
Ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να συνομιλούν, μέσα από τις συνεντεύξεις τους και τις ομιλίες τους.
Η εικόνα θρίλερ και ντέρμπι που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις ενισχύει την πόλωση και αυξάνει τον βαθμό σύγκρουσης των δυο πολιτικών αρχηγών που τις επόμενες δυο εβδομάδες έως την ημέρα της κρίσεως, την 20η Σεπτεμβρίου, εκτός από τις δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, θα έχουν επί της ουσίας και το δικό τους ντιμπέιτ στο μεγάλο γήπεδο της κοινωνίας.
Τα πεδία που θα κρίνουν την εκλογική μάχη θα είναι τα εξής:
Αναποφάσιστοι: Ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων θεωρείται το κλειδί της εκλογικής αναμέτρησης. Η συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων παραμένει πολύ μεγάλη και οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει περισσότερο στη συγκεκριμένη δεξαμενή, καθώς οι μισοί περίπου αναποφάσιστοι ψήφισαν τον Αλ. Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.
Αντίθετα, η Ν.Δ. έχει ήδη πάρα πολύ μεγάλη συσπείρωση -αγγίζει και το 85%- και άρα στοχεύει στους αναποφάσιστους και ειδικά στους 2 στους 10 που την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.
Διακύβευμα – Διλήμματα: Τα διλήμματα θα είναι έντονα τις επόμενες ημέρες, όπου αναμένεται να οξυνθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Το διακύβευμα των εκλογών θα γίνει σαφές σε όλους τους τόνους και η κάθε πλευρά θα προτάξει τα δικά της επιχειρήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλει το δίλημμα: Μεϊμαράκης ή Τσίπρας, ευελπιστώντας ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον τέως Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πολύ ψηλή δημοφιλία ακόμα, παρά τα επιμέρους κτυπήματα και την φθορά που υπέστη.
Η Ν.Δ. θα επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα την επόμενη μέρα και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει να προβάλλει το δίλημμα: αριστερή ακυβερνησία ή σταθερή συμμαχική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας εμμένει ότι δεν υπάρχει θέμα ακυβερνησίας, καθησυχάζοντας τους πολίτες που δεν θέλουν μια νέα εκλογική περιπέτεια.
Παλαιό και Νέο: Η σύγκριση μεταξύ του παλαιού και του νέου είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και φαίνεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σύγκρουσης. Ακόμα και διαφορά της ηλικίας και το χάσμα γενεών μεταξύ των δυο αρχηγών ενισχύει το δίλημμα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει ότι ο ίδιος εκπροσωπεί το νέο έναντι του παλαιού και πως συγκρούεται με τα συμφέροντα, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που αποτελεί βασικό εκφραστή του παλαιοκομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης. «Θέλετε να πάμε μπροστά ή να γυρίσουμε πίσω στο χθες» είναι το μότο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαστε και το παλαιό και το νέο» θα επιμείνει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θεωρώντας πως το δίλημμα του Αλ. Τσίπρα θα πέσει στο κενό, καθώς ο διαχωρισμός που κάνει δεν στηρίζεται σε στέρεα βάση, μετά και την επτάμηνη διακυβέρνηση. «Νέος δεν σημαίνει αυτόματα και ικανός» επιμένει και αυτό θα το τονίζει συνεχώς, επιχειρώντας την εξουδετέρωση του επιχειρήματος του Αλ. Τσίπρα.
Εμπιστοσύνη – Καταλληλότητα: Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην εκλογική μάχη το κατά πόσο θα πείσουν τους πολίτες οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν και να ενισχύσουν την άποψη πως είναι κατάλληλοι να χειριστούν τις τύχες της χώρας.
Ο Aλ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι ο ίδιος προσπάθησε πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας και θα προτάξει τις 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης πριν από τη συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την εικόνα του Αλ. Τσίπρα στα πεδία, ότι είναι πρόθυμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τον τόπο και πως κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών, ενώ έχοντας την επτάμηνη εμπειρία είναι πιο ώριμος.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να πείσει πως είναι ικανός να κυβερνήσει αποτελεσματικά και να κάνει πράξη όσα υπόσχεται. Θα επιμείνει πως η Ν.Δ. θέτει το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα και θα σημειώσει πως εάν δεν ήταν το κόμμα του, θα υπήρχε κίνδυνος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Πρόταση-Πρόγραμμα: Αν και το τρίτο μνημόνιο δεσμεύει τη χώρα, δίνεται μεγάλη σημασία στα προγράμματα από τα κόμματα και θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει ότι το πρόγραμμά του έχει πυλώνες για την ανακούφιση των πληττόμενων με αντισταθμιστικά μέτρα, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, για την αναδιάρθρωση του κράτους και της διοίκησης γενικά, επίσης για παιδεία και υγεία, για αξιοκρατία και διαφάνεια. Υποστηρίζει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει και εκτός Μνημονίου και θα αρχίσει να επιδιώκει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να οδηγούν σε μια άλλη Ελλάδα.
Η Ν.Δ. θα επιμείνει ότι το πρόγραμμά της που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, θα «κινείται πέρα και πάνω από τα μνημόνια». Με δεδομένο ότι το πλαίσιο που θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση είναι δεδομένο και συγκεκριμένο για τα επόμενα τρία χρόνια λόγω του νέου μνημονίου, η Ν.Δ. θα επιμείνει στο πρόγραμμά της, περιλαμβάνονται μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και φορέων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, ισοδύναμα, για να μειωθούν οι φόροι, προτάσεις για την αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θεσμικές παρεμβάσεις, μέτρα για το μεταναστευτικό, κ.α.
Η επόμενη μέρα: Με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι συμμαχική και ενδεχομένως και τριών κομμάτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όλοι έχουν αρχίσει και συζητάνε για τους δυνητικούς τους κυβερνητικούς συμμάχους. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι δυο βασικοί παίκτες, ενώ για τους ΑΝΕΛ όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα κερδίσουν το εισιτήριο για τη Βουλή.
«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία με τις αμαρτίες του παρελθόντος είναι το δίλημμα των εκλογών» κατά τον Αλ. Τσίπρα που όμως είναι έτοιμος, εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ να δει το θέμα των συμμαχιών. Όμως επιμένει στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, δειλά-δειλά αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει με το Ποτάμι με το οποίο υπάρχει εσχάτως πόλεμος.
Αντίθετα, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει να ασκεί πρέσινγκ στον Αλ. Τσίπρα, εμμένοντας ότι ζητάει ακόμα και συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς (σ.σ. «ψευτράκο», «πονηρούλη» κ.α.) στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εμμένει πως η επόμενη μέρα των εκλογών είναι ημέρα συμμαχικών κυβερνήσεων. Η συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θεωρείται δεδομένη, αλλά ο ίδιος θέλει και τον Αλ. Τσίπρα εντός του σχήματος.
Παιχνίδι στο κέντρο: Η μάχη στο κέντρο αποτελεί μια διαδικασία που θα κρίνει εν πολλοίς και τον προσεταιρισμό των αναποφάσιστων. Και τα δυο κόμματα έχουν προσαρμόσει τη φρασεολογία τους σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να οικειοποιηθούν τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων.
Ο Αλ. Τσίπρας με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε ορισμένες περιοχές έκανε ανοίγματα στο κέντρο, αν και περιορισμένα. Οι ομιλίες του δεν έχουν και δεν θα έχουν από εδώ και πέρα έως τις εκλογές, έντονο αριστερό ύφος, καθώς οι αναποφάσιστοι δεν θέλουν κορώνες και ανούσια λόγια. Βέβαια η εμφάνιση στη ΔΕΘ δεν πείθει ότι μπορεί να κερδίσει αυτή την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.
Αντίθετα, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης με την εμμονή στην στροφή της Ν.Δ. στον κεντρώο, μεταρρυθμιστικό κέντρο, θέλει να πάρει πόντους. Ακόμα και τα ψηφοδέλτια σηματοδοτούν τη στροφή στο κέντρο, έστω και με τη συμμετοχή στις λίστες, σε μη εκλόγιμες θέσεις, προσώπων από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Η φρασεολογία του δεν θυμίζει δεξιά από το χθες.
Φωτογραφία Sooc
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr