Follow us

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Tα μηνύματα Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και των κομμάτων

"Μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!" έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γενοκτονία Ποντίων Παιδιά

Τα δικά τους μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έστειλαν Έλληνες αξιωματούχοι και πολιτικά κόμματα, τονίζοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η σημασία των γεγονότων στις αρχές του 20ού αιώνα.

"Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!" έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε Επίσης

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο μήνυμά της:

"Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας".

"Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση του στο twitter.

"Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες", τονίζει.

Ο πρωην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονιας των Ελλήνων του Πόντου:

"Ο Ελληνισμός θυμάται και δεν ξεχνά. Γιατί μόνο όσοι τιμούν το παρελθόν είναι ικανοί να κερδίσουν το μέλλον. Κι αυτό το παρελθόν, το Έπος και το Δράμα των Ελλήνων, είναι κομμάτι της εθνικής, συλλογικής μας ταυτότητας".

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Σημειώνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την έναρξη της σημερινής ειδικής συνεδρίασης, στην οποία προήδρευσε, τόνισε μεταξύ άλλων: "103 χρόνια μας χωρίζουν από ένα εκ των ειδεχθέστερων μαζικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μια σαρωτική και αρρωστημένη έμπνευση που εφήρμοσαν αρχικά οι νεότουρκοι και ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο Κεμάλ. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν μια αντίστοιχη "τελική λύση”, ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό. Πιστεύω πως είναι καιρός να ενταθεί ακόμη περισσότερο η δική μας προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Βεβαίως είναι σαφές και αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων σε μια παγκόσμια εξίσωση συμφερόντων. Μπορούμε, ωστόσο, να εκμεταλλευτούμε τις εξελίξεις, προωθώντας τα δικά μας δίκαια, καταρτίζοντας μια ενιαία και συμπαγή πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και των συνολικών απωλειών του Ελληνισμού. Εκτιμώ πως στην παρούσα φάση μπορούμε να αξιώσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αν δεν τα παλέψουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει για εμάς".

Στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μίλησε ο Αντιπρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι "είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση. Αλλά και για τους γείτονες και θύτες θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που ετέλεσαν στο παρελθόν. Οι Έλληνες χριστιανοί του Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες γενοκτονίες, αλλά και στη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν ζητούν εκδίκηση, ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, εκατοντάδες χωριά ανασκάφηκαν, χιλιάδες εκκλησίες καταστράφηκαν, σχολεία γκρεμίστηκαν και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφτασαν στην ελεύθερη Ελλάδα και άφησαν πίσω έναν πολιτισμό τουλάχιστον τριών χιλιετιών".

Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "πριν από 28 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού". Και συνέχισε, τονίζοντας ότι "η μνήμη δεν έχει ανάγκη ημερομηνίας, ζει καθημερινά στο σεντούκι της καρδιάς μας και τιμούμε και θυμόμαστε τους νεκρούς, τους βασανισθέντες, αλλά και τους πρόσφυγες διωγμένους από τις πατρογονικές εστίες".

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η βουλευτής κ. Ραλλία Χρηστίδου επισήμανε ότι "ο Ελληνισμός του Πόντου, όπως και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, μπολιάστηκε στο εθνικό σώμα, το δυνάμωσε και το εμπλούτισε συνθέτοντας ένα νέο πολιτισμό που ανήκει και στη Δύση αλλά και στην Ανατολή. Με τεράστια ιστορία, με ποικιλία στην καταγωγή, στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Αυτούς λοιπόν τους Πόντιους τιμούμε σήμερα, αυτούς που χάθηκαν, αυτούς που σώθηκαν, αφού προηγουμένως πέρασαν τόσο μεγάλες δυσκολίες, αυτούς που μετά τις τόσες αντιξοότητες είναι σήμερα ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας".

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε μεταξύ άλλων: "Για όλους εμάς, τους απογόνους των Ποντίων, των 353.000 χιλιάδων Ελλήνων που σφαγιάστηκαν στις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού του 1919 σε έναν ατελείωτο χορό θανάτου, των 1.250.000 χιλιάδων που πήραν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω τους τις ζωές και τις περιουσίες τους στα πατρικά εδάφη, τους σκορπισμένους συγγενείς τους αλλά και τους τάφους των προγόνων τους, η σημερινή επέτειος, υπό τη σκιά του θανάτου χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Ουκρανία και προσφυγιάς για εκατομμύρια γυναικόπαιδα, δοκιμάζει την αντοχή της μνήμης της ψυχής μας, της καρδιάς μας, στον πόνο που αφήνει κάθε νέο χτύπημα πάνω σε ένα παλιό τραύμα".

Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Δελής, εκπρόσωπος του το Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου Ποντιακού Κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα σε όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι οφείλει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων, όλων των γενεών".

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Λύση, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας σημείωσε μεταξύ άλλων: "Τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Αιώνιο καθήκον όλων μας είναι να τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε λοιπόν, θρηνούμε, υμνούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας Πόντιους που σφαγιάστηκαν, εκδιώχτηκαν βίαια, διασύρθηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν σε ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα της ανθρωπότητας".

Η βουλευτής κ. Μαρία Απατζίδη, εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Είμαι εδώ για να μιλήσω όχι ως βουλευτής, αλλά πάνω απ’ όλα ως Πόντια. Έναν τίτλο τιμής που θεωρώ ότι είναι σημαντικότερος από κάθε θεσμική ιδιότητα που έχω. Τους νεκρούς του Πόντου δεν τους θυμάμαι σε προκάτ τελετές και με ξύλινους λόγους, τους θυμάμαι λέγοντας την αλήθεια που οι περισσότεροι εδώ μέσα ή και εκεί έξω έχετε επιλέξει συνειδητά να αποδιώχνετε από το νου σας, σαν το πιο κακό σας όνειρο".

Ο προεδρεύων της Ειδικής Συνεδρίασης, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μετά το πέρας των ομιλιών κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 30 Ιουν 2022 | 10:54

Δένδιας: Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών και υποστηρίζει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του των δύο υποψήφιων χωρών, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών και υποστηρίζει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

ΝΕΑ ΠΥΡΑ 30 Ιουν 2022 | 09:28

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για κωλοτούμπα: "Ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη"

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι "όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές, ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη!"

30 Ιουν 2022 | 06:56

Τι κέρδισε ο Ερντογάν από το "παζάρι" για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας - Φινλανδίας

Εκείνο που ουσιαστικά κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος – σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές ήταν χρόνο για να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 30 Ιουν 2022 | 06:55

Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε έως 100 ευρώ για καύσιμα - Σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το fuel pass 2 για την κατανάλωση καυσίμων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 29 Ιουν 2022 | 22:58

Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κόρη του Δάφνη για τα γενέθλιά της

Η Δάφνη Μητσοτάκη κλείνει σήμερα τα 19 της χρόνια - Οι διαδικτυακή ευχή του πατέρα της, Κυριάκου.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ 29 Ιουν 2022 | 20:02

ΝΑΤΟ: Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες - Ο ελληνικός στόλος έτοιμος για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Ιουν 2022 | 15:54

"Καρφί" Μητσοτάκη για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις για τη Ρωσία να εφαρμόζονται από όλους

Η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑ 29 Ιουν 2022 | 14:24

Δεν είπε τίποτα εναντίον της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν- "Κουβέντα" για νησιά και Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για τα θέμα της ημερήσιας διάταξης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΞ 29 Ιουν 2022 | 13:04

Σε πηγαδάκι ο Δένδιας με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου- Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 29 Ιουν 2022 | 11:49

Με τον αριστούχο Ιρανό μαθητή μίλησε ο Μητσοτάκης: "Είσαι παράδειγμα και πηγή αισιοδοξίας"

Ο Κ. Μητσοτάκη συνεχάρη τον αριστούχο μαθητή από το Ιράν. Του είπε ότι αποτελεί παράδειγμα και πηγή αισιοδοξίας. Τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη εβδομάδα

54 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 29 Ιουν 2022 | 11:09

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το "Turkaegean": Η κατοχύρωση πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη "Turkaegean".

ΜΑΔΡΙΤΗ 29 Ιουν 2022 | 11:01

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές - Όχι άλλη αστάθεια

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που συμπεριλαμβάνει την προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥΣ 29 Ιουν 2022 | 10:50

Μαρέβα Μητσοτάκη - Βασίλισσα Λετίσια: Οι λαμπερές εμφανίσεις στο παλάτι και το κοινό στοιχείο

Το σοφιστικέ look της Μαρέβας Μητσοτάκη με μίντι φόρεμα και ατημέλητο κότσο, η Λετίσια με φόρεμα α λα Όντρεϊ Χέπμπορν και το κοινό στοιχείο τους.