Τα σενάρια που μελετά το Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση - «λαγός» του υπ. Εσωτερικών, η διαφωνίας των 53+ και η ομάδα των εκλογολόγων του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τα σενάρια που μελετά το Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Η εκκίνηση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο μετά από το πράσινο φως που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστο και διχασμένο όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα που προσδοκά από τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στο κοινοβούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει με του πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους αναμένεται να καλέσει τον καθένα ξεχωριστά για να θέσουν επί τάπητος τα θέματα του εκλογικού συστήματος αναζητώντας την μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση προκειμένου να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ακολουθεί την ..συνήθη τακτική που έχει εγκαινιάσει με την διαπραγμάτευση, θολώνοντας τα νερά στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων και αναμένοντας να ακούσει τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων προκειμένου να …ζυγίσει τα πράγματα και να διαμορφώσει την τελική του πρόταση. Για τον λόγο αυτό εμφανίστηκε ως …προσωπική θέση η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή για …αναλογικότερο σύστημα με μπόνους περίπου 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή για συνασπισμό κομμάτων που έχει κατέλθει σε κοινό ψηφοδέλτιο προεκλογικά εάν αγγίξει το 40% των ψήφων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η θεσμοθέτηση ορίου 36% ή 37% για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων προκειμένου να λάβουν μπόνους 20-30 εδρών.

Ο κ. Κουρουμπλής έχοντας την ανοχή του Μαξίμου δήλωσε ότι με απλή αναλογική δεν κυβερνιέται ο τόπος και για τον λόγο αυτό διαμόρφωσε την πρόταση κατανομής των 270 εδρών αναλογικά και να λαμβάνεται μπόνους μόνο εάν ο πρώτος φτάσει το 40% με παράλληλα κατάτμιση των εκλογικών περιφερειών.

Τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει το έργο

Την ίδια στιγμή στελέχη που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό όπως ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ και γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης …ξόρκισαν τις προτάσεις Κουρουμπλή και υπογράμμισαν την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Παράλληλα η ομάδα των 53+ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο Κουρουμπλή και επέμειναν στην πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Στην Κουμουνδούρου πάντως αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πως σημαντικό ρόλο στην τελική διατύπωση θα διαδραματίσουν ο Κ. Πουλάκης και ο Ηλ. Νικολακόπουλος που με ομάδα πολιτικών επιστημόνων από το κυβερνών κόμμα έχουν επιφορτιστεί το έργο της πρότασης νέου εκλογικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ήδη στην κυβέρνηση συζητείται μία παραλλαγή της πρότασης Κουρουμπλή που απομακρύνεται από την απλή αναλογική συνυπολογίζοντας τα ποσοστά των κομμάτων και την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση με δεδομένο ότι τα ποσοστά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος δεν ξεπερνούν συνολικά το 65%.

Το πρώτο σχέδιο

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η θεσμοθέτηση ορίου 36% ή 37% για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων προκειμένου να λάβουν μπόνους 20-30 εδρών. Όπως επισημαίνουν στο TheTOC.gr ειδικοί των εκλογικών αναμετρήσεων, τα εκλογικά συστήματα είναι ολόκληρη επιστήμη και το αποτέλεσμα τους όσον αφορά την δυνατότητα συνεργασιών και σχηματισμού κυβέρνησης καθορίζεται από το μπόνους, τα όρια των εκλογικών περιφερειών και τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών.

Για παράδειγμα η κατάτμιση των εκλογικών περιφερειών θα μπορούσε να ενισχύσει το κυβερνών κόμμα και να μετατρέψει ένα σύστημα απλής αναλογικής σε ενισχυμένη αναλογική ή πλειοψηφικό. Στην κυβέρνηση συζητούν το ενδεχόμενο να εκλέγονται βουλευτές σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας, διοικητικής περιφέρειας και επικράτειας ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της ψήφου των μεταναστών και της επιστολικής ψήφου.

Οι δύο τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν δύο τάσεις σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα που θα προτείνει η κυβέρνηση και έχουν ως σημείο αιχμής το μπόνους του πρώτου κόμματος:

· η πρώτη τάση με επικεφαλής τον υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή που έχει πάρει την έγκριση του Μαξίμου να διερευνήσει τις προτάσεις για το εκλογικό σύστημα, υποστηρίζει ότι το μπόνους πρέπει να μειωθεί στις 20 ή 30 έδρες και να αποδίδεται σε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα έχουν καταλάβει το 40% της εκλογικής δύναμης. Όπως αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα είναι κατά 97% απλή αναλογική και μόνο στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα καταλάβει το 40% και έχει διαφορά 3 μονάδες από το δεύτερο θα μπορεί να λάβει το μπόνους, δίνοντας κίνητρο για την συνεργασία κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η πρόταση Κουρουμπλή ενισχύει το διπολικό σύστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνοντας τις προυποθέσεις να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας

Ο υπουργός Εσωτερικών με τις προτάσεις του λειτουργεί ως …προάγγελος ειδήσεων προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία, στην αντιπολίτευση ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός στο κομματικό κοινό που έχει γαλουχηθεί με το όραμα της απλής και άδολης αναλογικής, εμφανίζοντας μία πιο ρεαλιστική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο «πασοκογενής» υπουργός Εσωτερικών παίρνει πάνω το παιχνίδι και μαγνητίζει τις αντιδράσεις των κομματικών στελεχών αφήνοντας στο απυρόβλητο το Μ. Μαξίμου καθώς στην πρότασή του περιλαμβάνεται η ενίσχυση του πρώτου κόμματος με μπόνους εδρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Κουρουμπλή ενισχύει το διπολικό σύστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνοντας τις προυποθέσεις να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα που αθροίζουν το 40%. Ακόμα και στην περίπτωση που η ΝΔ καταλάμβανε την πρώτη θέση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα προκειμένου να ξεπεράσει το 40% καθώς έχουν μειωθεί οι δεξαμενές των υποψήφιων συνεργαζόμενων κομμάτων τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι.

· Στην δεύτερη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν τα στελέχη του κόμματος που παραδοσιακά έχουν ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα καθώς και η εσωκομματική αντιπολίτευση της τάσης των 53+. Οι «κομματικοί» πολιτικοί επιστήμονες με επικεφαλής τον …εκλογολόγο του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέα του υπ. Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άποψη ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να τείνει προς την απλή αναλογική.

Σε αυτήν την λογική κινείται και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΝ. Με μία πρόταση εκλογικού νόμου που να προσομοιάζει με απλή αναλογική, τα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για συνεργασία με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς που έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα και προτάσεις και από την άλλη δυσκολεύει ο δρόμος προς την εξουσία για τη ΝΔ η οποία θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες και συμμαχίες τις οποίες δεν διαθέτει αυτήν την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι …κομματικοί εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα σε σχέση με τις προτάσεις του Π. Κουρουμπλή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πολύ καλά πως το εγχείρημα να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος απ΄ αυτήν την βουλή με 200 ψήφους και να ισχύσει για τις επόμενες κάλπες, είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς διαφοροποιούνται από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως σε αυτήν την φάση το Μ. Μαξίμου ζυγίζει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και της αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πριν διαμορφώσει την τελική του πρόταση. Το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει θεσμοθετήσει έναν εκλογικό νόμο με αναλογικότερη κατανομή εδρών που θα ενισχύεις τις προεκλογικές συμμαχίες αλλά προπάντων θα ανακόπτει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία.

Το σκηνικό διαμόρφωσης του εκλογικού νόμου θυμίζει τέλη της δεκαετίας του 80 όπου ο τότε στενός συνεργάτης του Αν. Παπανδρέου πρότεινε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές του 89-90 κατά τις οποίες η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αγγίζοντας ποσοστά πάνω από 41%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 19 Νοε 2020 | 23:44

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων, ειδικών και social media

Υπέρ της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τάσσεται οι κοινή γνώμη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 09:40

Το ξέσπασμα της Ακρίτα κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο: "Βγάλτε τον σκασμό; Σοβαρά τώρα;"

Με μία αιχμηρή ανάρτηση η κ. Ακρίτα σχολίασε, όπως λέει, τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

16 Νοε 2020 | 07:34

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΤΤΙΚΗ 15 Νοε 2020 | 08:32

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα λήξει το lockdown - Νέα μέτρα στο τραπέζι ...πριν τη χαλάρωση για Χριστούγεννα

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 12 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός στη Βουλή- Μητσοτάκης: "Κάνετε κλεφτοπόλεμο, δεν είστε σοβαροί"- Τσίπρας: "Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας"

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 12 Νοε 2020 | 09:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον λόγω Brexit

Υπάρχει ένταση εντός του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζόνσον, στον αριθμό Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.