X

Τελεσίγραφο για αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Το τελευταίο τελεσίγραφο έστειλε η Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα να παρουσιάσει έως τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής αποδεκτή πρόταση αλλιώς Grexit.

Γράφει: TheToc team

Το πιο ηχηρό τελεσίγραφο και το τελευταίο όπως όλα δείχνουν έστειλε η Σύνοδος Κορυφής στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι ή θα αποδεχθεί νέο μνημόνιο μέχρι την Κυριακή ή Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.

Ολοι οι ηγέτες, χωρίς διαφοροποιήσεις, κατέστησαν σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα πρέπει να υποβάλει έως τις 8:30 το πρωί της Παρακευής μια πρόταση που θα είναι ακριβής και θα γίνει αποδεκτή από το Εurogroup ώστε να μπορεί να εγκριθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πλέον, που θα γίνει την Κυριακή και θα είναι και η τελευταία. Οι ηγέτες κατέστησαν σαφές πως δεν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση-γέφυρα της Ελλάδας αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία της κυβέρνησης σε ένα μακροπρόθεσμο, πολυετές νέο πρόγραμμα, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται διαγραφή του ελληνικού χρέους.

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η Μέρκελ


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι για Grexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα . Εχουμε σενάριο για Grexit, για ανθρωπιστική βοήθεια και ένα σενάριο για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρώ. Δεν μπορώ να το αποτρέψω εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που ζητούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Aνγκελα Μέρκελ: Το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολυετές

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια υπαγωγή στη διαδικασία του ESM και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη το αίτημά της για υπαγωγή στην χρηματοδότηση του Μηχανισμού. «Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη τις λεπτομερέστατες προτάσεις του» είπε η κα. Μέρκελ και τόνισε ότι πλέον η συζήτηση γίνεται για ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας με προαπαιτούμενα και σκληρούς όρους καθώς η κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια. «Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.

Πρώτα πρέπει αν δώσει προτάσεις για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα η Ελλάδα και μετά να συζητήσουμε για το πρόγραμμα – γέφυρα ξεκαθάρισε η Αγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει αν εγκριθούν από το Γερμανικό κοινοβούλιο. Η Αγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε από βρετανό δημοσιογράφο για το εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και για το εάν οι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχομένο υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος. Η γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο πρώτο ερώτημα και σε ότι αφορά το παράλληλο νόμισμα επικαλέστηκε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να πει ότι αυτο το θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο από τους υπουργούς οικονομικών, τονίζοντας ότι οι ηγέτες δεν μπήκαν σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη


Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια εναλλακτική.«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και για αυτό υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή.

Οπως είπε είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές. Είπε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, ωστόσο, πρόσθεσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου. Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

Αν δεν βρούμε κοινό τόπο αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρούμε λύση, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Έχουμε 5 ημέρες για να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία. Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή

Τουσκ: Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή

Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε την σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Α. Τσίπρας συμφώνησε να υποβάλει αίτημα για ένα νέο πακέτο διάσωσης. Η Ελλάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Δείξαμε υπευθυνότητα για αυτό κάλεσα τους ηγέτες της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δεν βρούμε κοινό τόπο αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρούμε λύση, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Έχουμε 5 ημέρες για να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία. Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή, δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Δεν αποκλείουμε το κακό σενάριο, δηλαδή καμία συμφωνία έως την Κυριακή. Πρέπει να συζητήσουμε όλες τις συνέπειες για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την ευρωζώνη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας, της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να έχουμε όλους τους ηγέτες στο τραπέζι είναι το σωστό.

Ντράγκι: Χρήμα στις τράπεζες ως την Κυριακή

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή. Γάλλοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επεξεργασίας ενός νέου προγράμματος βοήθειας. Την Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος έχει παγώσει στα 89 δισ. ευρώ.

Φάιμαν: Ζητήσαμε Σχέδιο Β και ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Αυστριακος καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σχολίασε ότι αν δεν υπα΄ρξει συμφωνία την Κυριακή τότε θα υπάρξει μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα για την οποία - όπως αποκάλυψε - έχει ζητηθεί να εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Αναφερόμενος στην ανάγκη να συγκλιθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο των χωρών της Ευρωζώνης καθώς όλοι έχουν ευθύνη να οργανώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλαδα.

Σαρλ Μισέλ: Ο Τσίπρας να τηρήσει την εντολή των Ελλήνων

Ιδιαίτερα οξύς ήταν στα σχόλιά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας ή ένα μαχαίρι στο λαιμό μας» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι ο έλληνας πρωθτυπουργός «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο τραπέζι και αν συνεχίζει να μην υπάρχει τίποτα πάνω στο τραπέζι, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να τιμήσει το αίτημα του ελληνικού λαού για να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.»

Ρέντσι: Η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ευτυχές τέλος

Ρέντζι: Περιμένουμε τη νέα ελληνική πρόταση

Θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Έχουμε όμως και ένα πρόβλημα γενικά στην Ευρώπη. Πρέπει να προωθήσουμε αυτήν την άλλη ιδέα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Περιμένουμε τις προτάσεις τις κυβέρνησης Τσίπρα. Μια λύση για την Ελλάδα είναι δυνατή, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέντζι είπε: Από ορισμένους υπήρξε λοιδωρία, είναι για γέλια είπαν 3 εκ. ψηφοφόροι να αποφασίσουν για ελληνικό χρέος. Νομίζω ότι θα υπάρξει χώρος για να συζητήσουμε το θέμα του χρέους αργότερα. Το θέμα είναι να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προχωρήσει. Οι εικόνες συνταξιούχων να αναζητούν 60 ευρώ μπροστά από τα ΑΤΜ μας προβληματίζει.

Μαριάνο Ραχόι: Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι

«Το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα έχει όρους που θα πρέπει να εγκριθούν από τους Θεσμούς, στη συνέχεια το Eurogroup και μετά από τους ηγέτες. Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη τους όρους για το νέο πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Εχει χαθεί πολύς χρόνος. Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».