Follow us

Τεμπονέρας για Κασσελάκη: Στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και όχι πίσω από πρόσωπα

Για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επόμενη μέρα στο κόμμα, μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

Για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επόμενη μέρα στο κόμμα, μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι "στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και όχι πίσω από πρόσωπα".

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Τεμπονέρας, τόνισε πως γίνεται μια νέα αρχή ενώ είπε πως τα ιδεολογικά του κόμματος δεν καθορίζονται από έναν πρόεδρο καθώς - όπως είπε - "ένα κόμμα λειτουργεί συνολικά".

Επιπλέον σημείωσε πως αναμένει το συνέδριο ώστε να πουν τα πράγματα στη σωστή ιδεολογική τους τοποθέτηση ενώ εκτίμησε πως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία. Ακόμη ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε πως είναι ξεκάθαρη η εντολή να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε την εναλλακτική που θέλουν οι πολίτες.

Αναφορικά με την ουδετερότητά του καθ’ όλη την εσωκομματική διαδικασία ο κ. Τεμπονέρα απάντησε: "Στην Αριστερά έχουμε μάθει να στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες, αξίες, οράματα, ιδανικά, πολιτικές θέσεις δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μια στάση ουδετερότητας θέλοντας ουσιαστικά να εστιάσουμε στο πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής" και συνέχισε:

"Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε, γίνεται μια νέα αρχή και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τη νέα πορεία. Υπάρχουν προαπαιτούμενα ιδεολογικά, υπάρχουν προαπαιτούμενα προγραμματικά και βεβαίως οργανωτικά".

Ερωτηθείς ποια είναι τα προαπαιτούμενα για τη νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Η ιδεολογική ταυτότητα, η φυσιογνωμία, η στρατηγική, οι προτεραιότητες ενός πολιτικού σχηματισμού δεν καθορίζονται από ένα πρόσωπο. Ο πρόεδρος βεβαίως δίνει τον τόνο και έχει τον πρώτο λόγο σε πολλά πράγματα από εκεί και πέρα όμως ένα κόμμα λειτουργεί δημοκρατικά, λειτουργεί συλλογικά άρα είναι δουλειά ενός συνεδρίου το οποίο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο μέσα στο επόμενο διάστημα να διενεργηθεί προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη σωστή ιδεολογική τους τοποθέτηση. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η προ-συνεδριακή διαδικασία και το συντομότερο δυνατό να έχουμε την διεξαγωγή του συνεδρίου. Για μένα δεν είναι τόσο κρίσιμο αυτή τη στιγμή ο χρόνος του συνεδρίου όσο ο διάλογος ο οποίος θα προηγηθεί. Ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να είναι γόνιμος, πρέπει να είναι σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία σε μια περίοδο που το κομματικό φαινόμενο είναι σε κρίση και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, είναι ζητούμενο πως θα μπορέσουμε να εμπλέξουμε πολύ κόσμο στην πολιτική διαδικασία αυτή".

Για το ζήτημα ενότητας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολίασε: "Θα μπορούσα να κλίνω τη λέξη ενότητα σε όλες τις πτώσεις όμως η ενότητα δεν είναι κατι το οποίο το επικαλείται κανείς κατ’ επίφαση, η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά στη βάση των ιδεολογικών ζητημάτων, στη βάση της επικαιροποίησης των πολιτικών θέσεων με βάση τις προσκλήσεις της νέας εποχής και στη βάση της οργάνωσης ενός κόμματος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το οποίο ήταν ζητούμενο και δεν επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα της αντιστοίχησης δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη κοινωνία".

Διαβάστε Επίσης

Για το ενδεχόμενο να φύγουν ιστορικά στελέχη που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους τόνισε:
"Θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι η πρόκληση την αμέσως επόμενη περίοδο για ένα αριστερό μαζικό λαϊκό δημοκρατικό κόμμα είναι τέτοια που θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία και θα πορευτούμε με αυτή τη διάθεση στη νέα εποχή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αμέσως επόμενη πορεία και αυτό αργά ή γρήγορα όλοι θα το αφουγκραστούν".

Ερωτηθείς ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του νέου προέδρου, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε:
"Νομίζω ότι μέσα από το προεκλογικό του σύνθημα για μια σύγχρονη πλειοψηφική κυβερνώσα Αριστερά έχει τοποθετήσει ο ίδιος τον εαυτό του στο φάσμα του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού χώρου. Άρα υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι συνεπακόλουθα εκεί θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κατευθυνθούμε".

Τέλος, ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το πιο μεγάλο λάθος που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και το είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κανει η νέα ηγεσία του κόμματος είπε: "Χρειαζόμαστε και αυτοκριτική και προοπτική. Αν θα μπορούσα να καταθέσω την προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είχαμε μια αδυναμία να ορίσουμε ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και αυτό ήταν κάτι το οποίο μπέρδεψε αρκετό κόσμο και ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίσαμε ήταν η διαχρονική αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αντιστοιχηθεί με την υπόλοιπη κοινωνία, να μπορέσει να διεισδύσει σε αυτό που ονομάζουμε μαζικό χώρο συνδικάτα, νεολαία, αυτοδιοίκηση κλπ. Άρα αυτό είναι που πρέπει να μας δείξει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά και τα ελλείμματα τα οποία είχαμε τις επόμενες μέρες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07 Δεκ 2023 | 19:33

Θετικά αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας: Οι τρεις επισημάνσεις

"Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021 - 2023, πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών για πολιτικά οφέλη"

"ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ" 07 Δεκ 2023 | 14:05

Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας - Καταγγελίες για μαφία εφοριακών

"Γεννάται ζήτημα για την ακέφαλη πλέον Αρχή υπό το φως των καταγγελιών για μαφία εφοριακών που εκβιάζει επιχειρηματίες", σχολιάζουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 07 Δεκ 2023 | 11:30

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Δεκ 2023 | 11:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τηλεοπτικό βέτο στη Νέα Αριστερά - Δεν θα βγαίνουν μαζί στα πάνελ οι πρώην με τους νυν του ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Κουμουνδούρου να βάλει "απαγορευτικό" στην κοινή παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια τηλεοπτικά πάνελ με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

"ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ" 07 Δεκ 2023 | 11:19

Η Αχτσιόγλου απάντησε γιατί δεν είναι πρόεδρος της Νέας Αριστεράς - Παράθυρο για συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ

Η Έφη Αχτσιόγλου αφού σημείωσε πως το μέτωπο είναι με τη δεξιά, σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ 06 Δεκ 2023 | 22:48

Όπου φύγει-φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν 100 στελέχη της Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας- "Ακραία τοξικό περιβάλλον"

"Η κατάσταση που βιώνουμε στο κόμμα μας το τελευταίο διάστημα είναι αφόρητη και διαλυτική" αναφέρουν στην επιστολή τους.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 06 Δεκ 2023 | 19:14

Δεύτερο μήνυμα Τσίπρα για τους "11": Η ιταλική Αριστερά ασχολείται περισσότερο με τη Μελόνι παρά με τα φίλια πυρά

Με ανάρτησή του αναφέρεται στο παράδειγμα της ιταλικής Αριστεράς εξ αφορμής της επίσκεψής του στη γείτονα.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Δεκ 2023 | 17:19

Νίκος Μαραντζίδης: SYRIZA c’est fini! - Κράμα αλαζονείας, λαϊκισμού, ιδεολογικής ρηχότητας και πολιτικής ανεπάρκειας

"Το τέλος ενός κόμματος δεν σημαίνει απαραιτήτως το τέλος ενός πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Κάθε άλλο!.", γράφει ο Μαραντζίδης

ΜΕ ΧΑΛΑΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 06 Δεκ 2023 | 16:28

Στέφανος Κασσελάκης: Φωτογραφίες από παλαιότερη πρωινή βόλτα στο Θησείο ντυμένος casual με το σκυλάκι του, Φάρλι

O Στέφανος Κασσελάκης έκανε βόλτα με το σκυλάκι του στους πεζόδρομους του Θησείου.

ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 06 Δεκ 2023 | 14:57

Ο Γιάννης Πρετεντέρης "τρολάρει" το όνομα του κόμματος Χαρίτση: Οπως έχουμε Νέα Σμύρνη, αποκτήσαμε και Νέα Αριστερά

Το χιουμοριστικό σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη για το όνομα του νέου κόμματος της αριστεράς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Δεκ 2023 | 13:29

Φάμελλος: Αποσύρετε τις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Το νομοσχέδιο ωθεί στη φοροδιαφυγή

Στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη νέα γενιά τονίζοντας ότι πρέπει να της εγγυηθούμε ένα καλύτερο αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Δεκ 2023 | 10:19

Κασσελάκης για επέτειο Γρηγορόπουλου: Η 6η Δεκεμβρίου θα είναι για πάντα η μέρα του Αλέξη

"Αν το τραύμα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μένει τόσο βαθύ, είναι γιατί ποτέ δεν ήρθε η κάθαρση" αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 06 Δεκ 2023 | 09:25

Κωνσταντοπούλου: O Τσίπρας είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στην Αριστερά και στην κοινωνία - Ελπίζει ότι θα τον φωνάξουν ως Μεσσία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "τρίβει τα χέρια του με αυτή την διάλυση που προκάλεσε και σιγοντάρει, ελπίζοντας ότι θα τον φωνάξουν ως Μεσσία".