Tα «παράλληλα» ρουσφέτια & οι προσλήψεις από το παράθυρο

Οι γκρίζες ζώνες του «παράλληλου προγράμματος». Νέες κρατικές δομές και κρυφές προσλήψεις. Οι διατάξεις που χαρακτηρίστηκαν «θολές» και μη επαρκώς κοστολογημένες.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Tα «παράλληλα» ρουσφέτια & οι προσλήψεις από το παράθυρο

Κρυφές προσλήψεις στο Δημόσιο με απουσία του ΑΣΕΠ από την διαδικασία επιλογής προσωπικού, δημιουργία νέων δομών και διατάξεις που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να έχουν κοστολογηθεί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους το κουαρτέτο έθεσε βέτο στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι «γρίζες ζώνες» το σχεδίου νόμου που αποσύρθηκε άρον άρον από την κυβέρνηση λόγω πλημμελούς κοστολόγησης των δημοσιονομικών επιπτώσεων αφορούν:

Τις προσλήψεις ανέργων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες που προβλέπονται στο πρώτο άρθρο του νόμου από το οποίο απουσιάζει πλήρως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή του προσωπικού. Οι δανειστές εγείρουν αντιρρήσεις στην εφαρμογή της διάταξης στον βαθμό που δεν έχει προβλεφθεί διαφανής διαδικασία επιλογής του προσωπικού με την συμμετοχή της ανεξάρτητης αρχής.

Κρυφές προσλήψεις είδαν οι εταίροι και πίσω από την διάταξη (άρθρο 7) για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ που θα αναλάβουν την ενημέρωση και τον συντονισμό της παρεχόμενης βοήθειας προς τις ευπαθείς ομάδες. Το κουαρτέτο εκφράζει αμφιβολίες για την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών όπου δεν έχει κοστολογηθεί επαρκώς η λειτουργία τους και από την άλλη πλευρά δεν προσδιορίζεται το προσωπικό που θα απασχοληθεί στις νέες υπηρεσίες και υπό ποιες διαδικασίες θα προσληφθεί.

Η πρόβλεψη για ανάθεση από το κράτος σε ΝΠΙΔ και μη κερδοσκοπικές εταιρείες της λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων (άρθρο 9) προβληματίζει τους δανειστές παρά το γεγονός ότι αποτελεί συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική η ανάθεση σε ιδιώτες της λειτουργίας αντίστοιχων χώρων. Το κουαρτέτο έχει ζητήσει αναλυτική παρουσίαση της προτεινόμενης ενέργειας και κατάλογο με τα νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα αντίστοιχο έργο.

Οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ

Η παραίτηση των ΟΤΑ από τα ένδικα μέσα για εργαζόμενους που μετά από συνεχείς συμβάσεις έχουν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη ζητώντας την μονιμοποίηση τους, βρίσκει κάθετα αντίθετο το κουαρτέτο των δανειστών. Η ρύθμιση στο άρθρο 12 που προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων, την παύση των πειθαρχικών ευθυνών και τον μη καταλογισμό σε δημάρχους που δεν ασκούν ένδικα μέσα κατά των υπαλλήλων που ζητούν να μονιμοποιηθούν μετά από συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατομμύρια ευρώ από την πρόσληψη των συμβασιούχων, σύμφωνα με τους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1.500 συμβασιούχοι που εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις μονιμοποιήθηκαν το 2015 λόγω της άρνησης των δημάρχων να συνεχίσουν τα ένδικα μέσα.

Η απελευθέρωση των προσλήψεων στους ανταποδοτικούς τομείς των ΟΤΑ (καθαριότητα και ύδρευση) έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους δανειστές που ζητούν αναλυτική κοστολόγηση και περιορισμό στις προσλήψεις για να μην πραγματοποιηθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ανεξέλεγκτες προσλήψεις στου Δήμους.

«Εξυπηρετήσεις» συντεχνιών βλέπουν οι Βρυξέλλες πίσω από τις διατάξεις του άρθρου 14 για την επιβολή εξάωρου ωραρίου αντί του σημερινού 8ωρου στους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με την αιτιολογία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων η εξάωρη απασχόληση των βρεφονηπιοκόμων θα οδηγούσε σε κατάρρευση του σταθμούς αφού θα πρέπει να προσλάβουν νέο προσωπικό προκειμένου να μην κλείνουν στις 13:00 το μεσημέρι, σε μία περίοδο όπου τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι περιορισμένα. Στην συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει κοστολογηθεί επαρκώς η εφαρμογή του νέου ωραρίου.

Και άλλες "κρυφές" προσλήψεις

Η δυνατότητα μετάταξης των πρώην δημοτικών αστυνόμων που απασχολούνται ως προσωπικό φύλαξης στα σωφρονιστικά ιδρύματα χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους, εγείρει νέες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς υποστηρίζουν ότι υποκρύπτει νέες προσλήψεις για τις φυλακές που έχουν τεράστια κενά στην εσωτερική και εξωτερική φύλαξη των ιδρυμάτων.

Προσλήψεις χωρίς την παρουσία του ΑΣΕΠ που δεν έχει προβλεφθεί επ΄ ακριβώς η δημοσιονομική επίπτωση βλέπουν οι δανειστές πίσω από την πρόβλεψη για την δημιουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Η διάταξη προβλέπει την πρόσληψη εκτάκτων και ωρομισθίων εκπαιδευτικών με συνέντευξη από τους περιφερειακούς διευθυντές χωρίς να έχει κοστολογηθεί επαρκώς η δημοσιονομική επίπτωση από την λειτουργία των νέων δομών. Και σε αυτήν την περίπτωση απουσιάζει το ΑΣΕΠ από την επιλογή των απασχολούμενων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 16 Σεπ 2020 | 17:24

Έτσι θα γίνουν 100 χιλιάδες προσλήψεις- "Χάρισμα" οι ασφαλιστικές εισφορές για να μειωθεί η ανεργία

Χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να κάνουν προσλήψεις

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Σεπ 2020 | 11:33

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ανησυχούμε για τα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται για έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 14 Σεπ 2020 | 10:51

Στο τραπέζι σενάριο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:26

ΚΚΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επιλεκτική ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές" αναφέρει το ΚΚΕ.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:04

Επιμένει το ΚΙΝΑΛ: Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του πρωθυπουργού για υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για υπογραφή συμφωνίας με Τουρκία.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 09 Σεπ 2020 | 11:23

Φωτιά στη Μόρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε το ΚΥΤ μιλάει για "εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη"

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Σεπ 2020 | 08:08

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια με ΕΥΠ και ΓΕΕΘΑ - Πέτσας: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη θα μετέχουν και ο διοικητής της ΕΥΠ αναγιώτης Κοντολέων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ 07 Σεπ 2020 | 17:26

Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ: Από αύριο οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις - Όλες οι προϋποθέσεις

Έως 18 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για πρόσληψη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενοι

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 06 Σεπ 2020 | 10:35

Αλλάζουν όλα στο ΑΣΕΠ: Με γραπτό διαγωνισμό οι προσλήψεις στο Δημόσιο - Ποια κριτήρια θα μετρούν

Για την κάλυψη κενών θέσεων δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα.