της έριδος» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης αφορούν τον δημόσιο τομέα αφού τον Μάϊο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επιλογής νέων προϊσταμένων και τον Ιούνιο να κατατεθεί στην βουλή και να ψηφιστεί νέος νόμος για τις αμοιβές των υπαλλήλων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Περίπου οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ των οποίων οι δικαστικοί και οι ένστολοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 5-10% με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 19 Νοε 2020 | 23:44

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων, ειδικών και social media

Υπέρ της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τάσσεται οι κοινή γνώμη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 09:40

Το ξέσπασμα της Ακρίτα κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο: "Βγάλτε τον σκασμό; Σοβαρά τώρα;"

Με μία αιχμηρή ανάρτηση η κ. Ακρίτα σχολίασε, όπως λέει, τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

16 Νοε 2020 | 07:34

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΤΤΙΚΗ 15 Νοε 2020 | 08:32

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα λήξει το lockdown - Νέα μέτρα στο τραπέζι ...πριν τη χαλάρωση για Χριστούγεννα

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 12 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός στη Βουλή- Μητσοτάκης: "Κάνετε κλεφτοπόλεμο, δεν είστε σοβαροί"- Τσίπρας: "Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας"

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα