X

Τα παρασκήνια του προϋπολογισμού -Ολα όσα έγιναν στη Βουλή

Χείρα συναίνεσης από τον Τσίπρα στα εθνικά θέματα με τον πρωθυπουργό να επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη.

Με πολλά χειροκροτήματα από την κυβερνητική πτέρυγα που επικρότησε εκτός των άλλων και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εθνικά ζητήματα έριξε «αυλαία» η πενθήμερη συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα εθνικά ζητήματα και συγκεκριμένα τα ελληνοτουρκικά ήταν άλλωστε το μοναδικό πεδίο σύγκλισης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μια «άνευρη» κατά το μεγαλύτερο μέρος συζήτηση, με ορατά ακόμα τα σημάδια από τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε χείρα συναίνεσης στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσυπέγραψε την κίνηση του μιλώντας για «ανάγκη ενότητας στα εθνικά θέματα». Οι δε κυβερνητικοί βουλευτές «επικύρωσαν» τη σύγκλιση με ζωηρά χειροκροτήματα.

Η σύμπλευση των δύο καταγράφηκε λίγη ώρα αργότερα κατά τη ψήφιση του προυπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετά από πολλά έτη υπερψηφίστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η μεσαία τάξη

Τα εθνικά ήταν η «φωτεινή» εξαίρεση σε μια κάθετη διαφωνία για όλα τα άλλα ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος που τον χωρίζει από την μεσαία τάξη, αλλά και να πάρει «πόντους» στο εσωκομματικό του ακροατήριο με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Στην μεσαία τάξη επικεντρώθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εφόδια εκτός όλων των άλλων την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 αλλά και την σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με ίωση ο πρωθυπουργός

Όπως μάλιστα φάνηκε από το θερμό χειροκρότημα, ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις στην καταληκτική του ομιλία λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Παρά την ίωση αλλά και τον υψηλό πυρετό που σύμφωνα με πληροφορίες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στο βήμα ακριβώς μια ώρα.

Χειροκροτήθηκε 40 φορές από τους βουλευτές της ΝΔ ορισμένες εκ των οποίων ήταν έως και πανηγυρικές.

Ξεχωρίσαμε τις νέες εξαγγελίες, την πυγμή που έδειξε για τους διπλωματικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, την δέσμευση του για σταδιακή μείωση των φόρων. Επιβράβευση εισέπραξε ο πρωθυπουργός, αλλά ταυτόχρονα και σκωπτικά σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον αντικαπνιστικό νόμο, την μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και για τον ορισμό που έδωσε στην μεσαία τάξη.

«Μεσαία τάξη είναι αυτή που ντύνεται απλά, αλλά φορά γραβάτα όταν χρειάζεται» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας θόρυβο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «γραβατωμένος» Θεόφιλος Ξανθόπουλος σηκώθηκε όρθιος και κάτι απάντησε εκτός μικροφώνου και στην συνέχεια γύρισε προς τον παρακαθήμενο και πάντα επίσης με γραβάτα Γιώργο Κατρούγκαλο και του είπε «για εσένα τα λέει».

Περισσότερες αντιδράσεις ξεσήκωσε στη πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν χαρακτήρισε τον αρχηγό της «παραγωγό απάτης».

Πάντως οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν «συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάποια ειρωνικά σχόλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν από την πλευρά του ΚΚΕ όταν ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την στροφή που έκανε ως Πρωθυπουργός, από τις αρχές του κόμματος του, αλλάζοντας τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ.

Μητέρα με μωρό στα θεωρεία

Αντίστοιχη αντίδραση είχαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αν και τόσο η προσοχή της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου αποσπάστηκε για λίγο όταν έκανε την εμφάνιση του στα θεωρεία ένα μωρό με την μητέρα του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ το έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου. Τη ίδια ώρα οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 είχαν τις δικές του ασχολίες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειχνε τα σχόλια που ανέβαζαν διαρκώς στο διαδίκτυο στους βουλευτές Κλέωνα Γρηγοριάδη και Κρίτωνα Αρσένη.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας οι βουλευτές της ΝΔ σχημάτισαν ουρά για να χαιρετίσουν δια χειραψίας τον Πρωθυπουργό.

Στα... κόκκινα

Οι λοιποί βουλευτές αποχώρησαν. Μαζί τους και η Θεοδώρα Τζάγκρη (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία θέλοντας να κλέψει τις εντυπώσεις από τη Νόνη Δούνια η οποία εμφανίστηκε στα κόκκινα την περασμένη Κυριακή, ενδύθηκε χθες με μακρύ βραδινό φόρεμα στο ίδιο έντονο χρώμα. Στα κόκκινα και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Επιδομάτων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Φωτό: Ευρωκίνηση