Τα όπλα και οι αδυναμίες των αρχηγών στο αποψινό debate

Ο καθείς με τα όπλα του προσέρχεται απόψε στο debate των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις και τους αναποφάσιστους, αποφεύγοντας το λάθος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα όπλα και οι αδυναμίες των αρχηγών στο αποψινό debate

Με στόχο να μην κάνουν κάποιο "μοιραίο" λάθος, να εξουδετερώσουν τα όπλα των αντιπάλων τους και να κερδίσουν το κοινό των αναποφάσιστων προσέρχονται σήμερα στις 21:00 το βράδυ στο debate οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία είναι από χθες πυρετώδεις και σήμερα κορυφώνονται, καθώς οι επικεφαλής των κομμάτων παίρνουν μέρος σε εντατικά "φροντιστήρια", ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν ακόμη και μη αναμενόμενες ερωτήσεις είτε των δημοσιογράφων είτε ακόμη και των αντιπάλων τους στην ενότητα που θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα της Κουμουνδούρου θα ποντάρουν σε αυτά που θεωρούν ότι υπερτερούν έναντι των "παλιών" κομμάτων και για το λόγο αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί -όπως και στα τηλεοπτικά σποτ- στο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος για να το αντιμετωπίσει.

Ποντάροντας στην -ακόμη σχετικά υψηλή- δημοφιλία του, τα διλήμματα που θα θέσει ο τέως πρωθυπουργός αφορούν στο ποιός θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα, επαναλαμβάνοντας την επιλογή μεταξύ "νέου" και "παλιού". Ο Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, να τον εμπιστευτούν εκ νέου, βάζοντας απέναντι το "παλιό" πολιτικό σύστημα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον θα έχει και πως θα απαντήσει στο θέμα των συνεργασιών, καθώς πέρα από τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτή την πόρτα πλέον και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η σχέση με το Ποτάμι, μετά την πρόσφατη σύγκρουσή του με το Στ. Θεοδωράκη.

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι πέρα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, το κόμμα του έχει και ένα παράλληλο πρόγραμμα αντισταθμιστικών μέτρων για όσους πλήττονται περισσότερο, ενώ θα προσπαθήσει να καταδείξει και μια πιο μετριοπαθή και κεντρώα εικόνα, με το βλέμμα πάντα στους ψηφοφόρους που είναι αρκετά επιφυλακτικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο τέως πρωθυπουργός θα έχει ίσως το δυσκολότερο έργο απόψε, καθώς θα δεχτεί καταιγισμό πυρών τόσο εκ δεξιών του (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) όσο και εξ αριστερών (ΛΑ.Ε., ΚΚΕ) για την επτάμηνη διακυβέρνησή του.

Το χαρτί της συναίνεσης θα παίξει ο Μεϊμαράκης

Στον αντίποδα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει απόψε να ενισχύσει την εικόνα του ως εν δυνάμει μελλοντικού πρωθυπουργού, ο οποίος…«προπονείται» για όλες τις πιθανές ερωτήσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει να ενδυναμώσει το αρχηγικό του προφίλ και να πείσει για την ανάγκη να ψηφιστεί το κόμμα του.

Ο ίδιος θα προσπαθήσει με την αποψινή του εμφάνιση να βάλει και άλλες βάσεις για να ολοκληρώσει, όσο είναι αυτό εφικτό, την «ιστορία επιτυχίας» που αναπάντεχα άρχισε να γράφει στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Ήδη, το ποσοστό που καταγράφει η Ν.Δ. στην παρούσα φάση _παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για διπλό σκορ πριν λίγες εβδομάδες_ και η ανατροπή της δημοφιλίας του τέως Πρωθυπουργού αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Όμως, υπάρχει δρόμος ακόμα και απλά η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση θα δείξει εάν έχει η Ν.Δ. περιθώριο να ξεπεράσει το 27,8% του περασμένου Ιανουαρίου και να κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ντιμπέιτ θα παίξει στο…γήπεδο της συναίνεσης και θα προβάλλει το χαρτί των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι τάσσονται υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» ή έστω συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, δεν θα χάσει την ευκαιρία να εκθέσει τον Αλ. Τσίπρα, όσο αυτό μπορεί να γίνει, καθώς το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, ενώ κυρίως θα προτάξει τις θέσεις του κόμματός του στις πρώτες ερωτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα θυμίζει και τις καταστροφικές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους επτά μήνες.

Και σε αυτή την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επενδύσει στον αυθορμητισμό, το αντισυμβατικό και λαϊκό του ύφος. Ο στόχος του είναι με την παρουσία του να κερδίσει την θετική άποψη, σε πρώτη φάση των αναποφάσιστων, τους οποίους θα διεκδικήσει έως το τέλος, ενώ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας και μη αποχή.

Με στόχο τον Τσίπρα

Παράλληλα, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα προσπαθήσει να πλήξει περαιτέρω τη δημοφιλία του τέως πρωθυπουργού και να αποδομήσει το αρχηγικό του προφίλ. Αναμένεται, εκτός απρόοπτου να στοχεύσει ευθέως κατά του Αλ. Τσίπρα, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι ήταν «ο χειρότερος πρωθυπουργός όλων των εποχών».

Επίσης, με την σημερινή εμφάνισή του, θα προσπαθήσει να πείσει και τους γαλάζιους απογοητευμένους να επιστρέψουν στη Ν.Δ. Και αυτό, διότι η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει ως τώρα να επιστρέφει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 5% περίπου από το 9% της επιρροής του κόμματος το 2012. Αυτό αντιστοιχούσε σε 2,7% του εκλογικού σώματος. Το 5% «επιστρέφει σπίτι του» και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,4% του εκλογικού σώματος.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που θα σημειώσει πως θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της χώρας τόσο ως προς τα δημοσιονομικά όσο και ως προς τις μεταρρυθμίσεις, θα προτάξει εκ νέου την ανάγκη για τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα έχει την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους στις αξιολογήσεις - αναθεωρήσεις του προγράμματος, και τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα σε βάθος πενταετίας.

Οι "μικροί"

Οι αρχηγοί των δύο μικρών κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσουν να πείσουν για την αναγκαιότητα να βρίσκονται μέσα στην επόμενη κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά έχει το πρόσθετο καθήκον να υπερασπιστεί και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το "νέο που έχει τις λύσεις και είναι έτοιμο να κυβερνήσει".

Μοναδικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στο πάνελ θα είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναμένεται να στραφεί κυρίως κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η "αναμέτρηση" του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα εμφανιστεί ως η νέα αντιμνημονιακή δύναμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Ιαν 2021 | 14:03

Πώς αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι Παπαχρήστος και Κουρτάκης στις αγωγές Τσίπρα για τη βίλα στο Σούνιο

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αγωγές ύψους 1 εκ ευρώ για τα όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι για τη βίλα στο Σούνιο

"ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ" 26 Ιαν 2021 | 12:30

Γεραπετρίτης για Σαμαρά: Εμβληματική προσωπικότητα αλλά η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής δήλωσε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο Αντώνη Σαμαρά

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ 26 Ιαν 2021 | 11:48

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των συναθροίσεων - Αν και η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων...

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική απόφαση περι συναθροίσεων- Επιτρέπονται πλέον οι συναθροίσεις έως και 100 άτομα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 07:05

Επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα έως την 1η Φεβρουαρίου - Ολο το παρασκήνιο - Τι δεν αφορά

Από σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου απαγόρευση όλων των δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ 25 Ιαν 2021 | 12:43

Ο Φλωρίδης (ΚΙΝΑΛ) για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία και το άρθρο Μαραντζίδη- Επιστροφές, καταστροφές...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης απαντά στο άρθρο Μαραντζίδη για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 08:51

Με κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Τεστ για όλους στην Κουμουνδούρου - Ευχές από Μητσοτάκη και Μαρέβα

Όλο το προσωπικό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα υποβληθεί σήμερα σε τεστ κορονοϊού - Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTERF 24 Ιαν 2021 | 22:28

Κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "περαστικά και ταχεία ανάρρωση" στον γιο του Αλέξη Τσίπρα

Περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον γιο του Αλέξη Τσίπρα ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 24 Ιαν 2021 | 20:39

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Σε καραντίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κορονοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτ" έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.