Τα ρωσικά ενεργειακά παίγνια και ο αγωγός που διχάζει την EE

Η Ρωσία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των ελληνικών και ευρωπαϊκών συζητήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα ρωσικά ενεργειακά παίγνια και ο αγωγός που διχάζει την EE

Η Ρωσία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των ελληνικών και ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ο πρώτος λόγος αφορούσε, δίχως αμφιβολία, την υπόθεση με την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Ο δεύτερος μια υπόθεση που δεν ίσως τόσο γνωστή στην Ελλάδα, εκείνη του υπό κατασκευή αγωγού Nord Stream 2. Το πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που υπάρχουν, όταν ολοκηρωθεί ο Nord Stream 2 θα μπορεί να διπλασιάσει το μεγαφερόμενο όγκο του Nord Stream 1 που ήδη λειτουργεί στα 110 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο (συνολικά), νούμερο που ισοδυναμεί με το 1/4 των αναγκών της ΕΕ.

Ο Nord Stream 2 υπήρξε το αντικείμενο της περίφημης ατάκας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ περί “ρωσικής ομηρίας της Γερμανίας”. Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι Financial Times, το πρότζεκτ έχει προκαλέσει σοβαρές εσωτερικές έριδες στην ΕΕ, καθώς η Πολωνία και η Ουκρανία θεωρούν ότι το πρότζεκτ υπονομεύει τους δικούς τους αγωγούς και αφήνει στο έλεος της Μόσχας την Ευρώπη, ενώ αντίθετη είναι και η Κομισιόν καθώς εκτιμά ότι δεν συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ένωσης.

Το θέμα έχει, όπως είναι προφανές, και μια ιδιαίτερα σοβαρή γεωπολιτική διάσταση, που αφορά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και την εμπιστοσύνη προς αυτήν. “Για πολλούς στη Δύση, η ιδέα ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος έχει εξανεμιστεί. Υπάρχουν αμφιβολίες. Δεδομένων όλων των γεωπολιτικών εντάσεων, θα πρέπει να επεκτείνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις με τη Ρωσία; Θα πρέπει άραγε να κρατήσουμε τα κανάλια ανοικτά;” αναφέρει στους Financial Times ο Kirsten Westphal, αναλυτής του γερμανικού ινστιτούτου για τις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Στην παρούσα φάση, η Γερμανία απαντά θετικά στο ανωτέρω ερώτημα. Όπως αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του το Politico, η απάντηση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πρόσδεση των γερμανικών ενεργειακών αναγκών στη ρωσική οικονομία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αποτροπή μιας βαθύτερης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. “Αυτός ο τρόπος σκέψης, κοινός τόπος στη γερμανική εξωτερική πολιτική, είναι επηρεασμένος από την κληρονομιά της Ostpolitik, την πολιτική της détente που αποτέλεσε βασικό χαρακτηριστικό της προσέγγισης της Δυτικής Γερμανίας προς τη Σοβιετική Ένωση από τις αρχές του 1970” αναφέρει το Politico.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να βγάλει από τη μέση τους μεσάζοντες, όπως πχ. την Ουκρανία, ενώ σε αντίθεση με τον Nord Stream 1 που βασίστηκε σε ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτιουμ, ο Nord Stream 2 θα ανήκει αποκλειστικά στην ρωσική εταιρία Gazprom. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, πολλές γερμανικές εταιρίες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η σφοδρή αντίθεση των ΗΠΑ στο πρότζεκτ σχετίζεται με το γεγονός ότι θέλουν να προωθήσουν τις εξαγωγές του δικού τους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο είναι ακριβότερο από εκείνο που προέρχεται από τους αγωγούς.

Για εκείνους όμως που αντιτίθεται στο πρότζεκτ το θέμα έχει ευρύτερες διαστάσεις. “Η Μόσχα, λένε, έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία να διασπάσει τη δυτική συμμαχία, να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Ένα από τα πιο δυνατά της όπλα σε αυτό είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων και η εξάρτηση της Ευρώπης από αυτούς. Οι ανησυχίες για το τι θα γίνει εάν η Μόσχα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου ήταν έντονες για χρόνια. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται με τον Nord Stream 2” αναφέρουν οι Financial Times.

Σημειώνεται ότι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ρωσίας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί ενδεχομένως να εμπλακεί και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός "πόλεμος αγωγών" στην Νότια Ευρώπη καθώς υπάρχουν σχέδια για τουλάχιστον τρεις ανταγωνιστικούς αγωγούς.

Ο πρώτος είναι ο ρωσικός Turkish Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και από εκεί στην Ιταλία. Το πρώτο μέρος του αγωγού έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, το υποθαλάσσιο τμήμα του Turkish Stream διανύει μια απόσταση 930 χιλιομέτρων από τα ρωσικά έως τα τουρκικά παράλια. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει το χερσαίο τμήμα του αγωγού, δηλαδή η δεύτερη γραμμή που θα έχει μήκος 180 χιλιόμετρα. Η πρώτη γραμμή θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την τουρκική αγορά (την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου για τη Ρωσία), ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Απομένει να φανεί εάν, πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να περάσει από τη χώρα μας.

Ο δεύτερος αγωγός, η κατασκευή του αγωγού προτάσσεται από το Ισραήλ, είναι ο λεγόμενος EastMed. Πρόκειται για έναν αγωγό που αν υλοποιηθεί θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ η αξία του υπολογίζεται σε 6 με 7 δισ. Στο θέμα είχαν αναφερθεί στην τελευταία τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ τον Μάιο του 2018 οι αρχηγοί των τριών κρατών.

To τρίτο πρότζεκτ είναι το λεγόμενο Southern Gas Corridor που υποστηρίζεται από την Κομισιόν και έχει ως εκπεφρασμένο στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μεταφέροντας φυσικό άεριο από την Κασπία και της χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα σχέδια του αγωγού ξεκινούν από το Αζερμπαϊζάν και καταλήγουν στην Ευρώπη, ενώ το κόστος εκτιμάται στα 45 δισ. δολάρια. Το ελληνικό τμήμα του σχεδίου ονομάζεται TAP και ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και φτάνει μέχρι την Αλβανία και την Αδριατική.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Οκτ 2020 | 16:11

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δύο κρίσιμες εβδομάδες - Νέα μέτρα από Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Οκτ 2020 | 22:04

Ρωσία: Ο κορονοϊός "χτύπησε" το Μπολσόι - Πάνω από 120 κρούσματα

Δεν έμεινε αλώβητο από τον κορονοϊό ούτε το Θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας.

ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ 27 Οκτ 2020 | 21:12

Ξεκίνησε η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVaCKorona

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 14 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει την επίσημη έγκριση του εμβολίου EpiVaCKorona

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» 27 Οκτ 2020 | 18:36

Τελείωσε η υπομονή του Μακρόν με τον Ερντογάν: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 26 Οκτ 2020 | 11:11

Μητσοτάκης και Γιάννα προσκάλεσαν τον πρίγκιπα Κάρολο, Πούτιν και Μακρόν στις γιορτές για το 1821

Οι ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου προσκλήθηκαν στην Αθήνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2020 | 10:10

Μήνυμα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θύμισε στην Τουρκία τη βύθιση του οθωμανικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Θυμίζουμε πως με τη νίκη των συμμάχων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου άνοιγε πλέον ο "δρόμος" για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 19 Οκτ 2020 | 20:47

"Vice Admiral Kulakov": Στον Πειραιά το εντυπωσιακό ανθυποβρυχιακό πλοίο της Ρωσίας [Εικόνες-Βίντεο]

Τα ρωσικά πλοία πραγματοποιούν εθιμοτυπική τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα - Έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά.

16 Οκτ 2020 | 21:18

Κορονοϊός: Η Ρωσία ετοιμάζει και τρίτο εμβόλιο - Εντός του 2021 η παραγωγή του

Μετά το Sputinik-V και το EpiVacKorona, η Ρωσία αρχίζει την παραγωγή και τρίτου εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:20

"Φωτιά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον για το πως αναμένεται να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΜΗΝΥΜΑ 15 Οκτ 2020 | 14:40

Η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα: Έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια διαμηνύει η Ρωσία

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 15 Οκτ 2020 | 07:21

Μονόδρομος για την Τουρκία οι κυρώσεις- Η Ευρώπη διστάζει, η Αθήνα πιέζει

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε κυρώσεις στην Τουρκία.