Τα τρία «αγκάθια» της συμφωνίας στο τραπέζι του EWG

Κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group. Τα τρία αγκάθια των συζητήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα τρία «αγκάθια» της συμφωνίας στο τραπέζι του EWG

Με στόχο να οριστικοποιηθούν επί της αρχής όλα τα εκκρεμή τεχνικά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει το «πολυπόθητο» κλείσιμο της αξιολόγησης και να επικυρωθεί από το Eurogroup της 24ης Μαϊου, συνεδριάζει απόψε το EuroWorkingGroup, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργου Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη,

Στο τραπέζι των εκπροσώπων των Θεσμών και των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκεται το νέο φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο ιδιωτικοποίησεων που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως ο περίφημος «κόφτης», ο αυτοματοποιημένος δημοσιονομικός μηχανισμός διόρθωσης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί σύμφωνα με το οποίο στην αποψινή συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του προγράμματος και να κλείσει τόσο το πακέτο των 5,4 δισ. όσο και ο προληπτικός μηχανισμός των 3,6 δισ., τα «αγκάθια» παραμένουν και είναι μάλιστα κομβικής σημασίας.

Τα τρία «αγκάθια» της συμφωνίας στο τραπέζι του EWG
Συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες

«Αγκάθι» πρώτο: Τα νέα φορολογικά μέτρα

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι αφορά το τι τελικώς θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Για να κλειδώσει η συμφωνία με βάση όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το βασικό πακέτο μέτρων πρέπει:

-Να αυξηθεί ο φόρος στην αμόλυβδη κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ.

-Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση θα υπάρχει επίσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα, τέλη ταξινόμησης, ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση, ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

-Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

«Αγκάθι» δεύτερο: Ο «κόφτης» και η «ιδιοκτησία» του

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι αφορά όπως είναι επόμενο το θέμα του «κόφτη» και την οριστική διατύπωση και περιεχόμενο που θα λάβει η σχετική πρόβλεψη στο τέλος. Το ερωτήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν από το πώς θα ενεργοποιείται και ποιες δαπάνες θα αφορά μέχρι τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα τίθεται σε κίνηση και το ποιος θα έχει την «ιδιοκτησία» του, κατά την προσφιλή έκφραση των Ευρωπαίων. Τουτέστιν ποιος αλλά κυρίως πότε θα αποφασίζει ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται.

Ένα βασικό ζήτημα αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα κριθεί για πρώτη φορά εάν υπάρχει χρεία ενεργοποίησης του μηχανισμού. Και μπορεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup ότι τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται ως βάση θα είναι εκείνα της Eurostat, προσδιορίζοντας έτσι εμμέσως τον Μάιο ως το μήνα που θα εξετάζεται η πορεία των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει δεκτό από τους Θεσμούς. Και τούτο διότι στην περίπτωση αυτή, η πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε ένα χρόνο από τώρα, κάτι που θα εύλογα θα δημιουργούσε έντονη ανησυχία στους δανειστές.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο συνεδρίασης του Eurogroup
O Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο συνεδρίασης του Eurogroup

«Αγκάθι» τρίτο: Τα μέτρα για το χρέος

Το τρίτο αγκάθι που θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν είναι άλλο από εκείνο του χρέους. Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup η συζήτηση για την όποια αναδιάταξη ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει τρία στάδια. Ένα βραχυπρόθεσμο μέχρι το 2018, ένα μεσοπρόθεσμο μετά το τέλος του προγράμματος και ένα μακροπρόθεσμο μετά το 2022.

Σύμφωνα πάντως με την DW, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα συζητήσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες την προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αναφέρει η DW.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτή η συζήτηση δεν αναμένεται εύκολη αν λάβει κανείς υπόψη του τις συντονισμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο σχετικό με το θέμα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους. Εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου είπε ο Β. Σόιμπλε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale - Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ» 22 Ιαν 2021 | 19:29

Τσαβούσογλου: "Casus belli" η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο - Δεν μας επηρεάζει το Ιόνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Αιγαίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για "Casus Belli".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΙΠΙΛΗ 22 Ιαν 2021 | 16:23

Ο Αυγενάκης στη Βουλή για τη Σοφία Μπεκατώρου: Θα το πάμε μέχρι τέλους

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να υπάρξει φως, διαφάνεια, τάξη και δημοκρατικότητα σε όλες τις ομοσπονδίες"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 16:19

Κικίλιας: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού - Υπάρχουν και άλλα προς διερεύνηση

Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης και επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 15:36

Μητσοτάκης- Χατζηδάκης για τον γολγοθά των εκκρεμών συντάξεων: Τοποθετείται project manager για να τρέξει το έργο

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η "νέα ΔΕΗ" σε αυτό το Υπουργείο δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΒΟΗΘΗΣΕ» 22 Ιαν 2021 | 14:49

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου: Τι είπαν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Ιαν 2021 | 14:33

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών - Θα εξεταστεί αργότερα η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.