Τέλος στη σύνδεση διαθεσιμότητας με απόλυση

Επιτεύχθηκαν σχεδόν όλοι οι αριθμητικοί στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση με την τρόικα - Ο χάρτης της διαθεσιμότητας σε όλη τη χώρα – Τι θα γίνει εντός του 2014

Oριστικό τέλος μπαίνει στην διασύνδεση της διαθεσιμότητας με τις απολύσεις καθώς συμφωνήθηκε μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι για το 2014 θα υπάρξει ένας ενδεικτικός στόχος 6.000 διαθεσιμοτήτων που θα προέλθει από την ενδοδημοτική κινητικότητα, απ΄ όπου θα μετακινηθούν δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα τεθούν για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και δεν θα αξιολογηθούν στο μέλλον προς απόλυση.

Η νέα συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του στόχου της κυβέρνησης για 25.000 διαθεσιμότητες οι οποίες περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο

Η νέα συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του στόχου της κυβέρνησης για 25.000 διαθεσιμότητες οι οποίες περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο και αποτελούσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης.

Σε καθεστώς κινητικότητας εντάχθηκαν επιπλέον 1.100 εργαζόμενοι από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι και τις αρχές του έτους είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 20.000 υπάλληλοι του δημοσίου ενώ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις η τρόικα αποδέχτηκε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνυπολογιστούν στην κινητικότητα και οι μετακινήσεις 3.700 εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών που μετακινήθηκαν λόγω των συγχωνεύσεων των ΔΟΥ.

Με την ψήφιση του πολυνόμου 4046/2012 εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 1100 υπάλληλοι εκ των οποίων 350 από το υπουργείο Εργασίας καθώς και 750 εργαζόμενοι από το υπουργείο Υγείας στους οποίους περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ που θα μετακινηθούν στο ΙΚΑ, διοικητικοί και γιατροί του ΙΚΑ που θα μετακινηθούν στο ΠΕΔΥ καθώς και οδηγοί από τα νοσοκομεία που θα μεταταχθούν στο ΕΚΑΒ.

Τι θα γίνει το 2015

Για το 2015 έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας να υπάρξει ένας ενδεικτικός στόχος 2.000 απολύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν από τα πειθαρχικά.

Σημειώνεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 9.000 από τις 15.000 συνολικά απολύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2014

Σημειώνεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 9.000 από τις 15.000 συνολικά απολύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2014. Συγκεκριμένα το 2013 απομακρύνθηκαν 2.500 υπάλληλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, 700 εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω ανικανότητας για ιατρικούς λόγους ύστερα από γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών, 300 επίορκοι υπάλληλοι με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και αναμένεται να απομακρυνθούν επίσης 135 υπάλληλοι από την κατάργηση των 21 φορέων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει για το 2014 ότι θα απομακρυνθούν 6.000 υπάλληλοι από τους 25.000 που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και 5.400 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα προέλθουν από διάφορες κατηγορίες. Μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο 200 επίορκοι, 1270 μόνιμοι υπάλληλοι (1.200 σχολικοί φύλακες και 70 εκπαιδευτικοί) που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο του 2013 καθώς και 2.700 γιατροί του ΕΟΠΠΥ που δεν αιτήθηκαν την επαναπρόσληψή τους στο ΠΕΔΥ.

Ως τον Ιούνιο 4000 απομακρύνσεις

Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2014 θα απομακρυνθούν 3.000 υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από όλα τα υπουργεία ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 αναμένεται να απολυθούν επιπλέον 1.000 υπάλληλοι που θα συμπληρώσουν το 8μηνο της διαθεσημότητας.

Ολοκληρώθηκε χτες η τοποθέτηση 611 δημοτικών αστυνόμων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε θέσεις προσωπικού φύλαξης στις φυλακές ανά την επικράτεια με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου έπειτα από την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ και την αρμόδια τριμελή επιτροπή του υπουργείου.

Συγκεκριμένα οι 611 πρώην δημοτικοί αστυνόμοι που ανήκαν στην εκπαιδευτική κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν σε θέσεις προσωπικού εξωτερικής φρούρησης καθώς και σε θέσεις φύλαξης καταστημάτων κράτησης σε όλη την επικράτεια.

Ο θεσμός της κινητικότητας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη κατανομή των δημοσίων υπαλλήλων

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνόμων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σχεδόν 7 μήνες αποδεικνύει ότι ο θεσμός της κινητικότητας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη κατανομή των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις όπου υπάρχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με την τοποθέτηση 611 πρώην δημοτικών αστυνόμων σε νέες θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα απορροφηθούν από το δημόσιο το 90% των δημοτικών αστυνόμων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ