X

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι "γαλάζιοι" που θα παρευρεθούν στην κηδεία - Γιατί το Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως

Για το Μαξίμου, μία διαφορετική απόφαση, εκείνη που θα απέδιδε τιμές στον Κωνσταντίνο, θα ξεσήκωνε θύελλες, ίσως και διχασμό σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή.

Γράφει: Σοφια Φασουλακη

Το "απαγορευτικό" που δεν μπήκε από την κυβέρνηση σε βουλευτές ή υπουργούς, ώστε να παρευρεθούν στην κηδεία του Γλύξμπουργκ, "διευκολύνει" όσους γαλάζιους θέλουν να τιμήσουν τον τεως βασιλιά Κωνσταντίνο με την παρουσία τους στην Μητρόπολη.

Για την κυβέρνηση, η οποία πήρε την απόφαση να μην κηδευτεί ο τέως βασιλιάς με τιμές αρχηγού κράτους, η θέση είναι μία: "είναι φυσιολογικό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα μέσα από άλλη οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, τα συναισθήματά τους ή τις επιδιώξεις τους".

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι για το Μέγαρο Μαξίμου μία διαφορετική απόφαση, εκείνη που θα απέδιδε τιμές στον Κωνσταντίνο, θα ξεσήκωνε θύελλες, ίσως και διχασμό σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Οι σημαίες θα κυμάτιζαν μεσίστιες για 3 ημέρες, οι δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν κλειστές, αγήματα από τρία σώματα Στρατού θα έδιναν το παρών και 21 κανονιοβολισμοί θα ηχούσαν από τον Λυκαβηττό, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

"Μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε πολιτικές αντιπαραθέσεις που ο τόπος δεν χρειάζεται", έλεγε στο TheTOC κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν θεσμικά η πιο σωστή. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν είχε διαβατήριο ούτε ελληνική ιθαγένεια. Κατά τα λοιπά, ό,τι ζητήθηκε από την οικογένεια έγινε σεβαστό, με την πολιτεία να συνεισφέρει στο να διεξαχθεί η διαδικασία απολύτως ομαλά και αξιοπρεπώς.

Διαβάστε Επίσης

Στις σχεδόν 200 θέσεις που έχει προβλέψει η οικογένεια για την εξόδιο ακολουθία, έχουν συμπεριληφθεί οι θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την οικογένεια, αν και κάποιοι γαλάζιοι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους.

Όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε χθες ότι θα πήγαινε στην κηδεία αλλά τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Το ίδιο είπε σε συνέντευξή της και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βοζενμπεργκ. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι να παρευρεθεί, ενώ σίγουρα θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Όλα δείχνουν ότι και ο Μάκης Βορίδης θα δώσει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, μετά και την ανάρτηση του, με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Διαβάστε Επίσης

Η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτισιμιά του τέως βασιλιά είναι επίσης πολύ πιθανό να αποχαιρετήσει τον νονό της στη Μητρόπολη, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, συνεργάτες του οποίου δεν άνοιγαν μέχρι χθες τα χαρτιά τους. Μετά την δήλωσή του πρώην Πρωθυπουργού για τον θάνατο του Κωνσταντίνου, η οποία ήταν σε διαφορετικό κλίμα από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός θα βρίσκεται την Δευτέρα στη Μητρόπολη.

Όπως και αρκετοί πολιτευτές αλλά και απλοί πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Διαβάστε Επίσης