Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπλήξεις και οι απόντες

Άρωμα κυβέρνησης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίζει σήμερα η ΚΕ κεκλεισμένων των θυρών. Ποια ονόματα έχουν συζητηθεί….

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπλήξεις και οι απόντες

Άρωμα… κυβέρνησης θα έχουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες καθώς τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά από ένα διάλλειμα διαφάνειας και ανοικτών διαδικασιών, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητήσει το θέμα των ψηφοδελτίων που αποτελεί εξάλλου «οικογενειακή υπόθεση» όπως έλεγαν στο The TOC στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η αντίστοιχη επιτροπή ψηφοδελτίων έχει πραγματοποιήσει μαραθώνιες συνεδριάσεις μέχρι αργά χτες το βράδυ για να ολοκληρώσει την πρότασή της για την συγκρότηση των λιστών που βασίστηκε κυρίως στην αρχή της αξιοποίησης των κυβερνητικών στελεχών σε εκλόγιμες θέσεις ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και τις λίστες στην Αττικής και στην Θεσσαλονίκη που θα παρουσιαστούν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή είναι:

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – εκτός της πρώτης θέσης που ανήκει στην δικαιοδοσία του Αλέξη Τσίπρα, έχουν συζητηθεί ονόματα υπουργών και προσωπικοτήτων που θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα του κόμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτό της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου προκειμένου να συμβολιστεί η εφαρμογή των μέτρων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Επίσης έχει προταθεί για να συμμετέχει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης καθώς και η αν. υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές φέρεται να έχει ζητήσει να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση ακόμα και στην τελευταία συμβολική θέση του ψηφοδελτίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει τα ονόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών Κ. Δουζίνα και Κώστα Γαβρόγλου χωρίς όμως να αποκλείεται η τοποθέτησή τους σε εκλόγιμες θέσεις σε περιφέρειες. Επίσης κουβεντιάζονται τα ονόματα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κ. Βεργόπουλου καθώς και του Θάνου Μικρούτσικου χωρίς όμως να υπάρχουν ελπίδες για να τοποθετηθεί στο επικρατείας αφού ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, φέρεται να μην επιθυμεί την επανενεργοποίησή του στην πολιτική.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εμβέλεια των προσωπικοτήτων που θα περιλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αφού αποτελείται από πρώην κυβερνητικά στελέχη και πανεπιστημιακούς καθηγητές με κύρος αλλά χωρίς ιδιαίτερη κοινωνικής εμβέλεια ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί οι προσωπικότητες που θα σηματοδοτήσουν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου απευθύνθηκε σε στελέχη και πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, χωρίς όμως επιτυχία. Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας συζητείται επίσης το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Καββαθά αλλά και του στελέχους της Αριστεράς Λαοκράτη Βάση.

Στην Β' Αθήνας επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης προκειμένου με το κύρος του να καλύψει το κενό του λαοφιλούς Γ. Βαρουφάκη ενώ θα είναι υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις οι επίσης πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νίκος Παππάς που διετέλεσε υπουργός Επικρατείας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο πρώην αν. υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης. Στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας θα επανατοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι βουλευτές από την ομάδα των 53+ που ψήφισαν παρών στο Μνημόνιο μετά από τις πιέσεις του Ευ. Τσακαλώτου, που είναι η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία.

Μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και της περιφέρειας Αττικής κινούνται οι πρώην υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Χρ. Σπίρτζης. Μετά την αποπομπή του Αλέξη Μητρόπουλο από το ψηφοδέλτιο της Αττικής και με στόχο να μην ανοίξει νέα πληγή στην περιοχή μετά τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής για την τοποθέτηση στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Χρήστου Σπίρτζη συζητήθηκε και το όνομα του Π. Σκουρλέτη με μετακίνηση του Χρ. Σπίρτζη στην Β' Αθήνας. Επίσης στην Β' Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι βουλευτές Μ. Καφαντάρη, Στ. Παναγούλης και Γ. Κυρίτσης ενώ θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις ο πρώην αν. υπουργός Άμυνας Ν.Τόσκας, και ο πρώην αναπ. Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος καθώς και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ , Γ. Θεωνάς.

Στην Α' Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να σηματοδοτήσει την ενότητα του κόμματος στην περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί πρώτη σε ψήφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάζεται με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Στην μάχη της Α' Αθηνών θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , αν. υπουργός Διοικητικής ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης και η πρώην υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Για την περιφέρεια Αττικής εκτός των εκλεγμένων βουλευτών Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκου, Γ. Πάντζα και συζητείται να κατέβει ως επικεφαλής ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς εάν τελικά δεν ευδοκιμήσει η λύση είτε του Χρ. Σπίρτζη είτε του Π. Σκουρλέτη. Στην Αττική θα είναι υποψήφιος και ο Θ. Λεβέντης, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ που είχε κατευθυνθεί στην ΔΗΜΑΡ. Στην Α' Πειραιά θα είναι επικεφαλής ο Θ. Δρίτσας ενώ στην Β' Πειραιά – εκλογική περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη, υπάρχει σκέψη να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο ο Δ. Βίτσας. Στην Α Θεσσαλονίκης σκέφτεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Υποψήφιοι βουλευτές θα είναι με την σειρά εκλογής οι κ.κ. Γ. Αμανατίδης, Τ.Κουράκης, Τ. Μηταφίδης, Αλ. Τριανταφυλίδης, και η Κυριακή Τεκτονίδου Στην Β' Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μαζί με τον ήδη βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ 220 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 28 Ιαν 2022 | 18:07

Πρόταση Μομφής: Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή - Υψηλοί τόνοι με το "καλημέρα"

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας

ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ 28 Ιαν 2022 | 16:52

Ολοι οι Δήμαρχοι στο στόχαστρο για το χιόνι στους δρόμους, αλλά ο "κόκκινος" Δήμαρχος Χαλανδρίου…αγωνίζεται

Η προσπάθεια του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο να…διασώσει από την κριτική τον Δήμαρχο Χαλανδρίου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 28 Ιαν 2022 | 16:25

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει την Abacus στη Βουλή: Γιατί ζητά να ελεγχθεί η δημοσκοπική εταιρεία

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας "Abacus Research"

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 28 Ιαν 2022 | 11:13

Μάντζος - Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ: Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο για το πολίτικο του ναυάγιο

"Με την πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο για το πολίτικο του ναυάγιο", σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Ιαν 2022 | 10:22

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει τώρα - Θα απολογηθεί στη Βουλή

"Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" και έδειξαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο", σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Ιαν 2022 | 07:35

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη, τα γκάλοπ και τα εσωκομματικά "μαχαιρώματα"

Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση στη Βουλή που ξεκινά το απόγευμα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 27 Ιαν 2022 | 22:01

Το ΚΙΝΑΛ απαντά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Η υπεύθυνη στάση της Παράταξής μας ενοχλεί και τους δύο

Η πρώτη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ μετά την κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην πρόταση δυσπιστίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2022 | 21:59

Ο Νίκος Παππάς ερμηνεύει τη στάση Ανδρουλάκη: "Όταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος. Ενδιαφέρον..."

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς υπενθύμισε την τελευταία φορά που έπεσε μια κυβέρνηση και δεν ακολούθησαν εκλογές

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ 27 Ιαν 2022 | 20:34

ΝΔ για Ανδρουλάκη: Από τη μία υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη λέει ότι δεν θέλει εκλογές

"Η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη", αναφέρει η ΝΔ

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ» 27 Ιαν 2022 | 19:57

Ο Πολάκης πανηγυρίζει για την πρόταση μομφής: "Καλώς σας ξαναβρήκα, τις επόμενες ημέρες θα γλεντήσουμε"

Με μια ανάρτηση στο Facebook σχολίασε ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, την πρόταση μομφής

ΣΤΗΝ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ 27 Ιαν 2022 | 19:43

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του Τσίπρα- Το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Open

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο Open ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 27 Ιαν 2022 | 17:25

Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο αρχίζει η τριήμερη "μάχη" - Το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 16:46

Δημοσκόπηση Alpha: Η Abacus απαντά στον οργισμένο ΣΥΡΙΖΑ - "Δύο έρευνες σε διαφορετικές ημερομηνίες"

Απάντηση στη σφοσδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση της εταιρείας Abacus από την τηλεόραση του Alpha, δίνει η εταιρεία δημοσκόπησης.