Τα όπλα και οι αδυναμίες των αρχηγών στο αποψινό debate

Ο καθείς με τα όπλα του προσέρχεται απόψε στο debate των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις και τους αναποφάσιστους, αποφεύγοντας το λάθος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα όπλα και οι αδυναμίες των αρχηγών στο αποψινό debate

Με στόχο να μην κάνουν κάποιο "μοιραίο" λάθος, να εξουδετερώσουν τα όπλα των αντιπάλων τους και να κερδίσουν το κοινό των αναποφάσιστων προσέρχονται σήμερα στις 21:00 το βράδυ στο debate οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία είναι από χθες πυρετώδεις και σήμερα κορυφώνονται, καθώς οι επικεφαλής των κομμάτων παίρνουν μέρος σε εντατικά "φροντιστήρια", ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν ακόμη και μη αναμενόμενες ερωτήσεις είτε των δημοσιογράφων είτε ακόμη και των αντιπάλων τους στην ενότητα που θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα της Κουμουνδούρου θα ποντάρουν σε αυτά που θεωρούν ότι υπερτερούν έναντι των "παλιών" κομμάτων και για το λόγο αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί -όπως και στα τηλεοπτικά σποτ- στο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος για να το αντιμετωπίσει.

Ποντάροντας στην -ακόμη σχετικά υψηλή- δημοφιλία του, τα διλήμματα που θα θέσει ο τέως πρωθυπουργός αφορούν στο ποιός θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα, επαναλαμβάνοντας την επιλογή μεταξύ "νέου" και "παλιού". Ο Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, να τον εμπιστευτούν εκ νέου, βάζοντας απέναντι το "παλιό" πολιτικό σύστημα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον θα έχει και πως θα απαντήσει στο θέμα των συνεργασιών, καθώς πέρα από τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτή την πόρτα πλέον και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η σχέση με το Ποτάμι, μετά την πρόσφατη σύγκρουσή του με το Στ. Θεοδωράκη.

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι πέρα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, το κόμμα του έχει και ένα παράλληλο πρόγραμμα αντισταθμιστικών μέτρων για όσους πλήττονται περισσότερο, ενώ θα προσπαθήσει να καταδείξει και μια πιο μετριοπαθή και κεντρώα εικόνα, με το βλέμμα πάντα στους ψηφοφόρους που είναι αρκετά επιφυλακτικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο τέως πρωθυπουργός θα έχει ίσως το δυσκολότερο έργο απόψε, καθώς θα δεχτεί καταιγισμό πυρών τόσο εκ δεξιών του (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) όσο και εξ αριστερών (ΛΑ.Ε., ΚΚΕ) για την επτάμηνη διακυβέρνησή του.

Το χαρτί της συναίνεσης θα παίξει ο Μεϊμαράκης

Στον αντίποδα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει απόψε να ενισχύσει την εικόνα του ως εν δυνάμει μελλοντικού πρωθυπουργού, ο οποίος…«προπονείται» για όλες τις πιθανές ερωτήσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει να ενδυναμώσει το αρχηγικό του προφίλ και να πείσει για την ανάγκη να ψηφιστεί το κόμμα του.

Ο ίδιος θα προσπαθήσει με την αποψινή του εμφάνιση να βάλει και άλλες βάσεις για να ολοκληρώσει, όσο είναι αυτό εφικτό, την «ιστορία επιτυχίας» που αναπάντεχα άρχισε να γράφει στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Ήδη, το ποσοστό που καταγράφει η Ν.Δ. στην παρούσα φάση _παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για διπλό σκορ πριν λίγες εβδομάδες_ και η ανατροπή της δημοφιλίας του τέως Πρωθυπουργού αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Όμως, υπάρχει δρόμος ακόμα και απλά η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση θα δείξει εάν έχει η Ν.Δ. περιθώριο να ξεπεράσει το 27,8% του περασμένου Ιανουαρίου και να κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ντιμπέιτ θα παίξει στο…γήπεδο της συναίνεσης και θα προβάλλει το χαρτί των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι τάσσονται υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» ή έστω συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, δεν θα χάσει την ευκαιρία να εκθέσει τον Αλ. Τσίπρα, όσο αυτό μπορεί να γίνει, καθώς το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, ενώ κυρίως θα προτάξει τις θέσεις του κόμματός του στις πρώτες ερωτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα θυμίζει και τις καταστροφικές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους επτά μήνες.

Και σε αυτή την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επενδύσει στον αυθορμητισμό, το αντισυμβατικό και λαϊκό του ύφος. Ο στόχος του είναι με την παρουσία του να κερδίσει την θετική άποψη, σε πρώτη φάση των αναποφάσιστων, τους οποίους θα διεκδικήσει έως το τέλος, ενώ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας και μη αποχή.

Με στόχο τον Τσίπρα

Παράλληλα, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα προσπαθήσει να πλήξει περαιτέρω τη δημοφιλία του τέως πρωθυπουργού και να αποδομήσει το αρχηγικό του προφίλ. Αναμένεται, εκτός απρόοπτου να στοχεύσει ευθέως κατά του Αλ. Τσίπρα, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι ήταν «ο χειρότερος πρωθυπουργός όλων των εποχών».

Επίσης, με την σημερινή εμφάνισή του, θα προσπαθήσει να πείσει και τους γαλάζιους απογοητευμένους να επιστρέψουν στη Ν.Δ. Και αυτό, διότι η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει ως τώρα να επιστρέφει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 5% περίπου από το 9% της επιρροής του κόμματος το 2012. Αυτό αντιστοιχούσε σε 2,7% του εκλογικού σώματος. Το 5% «επιστρέφει σπίτι του» και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,4% του εκλογικού σώματος.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που θα σημειώσει πως θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της χώρας τόσο ως προς τα δημοσιονομικά όσο και ως προς τις μεταρρυθμίσεις, θα προτάξει εκ νέου την ανάγκη για τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα έχει την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους στις αξιολογήσεις - αναθεωρήσεις του προγράμματος, και τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα σε βάθος πενταετίας.

Οι "μικροί"

Οι αρχηγοί των δύο μικρών κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσουν να πείσουν για την αναγκαιότητα να βρίσκονται μέσα στην επόμενη κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά έχει το πρόσθετο καθήκον να υπερασπιστεί και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το "νέο που έχει τις λύσεις και είναι έτοιμο να κυβερνήσει".

Μοναδικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στο πάνελ θα είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναμένεται να στραφεί κυρίως κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η "αναμέτρηση" του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα εμφανιστεί ως η νέα αντιμνημονιακή δύναμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.