Τα σενάρια και οι εκλογές μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

Πως μία πιθανή απόφαση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και κάλπες.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα σενάρια και οι εκλογές μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

Ο σχεδιασμός του Μ. Μαξίμου να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας χτες στην βουλή και να προαναγγείλει την κατάθεση της τροπολογίας για το μαύρο στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια, άλλαξε μέσα σε λίγη ώρα σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών παρουσία του Πρωθυπουργού.

Από την τακτική της επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας το Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε την συνήθη τακτική της αδράνειας και της αναμονής στο πλαίσιο της χάραξης στρατηγικής της επόμενης ώρας. Η κατάθεση της τροπολογίας μετατέθηκε επ αόριστον μετά την …πόρτα που «έφαγε» η κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα για την συγκρότηση ΕΣΡ καθώς ζήτησαν πρώτα να πάρει απόφαση το ΣτΕ και μετά να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πέφτει θύμα της δικής της πολιτικής ατζέντας αφού η αποδοχή των προσφυγών των καναλιών από το ΣτΕ προκάλεσε πανικό στα κυβερνητικά στελέχη

Το Μ. Μαξίμου και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έπεσε θύμα των δικών τους πολιτικών προτεραιοτήτων και την ατζέντας που είχαν θέσει τον τελευταίο καιρό με αιχμή τα κανάλια. Η απόφαση του ΣτΕ που έκανε αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών, ανοίγοντας τον δρόμο για να συζητηθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά, η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων δικαστικού από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κανάλια σε συνδυασμό με την σθεναρή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ζητούν συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την τελική απόφαση του ΣτΕ, ανάγκασε την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει.

Η συντονισμένη παρουσία των κ.κ. Τζανακόπουλου και Παππά χτες στα κανάλια για να δώσουν την απάντηση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που καλλιεργούσαν κυβερνητικοί παράγοντες που προανήγγειλαν τις συνεντεύξεις. Και οι δύο γνωστοποίησαν ότι η τροπολογία για το «μαύρο» στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια υπάρχει ακόμα στην φαρέτρα της κυβέρνησης και μπορεί να συζητηθεί για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

Πάντως ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν ο νόμος για τα κανάλια κηρυχθεί αντισυνταγματικός τότε ούτε ο ίδιος πρόκειται να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση ούτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές αφού δεν πρόκειται να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πέφτει θύμα της δικής της πολιτικής ατζέντας αφού η αποδοχή των προσφυγών των καναλιών από το ΣτΕ προκάλεσε πανικό στα κυβερνητικά στελέχη τα οποία ανοίγουν μέτωπα παντού χωρίς σχέδιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης φαίνεται ότι συγκράτησε τον Ν. Παππά από το να καταθέσει την τροπολογία πριν από μέρες η οποία θα επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις αλλά ούτε η νηφάλια απόφαση του βετεράνου της ανανεωτικής αριστεράς είναι αρκετή για να συγκρατηθούν τα κυβερνητικά στελέχη από τις …κακοτοπιές και την ζαλάδα που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ.

Καράβι με πολλούς καπετάνιους

Το κυβερνών κόμμα, κυρίως μετά το συνέδριο, μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι, ή ακόμα καλύτερα με καράβι που έχει πολλούς καπετάνιους καθώς κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται με δική τους πολιτική ατζέντα από αυτή που έχει διαμορφώσει το Μαξίμου βλέποντας την πίεση των Μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά και το θέμα του χρέους να απομακρύνεται προς το 2018, όπως προβλέπει και η μνημονιακή σύμβαση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει παρόν και κάνει λόγο για πολιτική ήττα όσον αφορά το Μνημόνιο προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα στο κόμμα. Ο Νίκος Φίλης με τον αέρα της δεύτερης θέσης στο Συνέδριο ανοίγει ξανά το μέτωπο με την εκκλησία παρά τις προσπάθειες Τσίπρα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Νίκος Παππάς κρατήθηκε την τελευταία στιγμή από τον Ν. Βούτση να καταθέσει την επίμαχη τροπολογία και… «παίζει τα ρέστα του» στην υπόθεση των καναλιών την οποία χειρίστηκε προσωπικά και την έχει πιστωθεί τόσο προς το Μ. Μαξίμου όσο και προς την κυβέρνηση και το κόμμα. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας παρέχει πλήρη κάλυψη στον στενό του συνεργάτη όπως απέδειξε στο συνέδριο αλλά και σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του.

Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε το ταξίδι στις Βρυξέλλες προκειμένου να δραπετεύσει για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας αλλά η περίοδος που διανύει η κυβέρνηση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το 2015, όταν εξελισσόταν η σύγκρουση με την ομάδα Λαφαζάνη στο εσωτερικό του κόμματος. Μόνο που αυτήν την φορά δεν υπάρχει οργανωμένη ομάδα που αντιτάσσεται στο Μ. Μαξίμου αλλά πλήθος στελεχών που διαφοροποιούνται ανά περίπτωση και δεν είναι γνωστός ο τρόπος με το οποίο θα αναζητήσει διέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Οι δύο τάσεις στην κυβέρνηση

Ο ανασχηματισμός έχει ήδη προαναγγελθεί και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του Νοεμβρίου εάν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση. Όμως ο συνδυασμός μίας απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Μνημονίου που μέρα με την ημέρα γίνεται πιο οδυνηρό για τους Έλληνες πολίτες μετά από 1,5 χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν αποκλείει ακόμα και την διενέργεια εκλογών.

Μία πιθανή απόφαση του ΣτΕ όπου θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά θα αποτελέσει σημαντική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση κυρίως γιατί η ίδια ανέβασε το θέμα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και έχτισε πάνω σε αυτόν το αφήγημα για την μάχη κατά της διαπλοκής. Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση που παρατηρείται με τους πλειστηριασμούς, τις περικοπές συντάξεων, την απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, την ανεργία και την προοπτική μείωσης των μισθών δικαστικών και ενστόλων με την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές για την διενέργεια ή όχι εκλογών: η μία τάση που εκπροσωπείται κυρίως από τον Ν. Παππά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προκειμένου να διασωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ το 2012. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η ΝΔ δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάλι κυβερνητικό ρόλο.

Παράλληλα οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες δυνάμεις να διεκδικήσει την διευθέτηση του χρέους. Από την άλλη πλευρά τάσσονται οι κ.κ. Δραγασάκης και Χουλιαράκης που υποστηρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική ηρεμία και την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της γιατί σύντομα θα φανούν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 13 Οκτ 2020 | 10:12

Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνεται και πάλι, ο κ. Μητσοτάκης διόρισε νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον Θάνο Ντόκο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ 06 Οκτ 2020 | 11:54

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Θα δούμε αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά τον διάλογο ή είναι ελιγμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προχωρούν σε κοινές δηλώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 05 Οκτ 2020 | 13:24

"Κωδικός: Επενδύσεις" - Αυτά είναι τα 17 μεγάλα επενδυτικά στρατηγικά σχέδια της χώρας ύψους 3,4 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα τα 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 03 Οκτ 2020 | 18:13

Γεννηματά από Κεφαλονιά: Ο ελληνικός λαός άφησε τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και η ΝΔ την ξαναφέρνει

Αναφερόμενη στον διορισμό της κ. Ζαρούλια στη Βουλή, τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

«ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ» 01 Οκτ 2020 | 14:14

Ηλιόπουλος για καταλήψεις: Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε καταστολή και συκοφαντία, δείχνει αποσταθεροποίηση

Η κυβέρνηση συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 07:36

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσε στον πρωθυπουργό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ 30 Σεπ 2020 | 11:07
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 27 Οκτ 2020 | 22:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Συρία

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για "επαφές που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την ταχύτερη κατάπαυση του πυρός