Τα τρία κρίσιμα 24ωρα που θα κρίνουν πόσο θα παραταθεί το lockdown – Χριστούγεννα σε στενό κύκλο

Πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες και προβληματισμός για άνοιγμα όλων των σχολείων. Ολα τα σενάρια στο τραπέζι.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας καθώς μετά τα ενθαρρυντικά σημάδια των προηγουμένων ημερών, τα χθεσινά στοιχεία δεν τους αιφνιδίασαν αλλά τους ανησύχησαν.

Τα κρούσματα αλλά και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν πάρα το lockdown, ενώ ο αριθμός των θυμάτων επανήλθε σε τριψήφια νούμερα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να υπάρχει στην βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, τονίζοντας πως θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να υπάρξει σταθερή μειούμενη κατάσταση.

Τα τρία κρίσιμα 24ωρα που θα κρίνουν πόσο θα παραταθεί το lockdown – Χριστούγεννα σε στενό κύκλο

Στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να "κλειδώσει" η διάρκεια της παράτασης της καραντίνας.

Όλα θα κριθούν από τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι και από την εισήγηση που θα κάνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιθανότερη ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, αλλά στην περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο κορονοϊός τότε δεν αποκλείεται η άρση του lockdown να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος τα 400 κρούσματα και μείωση των διασωληνωμένων

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την καραντίνα; Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα "ένας αριθμός κρουσμάτων 300 με 400 ημερησίως, στο επίπεδο δηλαδή, του Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, επιτρέπει να συμβιώσουμε για ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε σε πίεση το σύστημα Υγείας".

Επίσης, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία θα πρέπει αρχικά οι αποχωρήσεις από τις ΜΕΘ να είναι περισσότερες από τις εισαγωγές στην μονάδα εντατική θεραπείας. Στην συνέχεια, από τους 562 διασωληνωμένους που καταγράφηκαν χθες να πέσουμε κάτω από τους 100 που ήταν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο "Status Fm" Θεσσαλονίκης "είμαστε μακριά ακόμη" από αυτό τον στόχο. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη

Οι εξελίξεις στην πανδημία και η παράταση του lockdown έχουν πυροδοτήσει σενάρια για νέο τηλεοπτικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση της καραντίνας αλλά και για την σταδιακή έξοδο που θα ακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει από την πρώτη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτύπησε με σφοδρότητα την χώρα μας, ότι η άρση θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και με αυστηρά μέτρα προστασίας προκειμένου η χώρα να μην θρηνήσει άλλα θύματα ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους.

Μητσοτάκης

Σχέδιο να ανοίξουν όλα τα σχολεία – Διστακτικοί οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου, το σενάριο είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτόχρονα, είτε αυτό γίνει στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου. Άλλωστε όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη το ποσοστό μεταδοτικότητας στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό και πως ο λόγος που έκλεισαν ήταν ο συγχρωτισμός που υπήρχε έξω από αυτά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο "Status Fm" Θεσσαλονίκης, πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. "Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα".

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί κυρίως για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά τα οποία μπορούν να διασπείρουν την νόσο πιο εύκολα σε σχέση με τα μικρότερα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο των σχολείων, ενώ αν υπάρξει "άρση των μέτρων πρόωρα, θα έχουμε μια υποτροπή, δε θα είναι καθόλου ευχάριστη". Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου φαντάζει πρόωρο σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ σημείωσε ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστούγεννα στο σπίτι με μικρή παρέα

Οι εκδρομές προς τους χειμερινούς προορισμούς ή προς τις ιδιαίτερες πατρίδες δεν θα επιτραπούν και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι τόσο στα εθνικά όσο και τα περιφερειακά οδικά δίκτυα. Ωστόσο εκείνο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, καθώς θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν, αλλά ουσιαστικά δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί πραγματικά το συγκεκριμένο μέτρο.

Εκείνο που τρομάζει τους ειδικούς σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα, είναι πως τα εορταστικά τραπέζια θα γίνουν σε κλειστούς, μη αεριζόμενους χώρους λόγω των καιρικών συνθηκών, γεγονός που θα ενισχύσει την διασπορά της νόσου. Γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει συνεχώς λόγο για την ατομική ευθύνη, που θα πρέπει όλοι να έχουμε.

Επιφυλακτικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι και για το άνοιγμα της εστίασης με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να την ανοίξει λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. "Το σχέδιο που υπάρχει είναι να ανοίξει και η εστίαση κάποια στιγμή πριν από τις γιορτές, πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι. Θα τηρούμε φυσικά τις αποστάσεις και θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό ατόμων, στα εστιατόρια" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Ιαν 2021 | 16:15

Ανοίγουν τα σχολεία 1η Φεβρουαρίου- Ακολουθούν χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και στο τέλος η εστίαση

Οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα των σχολείων που θα προηγηθεί όλων των άλλων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 14:44

Σχοινάς: Κεντρικό θέμα οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας – Μεγάλα νούμερα εμβολιασμών από τον Μάρτιο

Να δούμε αν είναι πραγματικά ειλικρινής η θέληση των γειτόνων να εμπλακούν σε ένα τέτοιο διάλογο δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΚΑΙ DRONES 20 Ιαν 2021 | 14:17

Εξοπλιστικά: Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale - Αναβάθμιση φρεγατών και drones

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 20 Ιαν 2021 | 14:14

Ο Πομπέο αποχαιρετά με φωτογραφία τον "φίλο και σύμμαχο" Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Μ. Πομπέο με τρεις φωτογραφίες από τη θητεία του, μεταξύ των οποίων και μια με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ 20 Ιαν 2021 | 13:53

Θεσσαλονίκη: Σε "πράσινο" επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων

Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ 20 Ιαν 2021 | 13:22

Κίνα: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού

Πρώτα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Κίνα.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 20 Ιαν 2021 | 13:09

Καταληψίες κατέστρεψαν τα πάντα στο Ωδείο Athenaeum- Ακόμα και τις τουλαλέτες [εικόνες]

Η έρημη, λόγω lock down, Αθήνα έδωσε μια λαμπρή ευκαιρία σε κλέφτες και παραβατικούς να κλέψουν και να προκαλέσουν καταστροφές στο Atheneum.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 20 Ιαν 2021 | 13:08

Κέρκυρα: Επιτέθηκε με γροθιές και τραυμάτισε αστυνομικό όταν του ζήτησε να φορέσει μάσκα [Εικόνα]

Ένας 55χρονος φέρεται ότι γρονθοκόπησε αστυνομικό που τον παρότρυνε να φορέσει μάσκα στην Κέρκυρα.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 20 Ιαν 2021 | 13:06

Εμβόλιο: Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για την καθυστέρηση της β' δόσης

"Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί" λέει η Ιταλία και προαναγγέλλει νομικά μέτρα κατά της Pfizer.

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 13:03

Είχαν μετατρέψει κατάστημα σε... καζίνο - Πέντε συλλήψεις [εικόνες]

Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διενεργούνταν παράνομα τυχερά παίγνια και λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.