Θεοδωρικάκος στο TheTOC: Κερδίζουμε χρόνο κάνοντας μεταρρυθμίσεις για τη νέα γενιά

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο TheToc, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανοίγει την βεντάλια των μεταρρυθμίσεων που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα

Τάκης Θεοδωρικάκος

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο TheToc, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανοίγει την βεντάλια των μεταρρυθμίσεων που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα και στόχο έχουν την στήριξη και την προσέλκυση των νέων. Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο μέσω της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού στο ΑΣΕΠ, ανοίγει η πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, και θεσμοθετούνται Συμβούλια Νέων στους δήμους αλλά και η λειτουργεία του εθελοντικού κινήματος στην χώρα μας.

"Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε όλες τις ευκαιρίες στη νέα γενιά, να διαμορφώσει εκείνη, την Ελλάδα του αύριο" τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής έρχεται το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο. "Δεν χρειάζεται να έχεις μπάρμπα κανέναν ισχυρό παράγοντα για να μπεις στο δημόσιο. Δεν χρειάζεται να περάσεις είκοσι χρόνια από τη ζωή σου, για να μαζεύεις τίτλους" σημειώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση εμβληματικού νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες για το πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα apodimoi.ypes.gr προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά την πανδημία ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τους δήμους να πρωτοστατήσουν στην καμπάνια για τον εμβολιασμό. "Είναι χρέος των δημοτικών αρχόντων να πρωτοστατήσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού".

Διαβάστε την συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών

Σας έχουμε ακούσει να λέτε συχνά ότι η πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά τη νέα γενιά. Πώς το ΥΠΕΣ έχει σχέση με τους νέους;

Τίποτε δεν έχει νόημα στην πολιτική ζωή του τόπου, αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε όλες τις ευκαιρίες στη νέα γενιά, να διαμορφώσει εκείνη, την Ελλάδα του αύριο. Γνωρίζετε, ότι πολλά ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αναζητώντας σε άλλες χώρες, ευκαιρίες επιτυχίας και δυναμικής προοπτικής στη ζωή τους. Για αυτό, είναι απόλυτη προτεραιότητά μας οι νέοι άνθρωποι -και πρέπει να είναι- , εάν θέλουμε η Ελλάδα, να έχει μέλλον και προοπτική στο παγκόσμιο στερέωμα. Η νέα γενιά λοιπόν, είναι ο συνδετικός κρίκος πού συνδέει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις;

Μεταρρύθμιση 1 η : H ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι προϋποθέσεις που βάλαμε, τηρούνται και υπάρχουν σε όλους τους νέους ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία 10-15 χρόνια το διάστημα από τη χώρα. Άρα, κάναμε πράξη ότι κρατάμε ισχυρό τον δεσμό μεταξύ των Ελληνόπουλων που έφυγαν από την Ελλάδα. Γιατί για να μπορέσει να επιστρέψει κάποτε αυτό το παιδί, θα πρέπει να συνεχίσει να έχει σχέση με τη χώρα και να βλέπει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη δική του άποψη, σε ό,τι αφορά το μέλλον της.

Μεταρρύθμιση 2 η : Εάν θέλεις να μπεις στο Ελληνικό Δημόσιο και να κάνεις καριέρα ως στέλεχος του δημοσίου, πρέπει να το αξίζεις. Πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία και αυτό κάνουμε με τον νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων και καθιερώνει τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό. Τώρα τα ελληνόπουλα ξέρουν, ότι δεν χρειάζεται να έχεις μπάρμπα κανέναν ισχυρό παράγοντα για να μπεις στο δημόσιο. Δεν χρειάζεται να περάσεις είκοσι χρόνια από τη ζωή σου, για να μαζεύεις τίτλους. Χρειάζεται να είσαι ανταγωνιστικός, ικανός, με τις γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να έρθεις στο δημόσιο και να συμβάλλεις στην καθοριστική βελτίωσή του.

Μεταρρύθμιση 3 η : Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Λέμε στους νέους ανθρώπους, μπείτε στο στίβο της δημόσιας ζωής, πάρτε τις αποφάσεις στα χέρια σας, συμμετέχετε. Προτιθέμεθα μέσα στο 2021 να θεσμοθετήσουμε τα Συμβούλια Νέων στους Δήμους, που θα προκύπτουν από καθολική ψηφοφορία των νέων ανθρώπων, ηλικίας έως 30 ετών. Θα είναι φυτώρια ανάδειξης στελεχών για την πολιτική ζωή του τόπου από τη σημερινή νέα γενιά, που εκείνη θα δημιουργήσει την Ελλάδα του αύριο.

Μεταρρύθμιση 4 η : Xτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και το κάνουμε πράξη, μέσα από κάθε δράση του Υπουργείου Εσωτερικών. H πιο εμβληματική ως προς αυτό, είναι τα περίφημα αδήλωτα τετραγωνικά, όπου δώσαμε τη δυνατότητα, οι πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος, απαιτώντας και το κράτος να εμπιστεύεται τους πολίτες και να δημιουργηθεί μία νέα σχέση, την οποία πιστεύω ότι έχουν απόλυτη ανάγκη οι νέοι άνθρωποι για να προκόψουν στη ζωή τους.

Μεταρρύθμιση 5 η : Μέσα στους επόμενους μήνες θα θεσμοθετήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα. Το θέμα αφορά όλους τους Έλληνες αλλά κατ’ εξοχήν τη νέα γενιά.

Πριν από ένα χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου 2019 πετύχατε να ψηφίσει η Βουλή το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με μια ιστορικά μοναδική πλειοψηφία. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ;

Κύριε Σταθόπουλε, έχουμε την υποχρέωση απέναντι στο κράτος, απέναντι στο έθνος, απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μα πάνω από όλα απέναντι στους ίδιους τους ομογενείς σε όλη τη γη, να ενημερώσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ψηφίσουν, από τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών με την επωνυμία apodimoi.ypes.gr έχει ήδη ανοίξει. Tις αμέσως επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσουμε σε όλον τον κόσμο, τον τρόπο λειτουργίας της και όταν μας το επιτρέψει, με το καλό, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, θα διεξαχθεί και η αντίστοιχη επικοινωνιακή καμπάνια, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που να μη μάθει τη διαδικασία με την οποία θα μπορέσει να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου, που πέρυσι τέτοια ημέρα, ψηφίσαμε.

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για την επικείμενη καμπάνια…

Νιώθω υπερήφανος για τη συνδρομή που είχα στην ψήφιση αυτού του νόμου από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών και θα πρέπει η αντιπολίτευση, οι πάντες, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διακομματικής σύγκρουσης και αντιπαραθέσεων, η εφαρμογή ενός νόμου, που τιμήθηκε με την ψήφο του συνόλου του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο νόμος, προβλέπει ότι πρέπει να γίνει αυτή η επικοινωνιακή καμπάνια και θα ήταν μεγάλο λάθος να μη γίνει, επαναλαμβάνω, με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την κατανομή του χρήματος. Διαφάνεια, ενώπιον του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή την εβδομάδα αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή για την μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ. Τι θα αλλάξει; Θα μειωθεί το χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί μία πρόσληψη;

Με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, αν μια υπηρεσία του δημοσίου ζητήσει τώρα έναν αριθμό υπαλλήλων, οι υπάλληλοι αυτοί θα βρεθούν στη θέση τους ύστερα από περίπου τρία χρόνια. Από τη μέρα που διαπιστώνεται η ανάγκη σε μια υπηρεσία μέχρι την ημέρα τοποθέτησης των υπαλλήλων έχει μεσολαβήσει τόσος χρόνος που οι ανάγκες της ίδιας υπηρεσίας έχουν μεταβληθεί. Πλέον, με το σύστημα που προτείνουμε επιταχύνεται καθοριστικά ο χρόνος πρόσληψης σε τουλάχιστον ένα έτος. Κάθε χρόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου θα εγκρίνει τις προσλήψεις και μέσα στην άνοιξη που θα ακολουθεί θα γίνεται ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός. Οι επιτυχόντες θα προσλαμβάνονται και θα τοποθετούνται στην υπηρεσία τους το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο. Σε αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ καθώς τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις που απαιτούνται θα αντλούνται μέσω της διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Μητρώο Πολιτών.

Πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο;

Το νέο σύστημα εξετάσεων προϋποθέτει την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ. Είναι ευνόητο ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προετοιμασίας και προσαρμογής. Γι’ αυτό επιταχύναμε τις διαδικασίες. Οι πρώτες γραπτές εξετάσεις με το νέο σύστημα θα γίνουν το 2022. Γι’ αυτό καταλαβαίνετε πόσο κρίσιμο είναι να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Το επιχείρημα που ακούγεται από κάποιους ότι πρέπει να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν ευσταθεί. Ήδη έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος με συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις, με ειδικές κατηγορίες που περιλαμβάνει το ΑΣΕΠ (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ΑμΕΑ), με εκπροσώπους της νέας γενιάς αλλά και με το ίδιο το ΑΣΕΠ, οι αντιπρόεδροι του οποίου μετείχαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εργάσθηκε πολλούς μήνες. Η πανδημία δεν πρέπει να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει και να επιταχυνθούν. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και η Ελλάδα να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στη μετά – κορωνοϊό εποχή.

Η κυβέρνηση μετά από την εισήγηση των ειδικών προχώρησε σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων. Πόσο πιστεύετε πως θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία καθώς πολλοί καταστηματάρχες αλλά και εργαζόμενοι περίμεναν τις γιορτές των Χριστουγέννων για να πάρουν μια μικρή οικονομική ανάσα;

Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς υγιές και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, με διάθεση να δώσει ξανά ώθηση στην οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ναι μεν, λοιπόν, επικεντρωνόμαστε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά παράλληλα φροντίζουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, να στηρίξουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτική για την Ελλάδα, στο νέο, μετά κορωνοϊό, τοπίο.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία. Ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια δεν βρεθήκαμε μπροστά σε τόσο μεγάλη ύφεση. Αυτός, όμως, είναι ένας επί πλέον λόγος για να λειτουργήσουμε πειθαρχημένα και με σχέδιο. Όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα, όσο πιο πειθαρχημένοι είμαστε και όσο πιο γρήγορα εμβολιασθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Λόγω της πανδημίας τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσετε το επόμενο διάστημα σε προσλήψεις;

Οι προσλήψεις στο δημόσιο καθορίζονται από τη συνθήκη 1:1, σε συνεννόηση με τους "θεσμούς". Σε μια ελεύθερη οικονομία, όμως, δημιουργούμε τις συνθήκες για δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εσωτερικών μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους πάνω από 2,5 δις ευρώ, θα βοηθήσει στη δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας στα περίπου 5.000 έργα που θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως στη βόρειο Ελλάδα που έχει πληγεί περισσότερο από τη θανατηφόρο νόσο. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενισχύσει με κονδύλια δήμους και Περιφέρειες. Εξετάζεται κάποιο νέο πρόγραμμα στήριξης καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι σε lockdown;

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα στην Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Ήδη οι Δήμοι έχουν λάβει έκτακτη επιχορήγηση μεγαλύτερη από 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν απώλειες από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, κυρίως λόγω μη είσπραξης των δημοτικών τελών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όσον αφορά την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που έχει πληγεί περισσότερο έχω δηλώσει ότι οι προτάσεις τους για ένταξη έργων στο πρόγραμμα "Αντώνης Τριτσης" θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα.

Ποιο είναι το κλίμα στην τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει του εμβολιασμού; Το κάλεσμα που απευθύνατε βρήκε ευήκοα ώτα;

Είναι χρέος των δημοτικών αρχόντων να πρωτοστατήσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού ώστε να αντιμετωπισθούν φοβίες, ανησυχίες και προβληματισμοί ανθρώπινοι, γιατί βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία κανείς δεν έχει ξαναντιμετωπίσει σε όλη την ανθρωπότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ 14 Ιαν 2021 | 13:10

Θεοδωρικάκος: Συνεχίζω με αίσθημα ευθύνης, δεν έχει σημασία που δεν είμαι πια υπουργός

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον Σκάι ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 13 Ιαν 2021 | 13:48

Θεοδωρικάκος: Θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο όπως είπε στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει.

06 Ιαν 2021 | 16:57

Μειώθηκαν το Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Στο ποσό των 1,476 δισ ευρώ μειώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΦΕΤΟΣ 04 Ιαν 2021 | 18:34

Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη: Τι άλλαξε από την 1η του έτους στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Τι ισχύει για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Ιαν 2021 | 16:49

Τάκης Θεοδωρικάκος: "Υπερήφανος για τις 15 μεταρρυθμίσεις" - Η πρώτη αντίδραση μετά τον ανασχηματισμό

Αποχωρεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τον ανασχηματισμό, μένοντας χωρίς χαρτοφυλάκιο.

ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιαν 2021 | 13:57

Ανασχηματισμός: Γιατί ο Μητσοτάκης "έκοψε" τους Θεοδωρικάκο και Βρούτση- Το παρασκήνιο

Οι δυο μεγάλοι "εκτός" του ανασχηματισμού είναι οι Θεοδωρικάκος και Βρούτσης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Δεκ 2020 | 11:23

Θεοδωρικάκος για υπόθεση Folli Follie: Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου

Αναφερόμενος ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στο ζήτημα με τη Folli Follie και τις αποκαλύψεις, τόνισε πως κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιαν 2021 | 08:38

Επανεμφάνιση Σαμάρα με συνέντευξη στην Καθημερινή: Όχι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι και στην Χάγη...

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως τους "περατές" τους αποτρέπεις δεν κάνεις διάλογο.

24 Ιαν 2021 | 08:10

Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

23 Ιαν 2021 | 08:13

Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια - Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:24

Εμβόλια: Εκνευρισμός στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της Pfizer- Πιέζει ο Μητσοτάκης για άδεια στην AstraZeneca και πιστοποιητικό

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και επίσπευση διαδικασιών για την έγκριση της AstraZeneca

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Ιαν 2021 | 07:34

Η εποχή Μπάιντεν αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο: Χαμόγελα στην Αθήνα, εκνευρισμός στην Άγκυρα

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία από την Ουάσιγκτον. Για περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τζέφρι Πάιατ.

ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 07:27

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές –  Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947.