Τα πρόσωπα που «παίζουν» για τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

Να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία πόλο έλξης ευρύτερων δυνάμεων, πέρα από τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα πρόσωπα που «παίζουν» για τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

Να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία πόλο έλξης ευρύτερων δυνάμεων, πέρα από τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ως βασικό στόχο τη διεύρυνση του κόμματός του.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να μην βιάζεται στο θέμα της επιχείρησης διεύρυνσης του κόμματός του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει ότι πρέπει να οικοδομήσει τη Ν.Δ. κυρίως πάνω στο μέτωπο του «Ναι» του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείει σημαντικό φιλοευρωπαϊκό τμήμα ψηφοφόρων που ψήφισαν «Όχι».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος κάνει ανοίγματα σε πρόσωπα που ανήκαν στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως έπραξε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου μίλησε με θετικά λόγια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση και την προσπάθεια που έκανε στο συγκεκριμένο θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος με το νόμο του 2010.

Είναι σαφές ότι θέλει να ανοίξει τη Ν.Δ. σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία οργανωτική, ιδεολογική και άλλη συγγένεια με την κεντροδεξιά. Αυτό ήδη φαίνεται και στη στελέχωση του κόμματος σε ορισμένες κρίσιμες γραμματείες και στην ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού, όπου τοποθετήθηκαν και πρόσωπα που δεν χαρακτηρίζονται ακραιφνείς νεοδημοκράτες και ενδεχομένως ορισμένοι δεν είχαν και καμία σχέση με τη Ν.Δ.

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να εκθειάσει τον Τάσο Γιαννίτση ξάφνιασε ευχάριστα πολλούς στο φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό χώρο και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση ήταν της Άννας Διαμαντοπούλου που άδραξε την ευκαιρία να απονείμει τα εύσημα στον πρόεδρο της Ν.Δ. με ανάρτησή της στοtwitter.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Τ. Γιαννίτσης είναι δυο πρόσωπα που θα ήθελε ο Κυρ. Μητσοτάκης να συμμαχήσουν μαζί του ή να στηρίξουν την προσπάθειά του και δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι και οι δυο ειδικά, η πρώτη που θέλει να επιστρέψει στην ενεργό και μάχιμη πολιτική, θα πρέπει να έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Και δεν είναι οι μόνοι, αφού ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ότι με την εδραίωση της Ν.Δ. και πάλι στο παιχνίδι της εξουσίας και της ολικής επαναφοράς της, το κόμμα με τη νέα του μορφή και σύνθεση, θα καταστεί πόλος αναφοράς για πολλά στελέχη και του Ποταμιού και ενδεχομένως και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, φιλελεύθερες δυνάμεις, κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι, πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών συζητήσεων, λένε ότι στη νέα ΝΔ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν θέση στελέχη όπως, π.χ. οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Βερελής, κ.α., αλλά και βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, όπως π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης. Ορισμένοι πιο προχωρημένοι και υπερβατικοί στις αναλύσεις τους δεν διστάζουν να βάλουν στη συζήτηση και τον Ανδρ. Λοβέρδο, λέγοντας ότι έχει πολλά κοινά σημεία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συνταχθεί μαζί του.

Και δεν είναι τα μόνα πρόσωπα που συζητούν να συνταχθούν με τη Ν.Δ., καθώς ήδη φαίνεται ότι εκδηλώνονται και πανεπιστημιακοί, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως π.χ. ο Θόδωρος Πελαγίδης, ενώ άλλοι μιλάνε με θετικά λόγια για τον Γιώργο Παγουλάτο, κ.α.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται και θέλει όλα να γίνουν με προσεκτικές κινήσεις, ενώ ο χρονικός ορίζοντας των όποιων πρωτοβουλιών θα είναι κοντά με το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. που τοποθετείται το τριήμερο 15-17 Απριλίου.

«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν και τι ψήφισαν στις εκλογές, ανεξάρτητα από το αν και το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση» είπε προ ημερών στη Βουλή, ενώ εμμένει στην εκπροσώπηση του όρου δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, που έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια η Άννα Διαμαντοπούλου.

Εκτός όμως από τα ανοίγματα σε πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά, ενεργοποιούνται και πιο φιλελεύθερα στελέχη της κεντροδεξιάς που ήταν παροπλισμένα τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αργότερα, ανάλογα και πως θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, και κινήσεις συμπόρευσης προσώπων που συμβόλιζαν τον οικονομικό φιλελευθερισμό (σ.σ. ή νεοφιλελευθερισμό κατά το ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα του ΠΑΣΟΚ), όπως ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που είδε θετικά την εξέλιξη στο θέμα της ηγεσίας της Ν.Δ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ 01 Δεκ 2021 | 19:44

Μητσοτάκης: Θέλουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη - "Πολύ φιλική στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση" το μήνυμα Γουάτσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επενδυτή, Πρεμ Γουάτσα - Ο στόχος του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ 01 Δεκ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: Στο τραπέζι να χορηγείται η 3η δόση νωρίτερα - Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:50

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Πολάκη: "Είσαι άσχετος" - "Με αντιεμβολιαστές δεν μιλώ, κ. Τσίπρα διώξτε τον"

Μαινόμενος ο Παύλος Πολάκης αποκάλεσε "άσχετο" τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Ο πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας ότι δεν συνομιλεί με αντιεμβολιαστές.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 15:34

Μητσοτάκης στο Reuters NEXT: Δεν υπάρχει σχέδιο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και για άλλες ηλικίες

O πρωθυπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, σχετικά με την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.