Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν κόμματα και αρχηγοί ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, έχοντας να ανταγωνιστούν το χαμηλό ενδιαφέρον για την διαδικασία, την ψήφο διαμαρτυρίας αλλά και την αποχή.
Οι δημοσκοπήσεις- μέχρι ώρας και αν δεν συμβεί κάτι ανατρεπτικό τις 12 ημέρες που απομένουν- δείχνουν την τάση που δημιουργείται. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ξεκάθαρα να... τερματίζει πρώτη στον αγώνα, αγγίζοντας τον πήχη που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου, "ξορκίζοντας" το 2 μπροστά από το εκλογικό αποτέλεσμα και χαμογελώντας εάν η κάλπη δείξει 33% ή και ακόμη καλύτερα εάν φτάσει το 34%, με κάποιες τάσεις να δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη και αυτή η δυνατότητα εάν συσπειρωθεί περισσότερο η "γαλάζια" παράταξη.
Η ακρίβεια και η γκρίνια
Η δυσαρέσκεια που προέρχεται από τον ελέφαντα στο δωμάτιο και ακούει στο όνομα ακρίβεια, παραμένει ο νο1 αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως κυβερνώσα παράταξη απορροφά τη δυσαρέσκεια, ακόμη και δικών της ψηφοφόρων. Εκτιμάται ωστόσο ότι παρά την δυσαρέσκεια αλλά και την τάση για αποχή, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι θα δώσουν και αυτή τη μάχη, συστρατευόμενοι γύρω από τον σκοπό της νίκης, παρά τις γκρίνιες. Αυτό ζητεί άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν "παράπονα" και άλυτα προβλήματα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, όταν λέει στους πολίτες "να δουν την μεγάλη εικόνα" και να "πουν όχι σε ψήφους αψήφιστες", δείχνοντας τις ψήφους διαμαρτυρίας.
Στο τελικό σπριντ, δεν πρέπει να γίνει κάποιο λάθος που θα κοστίσει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φαίνεται να ευνοείται από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν ανακύψει (σ.σ. υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας) αλλά και από τους θετικούς οικονομικούς δείκτες που έχουν συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την γαλάζια παράταξη στην αναγωγή ψήφου στο 32% έως 33%, δηλαδή μέσα στον στόχο που έχει βάλει ο πρωθυπουργός, κατεβάζοντας τις προσδοκίες από το 41% των εθνικών εκλογών, ώστε να μην πρέπει να "απολογηθεί" το βράδυ των εκλογών για τις μείον 8 ή 9 μονάδες από τις εκλογές του Ιουνίου.
Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερά μπροστά και στη θέση του δεύτερου, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο του αρχηγό να κάνει πρώτη φορά εκλογές, ο οποίος ωστόσο έχει μπει με τα… μπούνια στην πολιτική αρένα, οργώνοντας όλη την Ελλάδα και επικοινωνώντας με τους πολίτες μέσω των σόσιαλ μίντια τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
Στόχος του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κατακτήσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιουνίου (17,8%) ποσοστό που δεν θα τον…κουνήσει από τη θέση του, ή δεν θα μπορεί να τον αμιφισβητήσει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου ένα 15,5% κατά μέσο όρο ποσοστό, που δεν φέρνει ανατροπές, αλλά τού επιτρέπει να συνεχίσει ακάθεκτος τον δρόμο του προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Τις μέρες που απομένουν ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει το μπαράζ περιοδειών που έχει προ πολλού ξεκινήσει, χτυπώντας την κυβέρνηση εκεί που …πονάει. Στην ακρίβεια, στο ζήτημα των Τεμπών και των υποκλοπών. Το μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσέλευση στην κάλπη και στη συνέχεια για …μπάνιο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι νεαροί ψηφοφόροι να "χαραλαρώσουν" την Κυριακή της 9ης Ιουνίου.
Τρίτο στη σειρά έρχεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μοιάζει να "μπετονάρισε" τη θέση κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του Νίκο Ανδρουλάκη να αμφιβάλλει για τα δημοσκοπικά ευρήματα και να καλεί τους πολίτες να πουν "ναι" σε μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, αν τα ευρήματα των ερευνών επιβεβαιωθούν και το ΠΑΣΟΚ αγγίξει ή ξεπεράσει το 12%, θα έχει καταγράψει μία πρώτη νίκη, αφού τα ποσοστά του θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου.
Οι υπόλοιποι
ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, φαίνονται να σταθεροποιούν τα ποσοστά τους, με το κόμμα του Περισσού να κινείται κατά μέσο όρο στην εκτίμηση ψήφου στο 8,6%. Η Ελληνική Λύση, η οποία θα απορροφήσει την δυσαρέσκεια των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων, ίσως και των απογοητευμένων από την Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά της στις εθνικές εκλογές με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων να δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στο 9,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται κοντά στο όριο του 4%, με το 3% ίσως και λίγο πιο πάνω φλερτάρει η Νίκη, στα ίδια ποσοστά και η Νέα Αριστερά. Χαμηλό είναι το βαρομετρικό για το ΜέΡΑ25 με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κινείται στο 10% με 12%.
Η έκπληξη αυτών των εκλογών εκτιμάται ότι θα είναι η Φωνή Λογικής και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα του 3%.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr