Τα πρακτικά της οργής μεταξύ Ζωής - Παππά για το ΕΣΡ: όλοι οι διάλογοι

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα όπως είχε...απειλήσει στη συνέντευξη τύπου τα πρακτικά της επίμαχης συζήτησης για το ΕΣΡ στη διάσκεψη των Προέδρων.

ta-praktika-tis-orgis-metaksu-zwis---pappa-gia-to-esr-oloi-oi-dialogoi
SHARE THIS
0
SHARES

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα όπως είχε...απειλήσει κατά την μαραθώνια συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ,τα πρακτικά της επίμαχης συζήτησης για το ΕΣΡ στη διάσκεψη των Προέδρων όπου υπήρξε ένα ακόμη «επεισόδιο» με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός επιθυμεί την ανάδειξη νέου  ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής ( στην οποία προίσταται η μητέρα της Προέδρου της Βουλής Λίνα Αλεξίου) και όχι μόνο την πλήρωση των  3 κενών θέσεων.  

Η κ. Κωνσταντοπούλου επιμένει πως συνταγματικά το μόνο που εκκρεμεί είναι μόνο η πλήρωση των τριών κενών θέσεων και δεν τίθεται θέμα για τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ. 

Στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στις 4 Αυγούστου όπου ήταν παρών και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς η διάσταση απόψεων επαναβεβαιώθηκε με αιχμηρές αναφορές και ανταλλαγή απόψεων σε ηλεκτρισμένο κλίμα.

Ο υπουργός μάλιστα πήρε καθαρά εξαρχής πήρε αποστάσεις από την ερμηνεία που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων του ΕΣΡ .

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο υπουργός αν επιμένει στην ερμηνεία του    

« Επειδή όμως διατυπώθηκε από τον κύριο Υπουργό, σε δημόσια συνεδρίαση -σε άλλο forum, όχι κοινοβουλευτικό- η άποψη ότι είναι ληγμένες όλες οι θητείες όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που, εάν επιμένει σε αυτήν την ερμηνεία ο κύριος Υπουργός, σημαίνει ότι η Διάσκεψη πρέπει να ανεύρει επτά μέλη και όχι τρία, πρέπει να εξηγηθεί πώς συνέβη αυτό και επί τη βάσει -θα μας πει ο κύριος Υπουργός- ποιας ερμηνείας. Και θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αναληφθούν και οι σχετικές ευθύνες. Άρα, είναι νομίζω ευθύνη όλων να πάρουν πολύ συγκεκριμένα θέση. Πρέπει να πάρουμε και θέση και να το λύσουμε αυτό το θέμα, διότι δεν μπορεί να έχουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία νομίζει ότι λειτουργεί νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί νόμιμα, ούτε μπορεί να έχουμε κυρώσεις οι οποίες θα ακυρωθούν γιατί θα υιοθετήσουμε μια άλλη ερμηνεία. Η δική μου άποψη είναι ότι ό,τι ισχύει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων θα πρέπει να ισχύσει και εν προκειμένω. Αλλά για όλους τους λόγους που σας εξέθεσα και λόγω της αποχής μου από τη διαδικασία ανεύρεσης, εκείνο το οποίο θεωρώ υποχρέωσή μου να αναλάβω ως ευθύνη στο στάδιο αυτό είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως ποια είναι η θέση της Διάσκεψης, εάν αναζητούμε τρία πρόσωπα ή επτά και πώς κινούμαστε φυσικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές. Διότι αν υποστηριχθεί μια άλλη ερμηνεία και προσέγγιση, αυτό θα πρέπει καταδήλως να ισχύσει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές

 Παππάς: Η ερμηνεία η οποία κατατέθηκε από την Πρόεδρο δεν με βρίσκει σύμφωνο 

«  Ορισμένα από αυτά που είπε η κυρία Πρόεδρος δεν θα τα σχολιάσω. Θα μπω στην ουσία του θέματος. Και ο υποφαινόμενος και η Κυβέρνηση συνολικά γίνεται το τελευταίο διάστημα δέκτης επιθέσεων από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, ακριβώς επειδή έχει έρθει και έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταθέσω την παράκληση της Κυβέρνησης προς τη Διάσκεψη των Προέδρων να το θωρακίσουμε θεσμικά και να μη δώσουμε δυνατότητα και πάτημα σε διάφορα κέντρα να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο την επόμενη δεκαετία. Η ερμηνεία η οποία κατατέθηκε από την Πρόεδρο δεν με βρίσκει σύμφωνο, διότι κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος υπάρχει ορισμένη θητεία για τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4055/2012 είναι σαφές ότι προϋποθέτει και απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, διότι αν αυτό δεν συνεκτιμηθεί, θα μπορούσε η Κυβέρνηση η παρούσα να φέρει μία διάταξη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που να παρατείνει τη θητεία ή να μειώνει τη θητεία των μελών. Άρα, και η εφαρμογή των θητειών που προβλέπεται προϋποθέτει –νομίζουμε- την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων». είπε και συνέχισε « Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι για ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει τη σύνθεση που έχει αυτήν τη στιγμή, η θητεία των μελών του να παρατείνεται ανά τρίμηνα και ανά εξάμηνα, δεν είναι μια σύνθεση που θα ήθελε η δημοκρατία μας να είναι η σύνθεση η οποία θα πάρει την ευθύνη για να διαμορφώσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο» 

Παππάς: Δεν θα επιθυμούσα η  διαδικασία να εξελιχθεί σε αντεγκλήσεις μεταξύ εμού και του προέδρου  

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να διευκρινίσετε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Τη διευκρίνισα, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μισό λεπτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Επί της διαδικασίας, δεν θα επιθυμούσα η παρούσα συνεδρίαση να εξελιχθεί σε μία διαδικασία αντεγκλήσεων μεταξύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, καμία αντέγκληση. Κοιτάξτε, θα πρέπει η Διάσκεψη…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας):…εμού και της Προέδρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, όχι δεν υπάρχει τέτοια… ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δυστυχώς, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπορούμε να πάρουμε μέρος και εμείς στον καυγά ή θα μείνει μόνο μεταξύ σας; 

Τα καρφιά και οι αιχμές μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν με την κ. Κωνσταντοπούλου να εμφανίζεται διατεθειμένη να μην πιέσει τον Υπουργό « Αν δεν είστε πρόχειρος σε αυτό, δεν θέλω να σας πιέσω»  και εκείνον εξίσου αιχμηρά να απαντά «   Δεν με πιέζετε. Μην ανησυχείτε»    

Ακολούθησαν και συστάσεις του Υπουργού Επικρατείας στην Πρόεδρο να μην κάνει κατάχρηση του μικροφώνου 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ναι, καταλάβαμε την ερμηνεία σας, κύριε Υπουργέ, λέτε… 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Κυρία Πρόεδρε, λέω το ότι κρατάτε τη διαδικασία δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει και μία κατάχρηση του μικροφώνου. Είπατε και εσείς την ερμηνεία σας. Είπα και εγώ τη δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς θα σας παρακαλέσω να τηρούμε όλοι το πλαίσιο αυτής της συζήτησης. Το δεύτερο που θα σας παρακαλέσω είναι να μας καταθέσετε, εάν έχετε, κάποια σχετική εισήγηση νομική γι’ αυτήν την ερμηνεία. Και τέλος, επειδή θέτετε ένα ζήτημα, δηλαδή να αρχίσει η Διάσκεψη των Προέδρων να ασχολείται με κάτι με το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί για καμία Ανεξάρτητη Αρχή, αυτό να είναι σαφές ότι εσείς λέτε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα και από σήμερα και εντεύθεν θα έπρεπε η Διάσκεψη των Προέδρων να επιλαμβάνεται για όλα τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και να τα επανακρίνει.

 
Διαβάστε εδώ όλους τους διαλόγους και τι ακριβώς διεμείφθη κατά τη συνεδρίαση της 4ης Αυγουστου στη Διάσκεψη των Προέδρων με αντικείμενο την πλήρωση των κενών θέσεων του ΕΣΡ στο οποίο επικεφαλής είναι η μητέρα της κ. Κωνσταντοπούλου Λίνα Αλεξίου.

 

 

Πότε ξεκίνησε ο δημόσιος πόλεμος Ζωής - Παππά

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παππάς στην παρέμβασή του είχε επισημαίνει - αφήνοντας αιχμές για την στάση της παρούσας στη συνεδρίαση κ. Κωνσταντοπούλου - την ανάγκη για άμεση σύγκληση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ.

Από τις θέσεις του ακροατηρίου ο πατέρας του ο κ. Στ. Παππάς φώναξε ότι κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί, εννοώντας στο ΕΣΡ και την μητέρα της προέδρου της Βουλής. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε άμεσα και έκανε λόγο για σπίλωση και υπέρβαση των ορίων της συντροφικότητας.

Το επεισόδιο τότε είχε λήξει  με νέα παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας ο οποίος είπε ότι το μόνο το οποίο αναφέρθηκε ήταν η ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΕΣΡ προκειμένου να λειτουργήσει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook