Follow us

Τέμπη: Καβγάς στη Βουλή με Φλωρίδη, Βελόπουλο και Κωνσταντοπούλου - "Υποκρισία" - "Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε"

'Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη στις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου για "προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων πολιτικών στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών και με αφορμή τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή, θα οδηγούνται κατευθείαν σε δίκη χωρίς να χρειάζεται η έκδοση βουλεύματος, ανέβηκαν στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή, μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη στις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου για "προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων πολιτικών στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών", κάνοντας λόγο για "μεγάλη υποκρισία".

"Υπάρχει μία μεγάλη υποκρισία για το δυστύχημα των Τεμπών. Αν ρωτήσετε σήμερα τους συγγενείς των θυμάτων αυτού του φοβερού δυστυχήματος έχουν μία βασική αγωνία. Πότε θα ξεκινήσει η δίκη. Η κυβέρνηση λοιπόν εισάγει με αυτό το νομοσχέδιο, σε κάποιες περιπτώσεις όπως τα δυστυχήματα αυτά, να καταργηθεί η ενδιάμεση διαδικασία, δηλαδή η έκδοση βουλευμάτων, έτσι ώστε να μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση κατευθείαν σε δίκη όταν τελειώσει η ανάκριση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε:

Διαβάστε Επίσης

"Αυτή τη διάταξη το κόμμα σας την καταψηφίζει και εδώ είναι η υποκρισία σας. Το κόμμα σας λέει ότι πρέπει να πάμε στη διαδικασία έκδοσης βουλευμάτων και, κύριος οίδε, μετά από πόσο καιρό θα εκδοθούν και να οδηγηθούμε στη δίκη. Άρα λοιπόν, που είναι η ειλικρινής αγωνία σας για τους συγγενείς των θυμάτων και η διάθεση να αποδοθεί επιτέλους μία τιμή στα θύματα; Μόνο στα λόγια".

ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι τόσο με το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και με τη νέα διάταξη που φέρνει, θέλει να ξεπλύνει το έγκλημα των Τεμπών.

"Στη ποινική δικονομία, όταν δεν καλούνται μάρτυρες συγκατηγορούμενοι και γίνεται από το προεδρείο με εντολή εκούσια, όχι ακούσια, σημαίνει συγκάλυψη. Για μας το αίμα των 57 θυμάτων είναι ακόμα ζεστό και εμείς τα εγκλήματα σας δεν θα τα ξεπλύνουμε. Θα πάμε την ιστορία των Τεμπών όσο πιο μακριά γίνεται και θα κάτσουν στο σκαμνί όλοι οι υπαίτιοι. Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε", ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε:

"Θέλετε να ξεκινήσει μία δίκη χωρίς κατηγορουμένους. Αυτό θέλετε εσείς γιατί οι κατηγορούμενοι συμπτωματικά είναι δεξιοί φίλοι σας. Εμείς όμως θέλουμε όλους τους κατηγορουμένους στο σκαμνί να μπουν φυλακή για να μην πλυθεί η βρωμιά".

Στο θέμα παρενέβη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνταντοπούλου, αντιτείνοντας στο κ. Φλωρίδη ότι "η πρώτη έγνοια των οικογενειών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, δεν είναι να γίνει γρήγορα - γρήγορα το δικαστήριο και να δικαστούν οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας και να προστατευθούν οι κυρίως υπεύθυνοι πολιτικοί υπόλογοι και ποινικώς υπεύθυνοι".

"Κυρίως γι' αυτούς είναι να μην υπάρξει υπαίτιος και υπεύθυνος, ο οποίος θα προστατευθεί από το πολιτικό σύστημα, από τη βουλή και την κυβέρνηση. Έγνοια τους είναι να μην υπάρξει πολιτικός υπόλογος που θα συνεχίσει να προστατεύεται, να μην υπάρξει συνέχιση σε αυτή την προκλητική διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή όπου εκείνος που έπρεπε να δικάζεται και να λογοδοτεί εμφανίστηκε υπό καθεστώς πομπώδους προστασίας και πολιτικής κάλυψης", επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της στη νέα διάταξη κάνοντας λόγο για λιγότερες εγγυήσεις να κάτσουν στο σκαμνί οι υπαίτιοι.

"Τώρα μας λέτε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να πάρει την υπόθεση από τα χέρια του αρμοδίου συμβουλίου εφετών που πρέπει να αποφανθεί και να τη δώσει στα χέρια ενός εισαγγελέα, πράγμα που σημαίνει πολύ λιγότερες εγγυήσεις ορθής δικαστικής διατύπωσης της κατηγορίας , πολύ περισσότερους κινδύνους ακυρότητας της διατύπωσης της κατηγορίας.

Διαβάστε Επίσης

Για όσους βιάζονται για γρήγορη κατηγορία σημαίνει μη συμπερίληψη πάρα πολλών από εκείνους που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για το έγκλημα", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και κατέληξε: "Η έγνοια των συγγενών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι μια δίκη στο γόνατο ούτε δίκη συγκάλυψης, αλλά είναι η έγνοια να μην υπάρξει ασυλία για κανέναν υπαίτιο και υπόλογο αυτού του εγκλήματος".

Αντιπαράθεση Φλωρίδη - Βελόπουλου για τη δωροδοκία

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του κ. Φλωρίδη και του κ. Βελόπουλου και για τη διάταξη με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει "ένα νομοσχέδιο που είναι πλυντήριο συγκάλυψης των ενόχων της διαφθοράς", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Φλωρίδη. "Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος εισάγεται η αυτοτελής ποινική ευθύνη των εταιριών, ξεχωριστή από την ποινική ευθύνη των προσώπων που την εκπροσωπούν.

Προβλέπεται ότι όταν μια εταιρία δωροδοκεί δημόσιους λειτουργούς για να πάρει δημόσια έργα ή προμήθειες, τότε αρμόδιο δικαστήριο επιβάλει χρηματική ποινή που φτάνει σε πολλά εκατομμύρια και μπορεί να διατάξει και το κλείσιμο της εταιρίας. Η ποινική ευθύνη των προσώπων των εταιριών δεν αίρεται αν τα φυσικά πρόσωπα που διέπραξαν τη δωροδοκία για κάποιους λόγους αθωωθούν ή παραγράφηκε το αδίκημα", τόνισε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε:

"Για να μπορέσουν οι δικαστικές αρχές να επέμβουν πρέπει να ψηφίσετε αυτές τις διατάξεις που αυξάνουν τη χρηματική ποινή στα 4 εκατ. ευρώ σε πολιτικούς, για τις οποίες ζητάτε να αποσύρουμε στο όνομα της αλήθειας. Αυτή την αλήθεια σας, σας την χαρίζουμε.

Γιατί σε αυτές τις διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια εσείς εισάγεται μία πρωτοφανή αντίληψη για το τι σημαίνει κράτος δικαίου".

"Ο υπουργός τι λέει; Ότι δεν φταίει ο διεφθαρμένος ή διαφθορέας υπουργός ή πολιτικό πρόσωπο, που εκβιάζει την εταιρία για να πάρει μια νόμιμη δουλειά, αλλά φταίει η εταιρία.

Να συλλάβετε λοιπόν εσείς το πιστόλι και όχι το δολοφόνο πολιτικό, τον μιζαδόρο, τον απατεώνα γιατί του επιβάλλεται μόνο πρόστιμο. Πρέπει να μπουν φυλακή υπουργοί και κλέφτες και όχι να μην υπάρχει μέριμνα γι αυτούς", σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Απρ 2024 | 12:56

Μαρινάκης: Κοινά χαρακτηριστικά Κασσελάκη με Βελόπουλο - "Μιλούν και οι δύο για λεφτόδεντρα"

"Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα αλλά εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με σκληρή δουλειά που έχει αποτέλεσμα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Απρ 2024 | 18:19

Κόντρα Βελόπουλου - Θεοχάρη για την υποψηφιότητα Μπελέρη: "Είστε πατριδοκάπηλοι" - "Θα μείνεις με το πολιτικό μπεγλέρι"

Ο Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία και παιχνίδια με τον Ράμα - Η έντονη αντίδραση Θεοχάρη.

ΜΗΝΥΣΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Απρ 2024 | 11:47

Βουλή: Την άρση της ασυλίας του Βελόπουλου ζητά η επιτροπή δεοντολογίας – "Είναι αστεία υπόθεση", λέει

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συναινεί στην άρση της ασυλίας του που ζητά η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής.

ΠΥΞ ΛΑΞ 12 Απρ 2024 | 08:23

Μπάμπης Στόκας: Μου έκανε πρόταση η Κωνσταντοπούλου να κατέβω στις ευρωεκλογές, λέω να το δοκιμάσω

Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε ότι δέχτηκε πρόταση από την Πλεύση Ελευθερίας για να κατέβει υποψήφιος στις φετινές ευρωεκλογές.

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΒΓΑΣ 11 Απρ 2024 | 19:57

Σκληρή κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: "Υποκρίτρια, πήρατε 3% με καρδούλες"

Το έντονο ύφος του Γεωργιάδη, σχολιάζοντας όσα επικριτικά είχε πει νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αύξηση των γυναικοκτονιών.

ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 11 Απρ 2024 | 16:43

Άγριος καβγάς Άδωνι – Βελόπουλου στη Βουλή: Παρακαλούσες τον Σαμαρά για ευρωβουλευτής - Είσαι ψεύτης και γλείφτης

Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις στην ολομέλεια της Βουλής

11 Απρ 2024 | 16:24

Κατερίνα Καινούργιου: "Κοιμήθηκα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και ξύπνησα με τον Γιώργο Αυτιά"

Η αποκάλυψη της Κατερίνας Καινούργιου στον αέρα της εκπομπής της

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Απρ 2024 | 16:06
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11 Απρ 2024 | 15:19

Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα περί χωρισμού με τον Διαμαντή Καραναστάση: Υπήρχε σκοπιμότητα, θα γίνουν νομικές ενέργειες

"Είναι ξεκάθαρο πως είναι μία επίθεση κάτω από τη μέση και σε εκείνον και σε εμένα και στην Πλεύση Ελευθερίας", είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ 11 Απρ 2024 | 14:50

Οργισμένη απάντηση Λιάγκα σε Βελόπουλο: Επειδή έχει εξοχικό στην Τήνο η Μαρέβα, συνδιαλέγομαι εγώ με τον Μητσοτάκη;

Ο Γιώργος Λιάγκας απάντησε στα όσα του καταλόγισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος για συνδιαλλαγή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ 10 Απρ 2024 | 20:46

"Ποια η εξέλιξη στην υπόθεση Λυγγερίδη;"- Ερώτηση των Γιαννακοπούλου-Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) σε Χρυσοχοΐδη-Φλωρίδη

Ρωτούν παράλληλα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκαν και των διασυνδέσεων τους με το οργανωμένο έγκλημα.

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 10 Απρ 2024 | 19:59

Γιώργος Φλωρίδης στο Φόρουμ των Δελφών: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

Ο Γ. Φλωρίδης εκτίμησε ότι με την ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί από τις 1.400 μέρες που είναι σήμερα στις 650.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 10 Απρ 2024 | 07:29

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να "μαζέψει" τις διαρροές σε Βελόπουλο και Νίκη - Πρόβλημα για τη ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταπείσει όσους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας…λοξοκοιτούν προς τον Κυριάκο Βελόπουλο ή την Νίκη.