Τα πρόσωπα που «παίζουν» για τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

Να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία πόλο έλξης ευρύτερων δυνάμεων, πέρα από τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα πρόσωπα που «παίζουν» για τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

Να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία πόλο έλξης ευρύτερων δυνάμεων, πέρα από τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ως βασικό στόχο τη διεύρυνση του κόμματός του.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να μην βιάζεται στο θέμα της επιχείρησης διεύρυνσης του κόμματός του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει ότι πρέπει να οικοδομήσει τη Ν.Δ. κυρίως πάνω στο μέτωπο του «Ναι» του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείει σημαντικό φιλοευρωπαϊκό τμήμα ψηφοφόρων που ψήφισαν «Όχι».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος κάνει ανοίγματα σε πρόσωπα που ανήκαν στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως έπραξε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου μίλησε με θετικά λόγια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση και την προσπάθεια που έκανε στο συγκεκριμένο θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος με το νόμο του 2010.

Είναι σαφές ότι θέλει να ανοίξει τη Ν.Δ. σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία οργανωτική, ιδεολογική και άλλη συγγένεια με την κεντροδεξιά. Αυτό ήδη φαίνεται και στη στελέχωση του κόμματος σε ορισμένες κρίσιμες γραμματείες και στην ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού, όπου τοποθετήθηκαν και πρόσωπα που δεν χαρακτηρίζονται ακραιφνείς νεοδημοκράτες και ενδεχομένως ορισμένοι δεν είχαν και καμία σχέση με τη Ν.Δ.

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να εκθειάσει τον Τάσο Γιαννίτση ξάφνιασε ευχάριστα πολλούς στο φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό χώρο και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση ήταν της Άννας Διαμαντοπούλου που άδραξε την ευκαιρία να απονείμει τα εύσημα στον πρόεδρο της Ν.Δ. με ανάρτησή της στοtwitter.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Τ. Γιαννίτσης είναι δυο πρόσωπα που θα ήθελε ο Κυρ. Μητσοτάκης να συμμαχήσουν μαζί του ή να στηρίξουν την προσπάθειά του και δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι και οι δυο ειδικά, η πρώτη που θέλει να επιστρέψει στην ενεργό και μάχιμη πολιτική, θα πρέπει να έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Και δεν είναι οι μόνοι, αφού ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ότι με την εδραίωση της Ν.Δ. και πάλι στο παιχνίδι της εξουσίας και της ολικής επαναφοράς της, το κόμμα με τη νέα του μορφή και σύνθεση, θα καταστεί πόλος αναφοράς για πολλά στελέχη και του Ποταμιού και ενδεχομένως και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, φιλελεύθερες δυνάμεις, κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι, πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών συζητήσεων, λένε ότι στη νέα ΝΔ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν θέση στελέχη όπως, π.χ. οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Βερελής, κ.α., αλλά και βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, όπως π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης. Ορισμένοι πιο προχωρημένοι και υπερβατικοί στις αναλύσεις τους δεν διστάζουν να βάλουν στη συζήτηση και τον Ανδρ. Λοβέρδο, λέγοντας ότι έχει πολλά κοινά σημεία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συνταχθεί μαζί του.

Και δεν είναι τα μόνα πρόσωπα που συζητούν να συνταχθούν με τη Ν.Δ., καθώς ήδη φαίνεται ότι εκδηλώνονται και πανεπιστημιακοί, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως π.χ. ο Θόδωρος Πελαγίδης, ενώ άλλοι μιλάνε με θετικά λόγια για τον Γιώργο Παγουλάτο, κ.α.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται και θέλει όλα να γίνουν με προσεκτικές κινήσεις, ενώ ο χρονικός ορίζοντας των όποιων πρωτοβουλιών θα είναι κοντά με το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. που τοποθετείται το τριήμερο 15-17 Απριλίου.

«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν και τι ψήφισαν στις εκλογές, ανεξάρτητα από το αν και το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση» είπε προ ημερών στη Βουλή, ενώ εμμένει στην εκπροσώπηση του όρου δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, που έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια η Άννα Διαμαντοπούλου.

Εκτός όμως από τα ανοίγματα σε πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά, ενεργοποιούνται και πιο φιλελεύθερα στελέχη της κεντροδεξιάς που ήταν παροπλισμένα τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αργότερα, ανάλογα και πως θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, και κινήσεις συμπόρευσης προσώπων που συμβόλιζαν τον οικονομικό φιλελευθερισμό (σ.σ. ή νεοφιλελευθερισμό κατά το ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα του ΠΑΣΟΚ), όπως ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που είδε θετικά την εξέλιξη στο θέμα της ηγεσίας της Ν.Δ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 16:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σποτ για τον Αντιδήμαρχο Baden Baden και τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΟΙ ΕΞΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 12:50

Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός στη βόλτα στην Πάρνηθα; - Μια αποτίμηση, η Αυγή και το Μακελειό

Μια αποτίμηση των αντιδράσεων για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η φωτογραφία χωρίς μάσκα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ 17,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 02 Δεκ 2020 | 12:18

Μητσοτάκης: "Μικρός άθλος" η αντοχή του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Στόχος, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι "η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει". Η ομιλία στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ ΟΤΑΝ ΑΘΛΟΥΜΑΣΤΕ 02 Δεκ 2020 | 10:33

Γεωργιάδης για φωτογραφία Μητσοτάκη: Προφανώς επιτρέπεται να πάμε για άθληση στην Πάρνηθα και στο Τατόι

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι επιτρέπεται στους πολίτες η ατομική άσκηση στην Πάρνηθα - "Αν οι ειδικοί εισηγηθούν να μην ανοίξει η αγορά, δεν θα ανοίξει" είπε για το lockdown.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 02 Δεκ 2020 | 07:29

Οι τρεις παράγοντες που ξεκλειδώνουν το lockdown: Σταδιακά το λιανεμπόριο - Σχολεία από το 2021

Ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση από την νέα αύξηση των κρουσμάτων και θυμάτων από την πανδημία.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01 Δεκ 2020 | 20:34

Στο 31ο Greek Economic Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άλμπερτ Μπουρλά

Στο 31ο Greek Economic Summit, αύριο το βράδυ (20.00') ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 01 Δεκ 2020 | 17:26

H Aston Martin του Αντιδημάρχου Αθηναίων έφθασε μέχρι το Υπουργικό- Το αιχμηρό σχόλιο Μητσοτάκη

Μετά τον σάλο με την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Μακρόπουλου για την Aston Martin που νοσταλγεί...το θέμα σχολιάστηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 01 Δεκ 2020 | 12:19

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:33

Από τις 14 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown με πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη: Πρώτα τα δημοτικά και το λιανεμπόριο

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την άρση του lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.