Τα σενάρια αυτοδυναμίας σε μια Βουλή με 7-9 κόμματα

Βουλή με 7-9 κόμματα και χωρίς αυτοδυναμία. Τι καταγράφουν οι πρώτες μετρήσεις για την τάση του εκλογικού σώματος.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα σενάρια αυτοδυναμίας σε μια Βουλή με 7-9 κόμματα

Μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας βρίσκεται το κυβερνών κόμμα ενώ αμφίρροπη εκλογική μάχη για την πρωτιά με βραχεία κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και 7 έως 9 κόμματα να μπαίνουν στην Βουλή, αποτελούν τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά από την περασμένη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία γκάλοπ είχαν πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου, πριν από την ψήφιση του Μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο οπότε οι εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης μέρα με την ημέρα συμπληρώνουν την εικόνα του εκλογικού σώματος. Το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστά κάτω από 30% μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.

Τι κρίνει την αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ποσοστό της αυτοδυναμίας συνδυάζεται με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής και η τάση του εκλογικού σώματος – όπως καταγράφεται από τις πρώτες μετρήσεις- να μπαίνουν στο κοινοβούλιο από 7 έως 9 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του Β. Λεβέντη που διεκδικεί κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας να φαίνεται…όνειρο απατηλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι τα ποσοστά της αυτοδυναμίας σε σχέση με τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής καθορίζονται ως εξής:

· Το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%

· Το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38%

· Το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%

· Το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%

· Το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%

· Το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2%

· Το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%

· Το 13% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,2%

· Το 14% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,8%

· Τέλος το 15% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,4%

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες μετρήσεις φαίνεται να καταγράφει μία απήχηση στο εκλογικό σώμα που κυμαίνεται από 25-28% μειωμένη σε σχέση με το 36,34% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αλλά και οι αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών από την επερχόμενη εκλογική μάχη έχουν επηρεάσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Η ΝΔ απέχει από το κυβερνών κόμμα σε αυτές τις πρώτες μετρήσεις κατά 2-5% και πλησιάζει τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου (27,81%) μεταφέροντας στις λεπτομέρειες της προεκλογικής περιόδου το ενδιαφέρον για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος από κρίνεται αμφίρροπο. Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος σημαντικές παράμετροι για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα είναι η απήχηση και η αξιοποίηση της εικόνας του Πρωθυπουργού ενώ η ΝΔ θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την πρόταση εξουσίας που θα προβάλλει τις τελευταίες ημέρες των εκλογών.

Ο άγνωστος Χ της Λαϊκής Ενότητας

Η πρώτη εικόνα του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη καταγράφει σημαντικά ποσοστά στην Λαϊκή Ενότητα η οποία εκμεταλλεύεται την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Σταθερά και με μικρή ανοδική πορεία εμφανίζονται στις πρώτες μετρήσεις τα κόμματα του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Με την μετωπική επίθεση στο κυβερνών κόμμα αλλά και την συμμαχία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας φαίνεται ότι καταγράφει ποσοστά που κινούνται από 4 έως και 8 % ενώ η τελική επίδοση του νέου πολιτικού φορέα που αποτελεί τον άγνωστο Χ των επερχόμενων εκλογών, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την σύνθεση της επόμενης βουλής αλλά και τις ενδεχόμενες συμμαχίες για σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μία υψηλή επίδοση της Λαϊκής Ενότητας και μία ενδεχόμενη μικρή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα θέσει ξανά το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

'Ανοδος για Ποτάμι- Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Σταθερά και με μικρή ανοδική πορεία εμφανίζονται στις πρώτες μετρήσεις τα κόμματα του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Το Ποτάμι φαίνεται να σταθεροποιείται στο 6% με αυξητικές τάσεις προβάλλοντας την προοπτική του συνεπούς υποψήφιου κυβερνητικού εταίρου για την εφαρμογή της συμφωνίας με όλα τα κόμματα. Από την άλλη πλευρά η Χρυσή Αυγή (6,28% τον Ιανουάριο του 2015) αξιοποιώντας το μεταναστευτικό πρόβλημα καταγράφει μικρές αυξητικές τάσεις κυρίως στην Αττικής και τα νησιά του Αιγαίου. Τέλος το ΚΚΕ φαίνεται να σταθεροποιείται στο 5% με τάση να αυξήσει το ποσοστό του μετά την κόντρα με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την υπογραφή του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ και η μάχη για είσοδο στη Βουλή από Καμμένο και Λεβέντη

Το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη να σταθεροποιήσει τα ποσοστά του στο 4,68% που έλαβε τον Ιανουάριο.

Μία ενδεχόμενη συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γ. Παπανδρέου θα έδιναν νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ.

Μία ενδεχόμενη συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γ. Παπανδρέου θα έδιναν νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ όμως μέχρι τελευταία στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη δίνει αγώνα να κερδίσει στελέχη και να επαναπατριστούν στελέχη προκειμένου να πετύχει την είσοδο στην βουλή. Στο βαθμό που θα γίνει η συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ, ως εκλογικός συνασπισμός κομμάτων, τότε η νέα βουλή ενδέχεται να περιλαμβάνει 10 κόμματα με εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο.

Τέλος ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται να χάνουν δυνάμεις από το 4,68% που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές και μετά την ψήφιση του Μνημονίου δίνουν οριακή μάχη κοντά στο 3%.

Αντίστοιχα κερδισμένος από τους μικρούς δείχνει να είναι ο Βασίλης Λεβέντης που μετά από προσπάθειες δεκαετιών φαίνεται να δίνει με αξιώσεις την μάχη για να κατακτήσει το πολυπόθητο 3% και την είσοδο του κόμματος Κεντρώων στην βουλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ 2,5 ΜΗΝΕΣ ΑΚΟΜΗ 27 Αυγ 2020 | 13:41

"Κλειδώνει" η παράταση της "Συν-Εργασίας" έως 31 Δεκεμβρίου

Έως το τέλος του χρόνου θα ισχύει η "Συν-Εργασία" σύμφωνα με τις καταρχάς αποφάσεις της κυβέρνησης

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 25 Αυγ 2020 | 18:37

"Συν-Εργασία": Αντίστροφη μέτρηση 6 ημερών για τις δηλώσεις του Αυγούστου

Οι ημερομηνίες "σταθμοί" για τις δηλώσεις του Αυγούστου

ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 25 Αυγ 2020 | 16:21

Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές την Παρασκευή 28/8 - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Τρεις ομάδες εργαζομένων και δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας πληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΟΛΙΝΑ 25 Αυγ 2020 | 06:46

Τραμπ: Κατηγορεί ξανά τους Δημοκρατικούς για "νοθεία" - Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται

Παρουσίασε τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις πολλών ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας ως απόπειρες επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βλέπει 14 μήνες την υπουργό του να βλάπτει τον Πολιτισμό

"Πρώτη φορά υπουργός Πολιτισμού απαξιώνει με αλαζονεία μεγάλους δημιουργούς" σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:47

Die Zeit για ελληνοτουρκικά: O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν - Γιατί ο Ερντογάν οδηγήθηκε σε διάλογο

Δημοσίευμα της Die Zeit για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "ο πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν" στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν οδηγήθηκε σε διάλογο

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ 24 Σεπ 2020 | 14:51

Κορονοϊός - Φινλανδία: Με εκπαιδευμένους σκύλους θα εντοπίζουν τα κρούσματα

Στη Φινλανδία θα χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι που θα μυρίζουν τον κορονοϊό και θα εντοπίζουν τα κρούσματα

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 24 Σεπ 2020 | 14:01

Ανάλυση Washington Post: Γιατί οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους με τον Ερντογάν

"Μήπως ήρθε η ώρα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών", αναρωτιέται σε άρθρο γνώμης του ο διεθνούς φήμης αναλυτής Ντέιβιντ Ιγκνάσιους.