Tα σχέδια των 4 υποψηφίων για την τελική ευθεία

Η ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ κλιμακώνεται ενόψει των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Tα σχέδια των 4 υποψηφίων για την τελική ευθεία

Κορυφώνεται η ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικεύεται η αντιπαράθεση των υποψηφίων αρχηγών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Μετά τις διαρκείς διαδικαστικές παλινωδίες που συντήρησαν επί μακρόν μιαν αναίτια αντιπαράθεση πλέον τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των υποψηφίων είναι καθημερινά, εν μέσω και της γενικής επίθεσης που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούμενο η μεγάλη συμμετοχή της βάσης

Παρά το κλίμα έντασης που επικρατεί, ο στόχος όλων των υποψηφίων, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της κομματικής και κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές.

Ήδη, όλοι οι υποψήφιοι καλούν τους νεοδημοκράτες να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο πιο ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση θα έχει ο νέος αρχηγός. Αυτό ακριβώς, είναι σύμφωνα με έμπειρα και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. το κλειδί σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα.

Και αυτό, διότι, όπως λένε, και το ασπάζονται και οι πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όσο πιο μεγάλη νομιμοποίηση έχει ο νέος αρχηγός τόσο πιο δύσκολη είναι η διάσπαση και η εκδήλωση φυγόκεντρων δυνάμεων την επομένη μέρα των εκλογών.

Φόβοι διάσπασης και το μήνυμα ενότητας

Εξάλλου, ήδη πάρα πολλοί εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για το ενδεχόμενο διάσπασης και πολυκερματισμού της Ν.Δ., καθώς εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι μπροστά την επομένη των εκλογών. Πάντως όλοι οι υποψήφιοι, διακηρύσσουν ότι η Ν.Δ. θα είναι ενωμένη μετά την εσωκομματική διαδικασία, αναφορά η οποία αμφισβητείται

Οι τέσσερις διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου εξορμούν για τον τελευταίο γύρο της καμπάνιας τους, με περιοδείες και προεκλογικές εμφανίσεις, οι οποίες είναι ξεχωριστές, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν κοινές, παρά το γεγονός ότι η κομματική βάση απαιτεί να εμφανιστούν στο τέλος μαζί για να εκπέμψουν μηνύματα ενότητας, αλλά και για έχουν έστω μια ευκαιρία απευθείας διαλόγου.

Το σενάριο να γίνει ντιμπέιτ ναυάγησε, όπως είχε υπογραμμίσει πρώτο το thetoc.gr που αποκάλυψε πως δεν θα γίνει, γιατί δεν το θέλει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, ενώ ούτε οι δυο συνδιασκέψεις θα γίνουν και φαίνεται πως απομακρύνεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου και το ενδεχόμενο να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για να συζητήσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί, παρουσία και των ΜΜΕ και να τους κάνουν ερωτήσεις οι βουλευτές.

Οι κινήσεις Μεϊμαράκη

Από τη Δευτέρα η Ν.Δ. εισέρχεται στον τελικό γύρο, καθώς απομένουν μόλις δυο εβδομάδες έως την αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου και οι τέσσερις επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή κλιμακώνουν την προεκλογική τους καμπάνια, στοχεύοντας κυρίως στις εντυπώσεις για να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους οπαδούς του κόμματος.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αποφεύγει να πολώσει τις εμφανίσεις του, αν και έχει στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας την αποστολή αυτή στους υποστηρικτές της. Ο ίδιος επικεντρώνεται στις προτάσεις του τόσο για το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και το πώς θα διοργανωθεί καλύτερα το κόμμα, αλλά και για γενικότερα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να αποδείξει ότι μπορεί να ασκήσει ασφυκτική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα πυκνώσει τις επαφές του με στελέχη και θα συνεχίσει τις περιοδείες της με ανοικτές συγκεντρώσεις, όπως αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ήπειρο. « Οι νεοδημοκράτες ξέρουν την ιστορία του καθενός μας» είναι η φράση που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ δείχνει διάθεση συναίνεσης και θα συνεχίσει στη γραμμή ενός ενωτικού πνεύματος την επομένη των εκλογών, τονίζοντας ότι δεν έχει διάθεση για διχαστικές λογικές.

Ελπίζει στην ανατροπή ο Απ. Τζιτζικώστας

«Στην πολιτική δεν είναι όλα αυτονόητα, πολύ περισσότερο οι ηγεσίες. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που δεν θα μιλήσουν οι μηχανισμοί αλλά η βάση» υπογραμμίζει τις τελευταίες ημέρες ο Απ. Τζιτζικώστας με τους επιτελείς του να επιμένουν ότι, παρά το προβάδισμα του Βαγγ. Μεϊμαράκη, μπορεί να γίνει η ανατροπή.

Συνεχίζει τις επαφές του για να διευρύνει τον κύκλο των υποστηρικτών του και τις τελευταίες ώρες χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω στημένων δημοσκοπήσεων, πριμοδοτεί τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, διότι αυτόν προτιμά για αρχηγό.

Αυτό που επιδιώκει ο Απ. Τζιτζικώστας με τις επαφές του είναι οι ευρύτερες εσωκομματικές συμμαχίες, και κυρίως να πάρει με το μέρος του τη γενιά των «σαραντάρηδων», αλλά και όσους δεν επιθυμούν να δουν στην ηγεσία της ΝΔ τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Μητσοτάκης και Γεωργιάδης στην «κούρσα» μέχρι τέλους

Απεναντίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να μην ασχοληθεί στο εξής με «άσκοπες αψιμαχίες» και πλέον θεωρεί ότι απευθύνεται στο σύνολο της παράταξης. Θεωρείται η πιο πολιτική υποψηφιότητα, δίνει τη δική του μάχη, με κατάθεση προτάσεων, κάνει βήματα γενναίας πολιτικής αυτοκριτικής, όπως την Παρασκευή που ζήτησε μια μεγάλη συγγνώμη για τα οικονομικά της Ν.Δ. και το ζήτημα των χρεών, ενώ έχει καταθέσει σωρεία προτάσεων. Δεν διστάζει να κάνει σκληρή κριτική όταν χρειάζεται στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον οποίο κατηγορεί, όπως και ο Αδ. Γεωργιάδης πως χρησιμοποιεί τον μηχανισμό του κόμματος για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς του.


Ο τέταρτος υποψήφιος, ο Αδ. Γεωργιάδης εμμένει πως δεν αποχωρεί από την κούρσα της διαδοχής και λέει ότι θα φθάσει μέχρι τέλους. Αυτή την περίοδο, που πολλά στελέχη- ακόμη και πρώην υπουργοί «λιθοβολούν» την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική επί Αντ. Σαμαρά, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού, επιδεικνύοντας υψηλό «κομματικό πατριωτισμό». Δεν χάνει ευκαιρία να βάζει στη θέση τους εκείνους οι οποίοι τολμούν να τον αμφισβητήσουν- στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο- και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια της ΝΔ και κυρίως την ενότητα, όπως λέει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Οκτ 2021 | 15:32

Εθνικό πένθος την Τετάρτη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:18

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα

Ο K. Μητσοτάκης αλλάζει το πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα λόφω του θανάτου της Φ. Γεννηματά. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ακυρώνεται.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ 25 Οκτ 2021 | 10:52

Γεωργιάδης για Πέραμα: Δικαιολογημένη η άμυνα των αστυνομικών - Φονικό όπλο το αυτοκίνητο που εμβολίζει

Απολύτως δικαιολογημένους έκρινε τους χειρισμούς των αστυνομικών στο Πέραμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 25 Οκτ 2021 | 08:06

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Οκτ 2021 | 19:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία - Το πρόγραμμά του

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΡΑΣ 24 Οκτ 2021 | 16:25

Νίκος Δένδιας: Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ''Royal United Services Institute''

ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 24 Οκτ 2021 | 15:10

Μητσοτάκης και Μαρέβα για... κυριακάτικο ψαράκι - Η φωτογραφία που πόσταρε ο πρωθυπουργός

Για... ψαράκι στο Μοσχάτο βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης