Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Τη μεθεπόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα θα λάβει χώρα μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Τη μεθεπόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα θα λάβει χώρα μια πρωτόγνωρη διαδικασία που όμοιά της δεν υπάρχει, χωρίς υπερβολή, στα παγκόσμια χρονικά.

Που θα μείνουν, που θα κοιμούνται και τι θα τρώνε οι υποψήφιοι καναλάρχες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τη διπλή πόρτα με τη γυάλινη οροφή, στη συμβολή των οδών Φραγκούδη 11 και Αλέξανδρου Πάντου, θα περάσουν στις 6 το πρωί μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας (Αλαφούζος, Βαρδινογιάνης, Βριώνης, Καλογρίτσας, Κοντομηνάς, Κυριακού, Μαρινάκης, Σαββίδης) τα οποία δεν αποκλείεται να ξαναδούν το φως της ημέρας μετά από δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να διεκδικήσουν μια από τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες.

Μαζί του ο καθένας από τους υποψήφιους καναλάρχες θα έχει και πέντε συνεργάτες του, ενώ στην πόρτα θα αφήσει Η/Υ, κινητά, κάμερες και οτιδήποτε μπορεί να τον φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, θα κλειδωθεί και θα παραμείνει στο κτήριο μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης ενώ το κτήριο θα εκκενωθεί μία ημέρα πριν από τον διαγωνισμό και θα ελεγχθεί για την ύπαρξη μηχανημάτων υποκλοπής από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι και θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το υπόλοιπο προσωπικό της ΓΓΕΕ θα λάβει υποχρεωτική άδεια.

Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προσφέρει 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου οι μετέχοντες να μπορούν να ξεκουραστούν στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας.

Επίσης, αγοράσθηκαν τρεις χημικές τουαλέτες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους διενέργειας της δημοπρασίας, ενώ για τη σίτιση των αντιπροσωπειών στο ισόγειο θα υπάρχει μπουφές με πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό ο οποίος ανάμεσα στα γεύματα θα μετατρέπεται σε μπουφέ-μπαρ, με καφέ, χυμούς και αναψυκτικά. Εννοείται πως ανμάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για όσους θα είναι κλεισμένοι σε δωμάτια κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Το μενού θα έχει απ' όλα. Από καφέ, χυμούς, κέικ, κρουασανάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια, ποικιλία σάντουιτς μέχρι μοσχαράκι νουά, γεμιστό ρολό κοτόπουλο, μαριναρισμένο χοιρινό, μπριάμ λαχανικών φούρνου και σαλάτα, γεμιστό ρολό χοιρινό, μπιφτέκια, παστίτσιο, γεμιστά, διάφορα γλυκά και παγωτά.

Μάλιστα όσοι θα βρίσκονται στα δωμάτια θα «απολαμβάνουν» διαφορετικό μενού όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, κοτόπουλο με ρύζι, μπιφτέκι κοτόπουλο και γλυκόξινο κοτόπουλο με νουντλς.

Την όλη διαδικασία έχει αναλάβει εταιρεία catering έναντι 12.000 ευρώ η οποία θα πληρωθεί από τους συμμετέχοντες στην αδειοδοτική διαδικασία αφού έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος για να λάβουν μέρος.

Τι λέει ο κανονισμός

Οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους, από τη στιγμή που θα περάσουν την πόρτα της ΓΓΕΕ, θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια.

Κάθε αντιπροσωπία θα είναι εξαμελής και δεν θα έρχεται σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες, θα είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένη. Για τον σκοπό αυτόν θα φιλοξενηθούν ανά δύο σε κάθε όροφο.

Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες - εικόνα 2

Κάθε αντιπροσωπία κατά την προσέλευσή της θα παραλαμβάνει καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που θα είναι διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα θα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

Τις σφραγισμένες προσφορές θα μεταφέρουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές.

Τα δωμάτια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο αγοράστηκε γι αυτόν τον σκοπό και κόστισε 15.000 ευρώ. Στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες.

Έχουν προγραμματιστεί ακόμη και «πρόβες τζενεράλε» όπου τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Γραμματείας θα τσεκάρουν την όλη διαδικασία ώστε τη μέρα του «τελικού» να μη συμβεί το παραμικρό πρόβλημα.

Η καρδιά της όλης διαδικασίας θα χτυπά στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Γραμματείας, στο ισόγειο του κτηρίου όπου η Επιτροπή Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας θα κανοναρχεί τη διαδικασία.

Ποια θα είναι τα μέλη της Επιτροπής

Η προεδρία της Ειδικής Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού έχει ανατεθεί στον καθηγητή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστος Δουληγέρη, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες - εικόνα 3

Αναπληρωτής του κ. Δουληγέρη τοποθετήθηκε ο Φάνης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν ο Χάρης Μαρεντάκης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Αναφορών των ΕΛ.ΤΑ., ο προϊστάμενος του Τμήματος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Κολυβάς, ο δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο ΕΣΡ Νίκος Αγγελής και ο Γιάννης Πάγγος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Τον σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος διεξαγωγής της δημοπρασίας έχει αναλάβει η εταιρεία Singular Logic, με κόστος 39.900 ευρώ.

Τα επτά βήματα της διαδικασίας

Με το που θα προσέλθουν οι υποψήφιοι στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα κλειστούν σε ένα γραφείο χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας. Τα γραφεία θα συνδέονται με κλειστό κύκλωμα με τον χώρο από όπου θα συντονίζει τη διαδικασία η Επιτροπή Διεξαγωγής του Διαγωνισμού.

Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες - εικόνα 4

Με την έναρξη της δημοπράτησης η Επιτροπή θα ανακοινώνει την τιμή εκκίνησης και μετά ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα μπορεί να καταθέτει την προσφορά τους από το χώρο όπου θα βρίσκονται.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρεις γύρους στο τέλος των οποίων οι διαγωνιζόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη συνέχεια. Θα υπάρχουν τρεις επιλογές:

Κάθε διαγωνιζόμενος να αποδεχθεί την τιμή στην οποία θα έχει καταλήξει ο γύρος, ώστε να περάσει στον επόμενο.

  • Να δηλώσει «αδράνεια», δηλαδή να απορρίψει την τιμή, αλλά να παραμείνει στη δημοπρασία.
  • Να αποσυρθεί από τη διαδικασία.
  • Κάθε συμμετέχων θα έχει δέκα λεπτά στη διάθεσή του προκειμένου να αποφασίσει.

Όταν ολοκληρώνεται κάθε γύρος οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από την Επιτροπή για την τιμή και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης του επόμενου γύρου.

Οι γύροι θα συνεχίζονται έως ότου στο τέλος μείνουν τρεις συμμετέχοντες οι οποίοι θα υποβάλλουν εντός δέκα λεπτών τις σφραγισμένες προσφορές τους. Η προσφορά του καθενός δεν θα γίνεται γνωστή στους συνδιαγωνιζόμενούς του. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους φακέλους και θα καταρτίζει έναν κατάλογο με τις προσφορές, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά.

Τα "ντεσού" του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες - εικόνα 5

Στο επόμενο βήμα ο κάθε υποψήφιος θα ενημερώνεται για τη θέση που έχει στον κατάλογο που καταρτίστηκε. Αν είναι δηλαδή πρώτος, δεύτερος ή τρίτος.

Τέλος, θα λάβει χώρα ένας τελευταίος γύρος κλειστών προσφορών. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους σφραγισμένους φακέλους και θα κατατάσσει τον κάθε διαγωνιζόμενο ανάλογα με το ύψος της τελικής του προσφοράς. Ο πρώτος της λίστας θα είναι και ο «τυχερός» που θα λάβει την πρώτη άδεια ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες τρεις φορές.

Ενστάσεις για την όλη διαδικασία

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πάντως προχώρησαν στην έκδοση σημειώματος μέσω του οποίου θέτουν ερωτήματα για τη διαδικασία και κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις στην επιλογή, ανάθεση σε εταιρεία, δημιουργία και λειτουργία λογισμικού με το οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εν κρυπτώ υπεργολάβο του έργου για τη δημιουργία του λογισμικού» και για «κίνδυνο κατάρρευσης» της διαδικασίας «λόγω της βιασύνης και της αδιαφανούς διαδικασίας, με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τον διαγωνισμό» ενώ θέτει ερωτήματα όπως για παράδειγμα «πως μπορεί να γίνει διαγωνισμός στον οποίον οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι περιορισμένοι σε ένα δωμάτιο άγρυπνοι για 48 ώρες και να λαμβάνουν αποφάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Ενστάσεις διατυπώνονται και για τη διαδικασία των έγγραφων προσφορών σε φακέλλους η οποία όπως λένε εκείνοι που τις διατυπώνουν καταργούν στην ουσία τη δέσμευση για ψηφιακή διαδικασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19 Ιουν 2021 | 08:55

Τι κρύβει η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Αθήνα: Παζάρια της Άγκυρας με την Ε.Ε. ενόψει Συνόδου Κορυφής

Διεθνολόγοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας καθώς δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Ερντογάν.

ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ 18 Ιουν 2021 | 21:07

Ερντογάν: Ικανοποιημένοι για την ώθηση που έχουμε πετύχει στη σχέση μας με την Ελλάδα

Περιοχή ειρήνης και ευημερίας δήλωσε ο Ερντογάν ότι θέλει τη Μεσόγειο - Το μήνυμά του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 17:10

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Πάνω από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες 18 έως 24

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 15:13

Επίσκεψη - έκπληξη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Αγ. Παρασκευής: Έλειπαν σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφτηκε το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή και διαπίστωσε ότι έλειπαν 14 υπάλληλοι.

«ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ» 18 Ιουν 2021 | 14:28

Περιοδεία Μητσοτάκη στα Γιάννενα: Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer.

"FOOTBALL FEDERATION OF MACEDONIA" 18 Ιουν 2021 | 13:36

Ζάεφ μετά τον σάλο για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020: Θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα

Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε το θέμα της φανέλας στην Ομοσπονδία και υπόσχεται ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιουν 2021 | 12:53

Μητσοτάκης από το Εμβολιαστικό Κέντρο Ιωαννίνων: 7,2 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν

Από το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο ξεκίνησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 18 Ιουν 2021 | 12:51

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου κατά της απομάκρυνσής της

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψαν τις αιτήσεις της κ. Θάνου αλλά και άλλων.

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 12:47

Βορίδης για ΣΥΡΙΖΑ statistics: Ζήτησαν να υπολογίζονται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού ιθαγένειας και όσοι δεν συμμετείχαν

Έχω ακούσει παραδοξολογίες εδώ μέσα αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 18 Ιουν 2021 | 12:35

Πελώνη: Στα χέρια του πρωθυπουργού η σύσταση της επιτροπής βιοηθικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρόταση της κυβέρνησης για μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε πέντε νησιά όσο λειτουργούν δομές αιτούντων άσυλο, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιουν 2021 | 11:20

Μενδώνη: Τεράστια διαφήμιση για την Ελλάδα η επίδειξη του οίκου Dior στα μνημεία μας [βίντεο]

Η επίδειξη του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο και οι φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη είναι τεράστια διαφήμιση για την Ελλάδα είπε η Λίνα Μενδώνη.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 18 Ιουν 2021 | 11:14

Καλλιάνος για Γλυκά Νερά: Τα 300.000 ευρώ της επικήρυξης να δοθούν στην οικογένεια και σε ιδρύματα ορφανών παιδιών

Τι ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος για την υπόθεση των Γλυκών Νερών.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 10:49

Νέα στοιχεία "φωτιά" κατέθεσε ο Καλογρίτσας: Τα SMS που "καίνε" τον Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση του Documento

SMS "φωτιά" και τιμολόγια χρηματοδότησης του Documento φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει. Τα απέστειλε ο Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή.