Τα μέτρα για τα αυθαίρετα και η αμήχανη κυβερνητική «ρελάνς»

Παρά το επικοινωνιακό «κρεσέντο» το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές δείχνει να παραμένει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα μέτρα για τα αυθαίρετα και η αμήχανη κυβερνητική «ρελάνς»

Παρά το επικοινωνιακό «κρεσέντο» στο οποίο έχουν επιδοθεί κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώσεις μέτρων και σχεδίων για την επόμενη ημέρα, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί δείχνει να παραμένει. Περίπου 10 ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές. το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως γραμμή άμυνας απέναντι στις αιτιάσεις αναφορικά με τους χειρισμούς που έγιναν την 23η Ιουλίου, εκτός από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τη διαχρονικότητα σοβαρών προβλημάτων όπως ο άναρχος οικιστικός σχεδιασμός ή οι ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ανακοίνωσαν το μεσημέρι σειρά μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με έμφαση στη θέσπιση διαδικασιών fast track για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων. Μία ημέρα πριν, την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προαναγγείλει συνολικά 3.185 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό.Την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν επίσης και νέες ρυθμίσεις για την απλοποίηση των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την στήριξη των πληγέντων, παρότι γενναία, δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις των πολιτών, που συνεχίζουν να ακούν τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν πως όλα έγιναν σωστά και την ίδια ώρα να μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων.

Όπως είναι προφανές, τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό στο Μαξίμου, τα πολιτικά σχέδια του οποίου ουσιαστικά έγιναν στάχτη σε μια νύχτα. Μεταξύ αυτών, οι σχεδιαζόμενες φιέστες για την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, η αναδιαπραγμάτευση των επερχόμενων περικοπών στις συντάξεις, η δημιουργία πολιτικών προβλημάτων στην αντιπολίτευση μέσα από την διατήρηση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του Σκοπιανού ή των προτάσεων για συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ίσως από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, το Μαξίμου δείχνει να ακολουθεί και όχι να ορίζει τις εξελίξεις και τα διακυβεύματα της πολιτικής επικαιρότητας επί των οποίων πραγματοποιείται η πολιτική αντιπαράθεση.

Σημειώνεται ότι στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ εναντίον των στελεχών που απαρτίζουν το επικοινωνιακό επιτελείο, ενώ στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η Ρένα Δούρου που της καταλογίζουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθυνών όσον αφορά στην άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού της περιφέρειας Αττικής. Σημειώνεται ακόμη ότι όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του TheTOC τις προηγούμενες ημέρες, το κλίμα είναι βαρύ και στην κοινοβουλευτικη ομάδα του κόμματος. Κύριος αποδέκτης της δυσφορίας εξακολουθεί να είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατά ορισμένους βουλευτές φέρει την ευθύνη για το συνολικό “φιάσκο” της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό «Βατερλώ» όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Την εικόνα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμπληρώνουν και τρία ακόμη στοιχεία. Οι επιμελείς και προσεκτικές εσωτερικές διαφοροποιήσεις, η επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και η προσπάθεια διαφύλαξης του προσώπου του πρωθυπουργού.

  • Όσον αφορά το πρώτο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 “άδειασε” τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τα περί “ενδεδειγμένης διαχείρισης”, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς.
  • Όσον αφορά το δεύτερο στοιχείο, το στίγμα έδωσε την Τρίτη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης και ορισμένα ΜΜΕ “έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις”.
  • Τέλος, αναφορικά με το τρίτο ζήτημα, το ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί το Μαξίμου είναι το πώς οι πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής δεν θα “κάψουν” και το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρείται το δυνατό επικοινωνιακό “χαρτί” της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κανείς να διαβάσει και την παρέμβαση - κάλεσμα του υπουργού Επικρατείας Χρήστου Βερναρδάκη “να μην βάλλεται” ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν βοηθούν και παλαιότερες δηλώσεις στελεχών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς και οι εκτιμήσεις και αξιολογήσεις φορέων και συλλόγων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σε ανακοίνωσή τους, οι Δασοφύλακες τόνισαν την ύπαρξη επιχειρησιακών ευθυνών στις φονικές πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν η φωτιά φτάσει στον Νέο Βουτζά. Την ίδια στιγμή, ένα από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ότι η έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης για την πυρκαγιά άφησε “σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης”.

Τέλος, και ενώ το “μπαλάκι” των πιθανών ευθυνών συνεχίζεται, την Τετάρτη κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 01 Δεκ 2020 | 11:25

Βολές από Γεννηματά: Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση - Να αυξηθούν τα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι αν γίνονταν περισσότερα τεστ και σωστή ιχνηλάτηση, τότε και θα είχε καθυστερήσει η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 09:52

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση lockdown, οι υπουργοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 30 Νοε 2020 | 08:16

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει πλέον την ενημέρωση του Προέδρου - Ο Τραμπ τα βάζει και μετα το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει και μπαίνουν σε νέα τροχιά και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.