Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπλήξεις και οι απόντες

Άρωμα κυβέρνησης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίζει σήμερα η ΚΕ κεκλεισμένων των θυρών. Ποια ονόματα έχουν συζητηθεί….

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπλήξεις και οι απόντες

Άρωμα… κυβέρνησης θα έχουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες καθώς τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά από ένα διάλλειμα διαφάνειας και ανοικτών διαδικασιών, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητήσει το θέμα των ψηφοδελτίων που αποτελεί εξάλλου «οικογενειακή υπόθεση» όπως έλεγαν στο The TOC στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η αντίστοιχη επιτροπή ψηφοδελτίων έχει πραγματοποιήσει μαραθώνιες συνεδριάσεις μέχρι αργά χτες το βράδυ για να ολοκληρώσει την πρότασή της για την συγκρότηση των λιστών που βασίστηκε κυρίως στην αρχή της αξιοποίησης των κυβερνητικών στελεχών σε εκλόγιμες θέσεις ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και τις λίστες στην Αττικής και στην Θεσσαλονίκη που θα παρουσιαστούν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή είναι:

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – εκτός της πρώτης θέσης που ανήκει στην δικαιοδοσία του Αλέξη Τσίπρα, έχουν συζητηθεί ονόματα υπουργών και προσωπικοτήτων που θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα του κόμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτό της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου προκειμένου να συμβολιστεί η εφαρμογή των μέτρων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Επίσης έχει προταθεί για να συμμετέχει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης καθώς και η αν. υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές φέρεται να έχει ζητήσει να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση ακόμα και στην τελευταία συμβολική θέση του ψηφοδελτίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει τα ονόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών Κ. Δουζίνα και Κώστα Γαβρόγλου χωρίς όμως να αποκλείεται η τοποθέτησή τους σε εκλόγιμες θέσεις σε περιφέρειες. Επίσης κουβεντιάζονται τα ονόματα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κ. Βεργόπουλου καθώς και του Θάνου Μικρούτσικου χωρίς όμως να υπάρχουν ελπίδες για να τοποθετηθεί στο επικρατείας αφού ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, φέρεται να μην επιθυμεί την επανενεργοποίησή του στην πολιτική.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εμβέλεια των προσωπικοτήτων που θα περιλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αφού αποτελείται από πρώην κυβερνητικά στελέχη και πανεπιστημιακούς καθηγητές με κύρος αλλά χωρίς ιδιαίτερη κοινωνικής εμβέλεια ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί οι προσωπικότητες που θα σηματοδοτήσουν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου απευθύνθηκε σε στελέχη και πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, χωρίς όμως επιτυχία. Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας συζητείται επίσης το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Καββαθά αλλά και του στελέχους της Αριστεράς Λαοκράτη Βάση.

Στην Β' Αθήνας επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης προκειμένου με το κύρος του να καλύψει το κενό του λαοφιλούς Γ. Βαρουφάκη ενώ θα είναι υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις οι επίσης πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νίκος Παππάς που διετέλεσε υπουργός Επικρατείας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο πρώην αν. υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης. Στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας θα επανατοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι βουλευτές από την ομάδα των 53+ που ψήφισαν παρών στο Μνημόνιο μετά από τις πιέσεις του Ευ. Τσακαλώτου, που είναι η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία.

Μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και της περιφέρειας Αττικής κινούνται οι πρώην υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Χρ. Σπίρτζης. Μετά την αποπομπή του Αλέξη Μητρόπουλο από το ψηφοδέλτιο της Αττικής και με στόχο να μην ανοίξει νέα πληγή στην περιοχή μετά τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής για την τοποθέτηση στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Χρήστου Σπίρτζη συζητήθηκε και το όνομα του Π. Σκουρλέτη με μετακίνηση του Χρ. Σπίρτζη στην Β' Αθήνας. Επίσης στην Β' Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι βουλευτές Μ. Καφαντάρη, Στ. Παναγούλης και Γ. Κυρίτσης ενώ θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις ο πρώην αν. υπουργός Άμυνας Ν.Τόσκας, και ο πρώην αναπ. Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος καθώς και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ , Γ. Θεωνάς.

Στην Α' Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να σηματοδοτήσει την ενότητα του κόμματος στην περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί πρώτη σε ψήφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάζεται με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Στην μάχη της Α' Αθηνών θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , αν. υπουργός Διοικητικής ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης και η πρώην υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Για την περιφέρεια Αττικής εκτός των εκλεγμένων βουλευτών Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκου, Γ. Πάντζα και συζητείται να κατέβει ως επικεφαλής ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς εάν τελικά δεν ευδοκιμήσει η λύση είτε του Χρ. Σπίρτζη είτε του Π. Σκουρλέτη. Στην Αττική θα είναι υποψήφιος και ο Θ. Λεβέντης, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ που είχε κατευθυνθεί στην ΔΗΜΑΡ. Στην Α' Πειραιά θα είναι επικεφαλής ο Θ. Δρίτσας ενώ στην Β' Πειραιά – εκλογική περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη, υπάρχει σκέψη να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο ο Δ. Βίτσας. Στην Α Θεσσαλονίκης σκέφτεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Υποψήφιοι βουλευτές θα είναι με την σειρά εκλογής οι κ.κ. Γ. Αμανατίδης, Τ.Κουράκης, Τ. Μηταφίδης, Αλ. Τριανταφυλίδης, και η Κυριακή Τεκτονίδου Στην Β' Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μαζί με τον ήδη βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2021 | 13:12

Αδειάζει τους "15" για τον Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές

Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 21 Ιαν 2021 | 12:16

Απίστευτο κείμενο 68 πανεπιστημιακών υπέρ του Κουφοντίνα: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του...

"Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση" αναφέρουν 68 πανεπιστημιακοί στο κείμενο υπέρ Κουφοντίνα - Ανάμεσά τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 11:31

Απίθανοι Πρυτάνεις: Λένε όχι στην βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ γιατί…θα μειωθεί η επιδότηση

Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ προκαλούν οργή

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ 21 Ιαν 2021 | 09:57

Γιατί ο Καλογρίτσας ζητά διερεύνηση σε βάρος του Νίκου Παππά για δωροληψία

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο πρωην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς ακόμα και για δωροληψία σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.