Τα σχέδια Παπανδρέου και η κόντρα με Βενιζέλο

Μια ανακοίνωση έγινε η αφορμή για να ανάψουν τα σενάρια για νέο κόμμα από τον Γ. Παπανδρέου. Τι λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις Γιώργου - Βενιζέλου.

ta-sxedia-papandreou-kai-i-kontra-me-benizelo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν έφταναν οι έντονες αντιπαραθέσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήρθε η ανακοίνωση για την έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου που θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και άναψαν τα σενάρια για ενδεχόμενη κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Η «προοδευτική συμμαχία πολιτικών» και η... Αλλαγή

Αφορμή για να πάρουν φωτιά τα σενάρια αποτέλεσε η φράση που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση ότι:«Σκοπός της Εκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Τι λέει το περιβάλλον Παπανδρέου

Κύκλοι προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου σημειώνουν στο theTOC ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι επιθυμεί να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις και από όποια θέση και να βρίσκεται στην ανασύνταξη του πολυκερματισμένου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου ανάφεραν ότι «ο Γιώργος κινείται στην γραμμή Βενιζέλου για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης». Εξέφραζαν δε την άποψη ότι κάποιοι καλλιεργούν την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα φτιάξει κόμμα ερήμην του Γιώργου Παπανδρέου για να διατηρήσουν ένα κλίμα έντασης. 

Οι σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά τα επεισόδια του Ζαππείου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα του Ζαππείου στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και άφησε υπόνοιες ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λειτουργούσε σε συνεννόηση με τον πρώην Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ – όπου αυτές υφίστανται ακόμα – δίνεται μία μάχη μεταξύ παπανδρεικών και Βενιζελικών για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη που πρόσκεινται στον Γ.Παπανδρέου εισηγούνται και «κερδίζουν» σε διαδικάσιες ζητώντας να πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης. 

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως έχει επισημάνει το theTOC, επιδιώκει σύμφωνα με συνεργάτες του, να συμβάλλει στην ανασύνταξη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου χωρίς απαραίτητα να ηγηθεί της προσπάθειας αλλά να συμμετέχει στις διεργασίες ανασυγκρότησης του χώρου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook