Τα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα: Το σχέδιο για να εμποδίσουν τους ασυνείδητους εκδρομείς

Κλείνουν όλα τα "παράθυρα" για τους απείθαρχους - Αυστηροί έλεγχοι σε διόδια, λιμάνια και πορθμεία - Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών αλλά με μέτρο

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
δασδασ

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν το πρώτο πακέτο της αυστηροποίησης των μέτρων για τις μετακινήσεις θα ανακοινωθεί κατά την απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ή θα γίνει στα μέσα της εβδομάδας μαζί με τις αποφάσεις για τις ημέρες του Πάσχα.

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να προχωρήσει σε νέους περιορισμούς με μοναδικό γνώμονα της προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο Απρίλιος θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμος μήνας για την πορεία της εξάπλωσης της νόσου στην χώρα μας. "Ξέρετε, ακούω συνέχεια όλο αυτό για τα καινούρια μέτρα. Η πρόθεση είναι αυστηρά να εφαρμόσουμε τα μέτρα που υπάρχουν. Αν παραμείνουμε συνεπείς στο σκοπό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα. Βεβαίως, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι" δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κλείνουν όλα τα "παράθυρα" για τους απείθαρχους

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλες τις διεξόδους σε ορισμένους που επιμένουν να μην πειθαρχούν και ψάχνουν να βρουν οποιοδήποτε "παράθυρο" υπάρχει προκειμένου να μεταβούν το Πάσχα στην περιφέρεια. Έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν μέσω του Taxis να αλλάξουν την μόνιμη κατοικία τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΑΑΔΕ και του Γιώργου Πιτσιλή που έβαλε τέλος στην αλλαγή των στοιχείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, που εφαρμόζονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ισχύει για όσο ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Αυστηροί έλεγχοι σε διόδια, λιμάνια και πορθμεία

Ιδιαιτέρως αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα σε διόδια αλλά και στις εξόδους του κάθε νομού. Ίδια εικόνα θα επικρατήσει και στα λιμάνια. Τα μέτρα δεν θα αφορούν μόνο τον Πειραιά, την Ραφήνα και τις μαρίνες της Αττικής αλλά θα ισχύσουν για τα πορθμεία αλλά και τα λιμάνια των νησιών.

Η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις για να σταματήσει την μετάδοση της φονικής νόσου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε νησί εάν δεν είναι μόνιμος κάτοικος ή εάν δεν φέρει ειδική βεβαίωση Τύπου Α’, που να πιστοποιεί ότι εργάζεται για κάποια εταιρεία και το αντικείμενο της εργασίας του είναι πολύ συγκεκριμένο χωροταξικά και χρονικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως "πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί για να προστατευτούν κυρίως οι κάτοικοι των μικρών νησιών" παράλληλα σημείωσε πως ήδη το Λιμενικό επιτηρεί την μετακίνηση μονίμων κατοίκων αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, σχετικά με προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και σκαφών στα ελληνικά λιμάνια.

Τέλος το κολύμπι και το ψάρεμα

Με σήμα που εστάλη από το υπουργείο ναυτιλίας στα λιμεναρχεία της χώρας, τονίζεται πώς το κολύμπι δεν συμπεριλαμβάνεται στη σωματική άσκηση όπως και το ψάρεμα. "Δραστηριότητες όπως η λήψη θαλάσσιου λουτρού, η χρήση ιδιωτικών θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η ερασιτεχνική και υποβρύχια αλιεία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 Κ.Υ.Α. (Β’ 986) και ως εκ τούτου απαγορεύονται". Αναφέρεται χαρακτηριστικά. Όσοι δεν πειθαρχήσουν τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

"Λουκέτο" στα παραλιακά μέτωπα σε Πάτρα και Βόλο

Η μία πόλη μετά την άλλη κλείνουν τους χώρους που υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού. Έτσι μετά την Θεσσαλονίκη, ακολούθησαν η Πάτρα και ο Βόλος που αποφάσισαν να κλείσουν τα παραλιακά μέτωπα. Πρόκειται για μέρη που επέλεγαν αρκετά άτομα κατά την διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αθληθούν, να περπατήσουν ή να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους. "Να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Αλλά αυτό είναι το μόνο εργαλείο, το μόνο μέσο που θα μπορέσει να σώσει τις ζωές των αγαπημένων μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν. Και είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Να μείνουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το στοίχημα, αυτό είναι το νόημα" δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών αλλά με μέτρο

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κάνει εν μέρη δεκτό το αίτημα της Ιεράς Συνόδου που ζήτησε να γίνουν οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλισμένων των θυρών. Μέχρι σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις εκκλησίες που έχει προγραμματιστεί τηλεοπτική μετάδοση. Στο Μαξίμου σκέφτονται να αυξήσουν τον αριθμό των εκκλησιών αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα ισχύει για όλους τους ναούς, αλλά για ορισμένους και ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας.

Παράλληλα τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τοπικοί θα μεταδώσουν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Επίσης αστυνομικές δυνάμεις θα υπάρχουν έξω και από τις εκκλησίες προκειμένου να αποφευχθεί η παρουσία των πιστών που ενδεχομένως να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες έξω από τους ναούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι δύο sms

Η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων είναι ένα ακόμη μέτρο που ετοιμάζουν στο Μαξίμου καθώς βλέπουν πως ορισμένοι στέλνουν την ίδια ημέρα στέλνουν περισσότερα από 5 μηνύματα στο 13033 με αποτέλεσμα να βρίσκονται τις περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ πιθανό να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των sms που θα μπορούν να στείλουν οι πολίτες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν θα μπορεί κάποιος να ζητήσει να βγει από το σπίτι του περισσότερο από δύο φορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 30 Μαϊ 2020 | 19:38

Κορονοϊός: Η Ισπανία επιτέλους αρχίζει να μηδενίζει τους νεκρούς

Οι Ισπανοί δειλά δειλά βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους.

ΓΙΑ 14 ΜΕΡΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 19:09
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 18:27

"Επιτέλους, είμαστε ελεύθεροι!": Οι κάτοικοι του Παρισιού επισκέφθηκαν και πάλι πάρκα και δημόσιους κήπους

Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερα από 186.000 κρούσματα και 28.714 θανάτους.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ 30 Μαϊ 2020 | 18:23

Κορονοϊός: Εθελοντές φοιτητές και συνταξιούχους επιστημών υγείας αναζητά το υπ.Υγείας

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: 7 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Κανένας νέος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 30 Μαϊ 2020 | 17:47

Σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές έχουν χειρουργεία σε ασθενείς με κορονοϊό

Ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ 30 Μαϊ 2020 | 17:22

Κορονοϊός: Κινέζικο εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου

Εμβόλια του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και του Πεκίνου έχουν εισέλθει στην Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 30 Μαϊ 2020 | 15:11

Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

"Ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες. Ο Έβρος του στοίχισε στο κύρος και στη διεθνή του εικόνα", ανέφερε.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 11:14

Θερινά σινεμά: Με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα - Aνοίγουν τη Δευτέρα

Οι αιθουσάρχες καθαρίζουν τις αυλές, απολυμαίνουν, φρεσκάρουν τα λουλούδια, συντονίζουν τη λειτουργία τους για την ασφάλεια των θεατών.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:50

Politico: Εριξε...πόρτα η Μέρκελ στον Τραμπ για τη σύνοδο G7 στην Ουάσινγκτον, λόγω κορονοϊού

Απέρριψε το ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38