"Αν κάποιος μου βρει στην Ευρώπη μεγαλύτερη αίθουσα από αυτή να έρθει να μου πει. Στη Χάγη οι θέσεις είναι 250. Και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 300" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις φορέων και συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη για την αίθουσα διεξαγωγής της δίκης του πολύνκερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 σχετικά με όσα εκτυλίχθηκαν στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της έναρξης της δίκης σημείωσε ότι η αίθουσα που κατασκευάστηκε στη Λάρισα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο λάθος στον τρόπο εισόδου των συντελεστών της δίκης.
"Όντως η εικόνα δεν ήταν καλή παρά το γεγονός ότι έχουμε την υποδομή. Στις δίκες αυτές είναι οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι. Στην αίθουσα αυτή, στο πρώτο επίπεδο που έχει 312 θέσεις μπορεί και 330, ο υπολογισμός έγινε με βάση τον αριθμό των δικηγόρων που είχε δηλώσει παράσταση, ήταν 250 ενώ ξεκίνησαν από 130. Διέθετε 280 θέσεις για δικηγόρους. Στον βαθμό που οι δικηγόροι ήταν 250 θα μπορούσαν στο πάνω μέρος να ήταν και συγγενείς. Και στο κάτω 140. Διεξήχθησαν μεγαλύτερες δίκες από αυτή" σημείωσε ο υπορυγός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι έγιναν δύο πράγματα:
"Με βάση τις ανάγκες της δίκης, αυτό που έπρεπε να γίνει, ήταν οι δικαστές να καταλαμβάνουν την έδρα, οι κατηγορούμενοι τις θέσεις τους και στη συνέχεια τις δικές τους οι δικηγόροι. Και αφού γίνουν αυτά τακτοποιούνται και οι υπόλοιποι που έχουν σχέση με τη δίκη".
"Εγώ μίλησα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων, στις θέσεις των δικηγόρων μπήκαν και κάθισαν άνθρωποι που δεν ήταν δικηγόροι. Μιλάμε για δίκη, όχι για άλλου τύπου εκδήλωση. Δεν είχαμε τη σωστή είσοδο των συντελεστών στην αίθουσα με αποτέλεσμα να μπουν άνθρωποι που δεν ήταν δικηγόροι και σχεδόν 100 δικηγόροι δεν είχαν θέσεις να καθίσουν. Οι συγγενείς έχουν την ιδιότητα του μάρτυρα, του ενάγοντος. Πρώτα τακτοποιούνται όλοι όσοι έχουν τη θεσμική ιδιότητα και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι".
Αναφερόμενος στις προδιαγραφές της αίθουσας, ο κ. Φλωρίδης δήωλσε ότι υπάρχει η "δυνατότητα για πάνω από 450 καθίσματα. Είναι τα περισσότερα στη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη αίθουσα στη χώρα ή ίση με τη μεγαλύτερη. Στην Αθήνα έχει γίνει μεγαλύτερη δίκη. Γιατί να μην μπορεί να γίνει εκεί; Πείτε ότι τίθεται ερώτημα να μεταφερθεί. Δηλαδή να πάμε σε μικρότερη; Η συντριπτική πλειοψηφία των συγγενών είναι από τη Θεσσαλία. Θα έρθουν να κατοικήσουν στην Αθήνα;"
Ο Γ. Φλωρίδης πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει άλλη μία αίθουσα με οθόνες για 140 άτομα "με καλύτερη ακουστική από μέσα στην αίθουσα. Αν το θέμα είναι να παρακολουθεί κάποιος τι συμβαίνει, αυτό είναι λυμένο. Αν κάποιος μου βρει στην Ευρώπη μεγαλύτερη αίθουσα από αυτή να έρθει να μου πει. Στη Χάγη οι θέσεις είναι 250. Και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 300".
Απαντώντας σχετικά με το αίτημα παραίτησης, που εξέφρασε χθες ο Νίκος Πλακιάς, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι "δεν θα αντιδικήσω με τους συγγενείς. Σέβομαι τους συγγενείς", άφησε ωστόσο σαφείς αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τη ότι τραμπουκίζει τους δικαστές και ότι δεν θέλει να συνεχιστεί η δίκη.
Τέλος κληθείς να απαντήσει για τις καταγγελίες ότι τα φώτα στην αίθουσα αναβόσβηναν, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήωλσε ότι "κάποιοι από όλους αυτούς πήγαιναν και κατέβαζαν τους διακόπτες. Θα δούμε, να τους εντοπίσει η αστυνομία".