Θεοδωράκης: Μας κάνουν μαθήματα αυτοί που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα

«Στην Αυστραλία μπορείς να πας και μέσω Τόκιο και μέσω Σιγκαπούρης αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει μέσω Βενεζουέλας», είπε ο Στ. Θεοδωράκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης: Μας κάνουν μαθήματα αυτοί που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα

«Δύο είναι τα ζητήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πρώτον, οι δουλειές, η ανάπτυξη και δεύτερον, η πάταξη της διαφθοράς. Δεν αναφέρομαι μόνο στην παλιά διαπλοκή αλλά και στον κομματικό στρατό που υπάρχει στο δημόσιο. Αν αλλάξουν αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουμε μια νέα χώρα. Ποτέ δεν είναι αρκετό το “φύγε εσύ, έλα εσύ”. Θα πρέπει το καινούριο να έρχεται με ένα καινούριο πλαίσιο και να μη γίνεται ό,τι έγινε τώρα που ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με ωραία συνθήματα αλλά το παλιό πλαίσιο διοίκησης» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης (Βήμα FM).

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το αν θα λάβει μέρος στην αποψινή κινητοποίηση των πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών. Προσέθεσε όμως ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος αλλά και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι προσβλητική η συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης που λένε με ακραίους τρόπους ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαδηλώνει όταν οι ίδιοι κάποτε για να μαζέψουν ψήφους «έστηναν» κρεμάλες στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι κάνεις από αυτούς «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα».

Απαντώντας σχετικά με την σημερινή, φαινομενική, προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Αυστραλία μπορείς να πας και μέσω Τόκιο και μέσω Σιγκαπούρης αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει μέσω Βενεζουέλας. Τις καθυστερήσεις, τις λάθος επιλογές προσώπων, τους αμαθείς, τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το κομματικό τους περιβάλλον τους πληρώνει ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός, ενώ θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της καθυστερημένης κωλοτούμπας».

Για το νέο κόμμα του Κέντρου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε διεξοδικά στις συζητήσεις στο χώρο του Κέντρου λέγοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη, μεταρρυθμιστική δύναμη στο κέντρο και προσέθεσε ότι:«αυτό που έχει σημασία είναι αν όλοι αυτοί που μιλούν για κάτι καινούριο, είναι αποφασισμένοι να γεννήσουν το κάτι καινούριο. Αν είναι έτοιμοι για μια αναμέτρηση από τη βάση χωρίς προαπαιτούμενα, παραμερίζοντας τους μηχανισμούς τους».

Τόνισε δε ότι: «Δε με ενδιαφέρει το Ποτάμι να πάει ως συμπλήρωμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ανάγκη της χώρας είναι να υπάρξει πέρα από μια συντηρητική παράταξη και πέρα από μια παράταξη εθνικολαϊκιστική -η παράταξη δηλαδή του κ. Τσίπρα- είναι να υπάρξει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, προοδευτική παράταξη. Μια παράταξη των μεγάλων αλλαγών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρείας συμμετοχής του κόσμου στο εγχείρημα λέγοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση όλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ώστε να «ψηφίζουν 200.000 άνθρωποι», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Σημίτη είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός νέου κινήματος που θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλες ριζικές αλλαγές και τον ενδιαφέρει ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές. Δεν τον ενδιαφέρει να μπει ανάμεσα στα πρόσωπα και να πει ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει».

Για τον αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων καθώς η κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο αποφάσισε να μιλήσει και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, ενώ προσέθεσε ότι μιλάμε για έναν νόμο που θέλει να ελέγξει ακόμη και την ανάπτυξη με υπουργικές αποφάσεις αλλά και γραφειοκρατία καθώς χρειάζονται δεκάδες υπογραφές. Με λίγα λόγια: «Ένα πολύ λειψό νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη. Σε μια χώρα που χρειάζεται μια επαναστατική διαδικασία ανάπτυξης».

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Αγοράζει τμηματικά από την ατζέντα των άλλων καθώς δεν έχει δική του πολιτική» και ότι αντιγράφει με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και πολλά λάθη, όλα όσα του είχε υποδείξει κατά καιρούς το Ποτάμι, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η πολιτική του Τσίπρα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν είναι πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων»

Για τη Νέα Δημοκρατία

Ερωτώμενος για την πιθανότητα συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είπε ότι πολλά πράγματα που έχει πει το Ποτάμι για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και τα υιοθετούν τα συστημικά κόμματα αλλά αυτό δεν σημαίνει συνάντηση εκλογικής μορφής. Ανέφερε επίσης ότι σε πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα δημοσίου, η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καθώς η ιδία μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το σημερινό πελατειακό κράτος.

Για την λάσπη που δέχτηκε το Ποτάμι στους πρώτους μήνες της ζωής του ανέφερε ήταν μια επίθεση την οποία ο ίδιος και το Κίνημα υποτίμησε καθώς «θεωρήσαμε γελοίο το να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε μόνοι μας, χωρίς στήριξη από όλους αυτούς που ανυπόστατα τα ονόματά τους λέγονταν και γράφονταν. Αυτά όμως αναπαράχθηκαν από τα λούμπεν media και έκαναν ζημιά στο Ποτάμι επειδή δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους».

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο, με ιδανικό σύστημα το Γερμανικό, αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες δομικές αλλαγές. Τάχτηκε υπέρ των βελτιώσεων, του να σπάσουν οι περιφέρειες, να φύγει το μπόνους των 50 εδρών και να γίνει αναλογικό και στάθηκε στη διαχρονική αντίθεση της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπό το πρίσμα του «ερχόμαστε να πάρουμε την εξουσία και το μπόνους των 50 εδρών». Υπογράμμισε όμως ότι πέρα από την πρόταση του Ποταμιού «δεν μπορούμε όμως οριστικά να πούμε τι θα κάνουμε αν δεν δούμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ 29 Νοε 2021 | 14:05

Πλημμύρισε ο Σπερχειός - Έκλεισε ο δρόμος προς Φραντζή [εικόνες - βίντεο]

Τα νερά του Σπερχειού βγήκαν στο δρόμο και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Φραντζή.

ΠΛΑΝΑ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΑ ΑΠΟ DRONE 29 Νοε 2021 | 07:28

Η στιγμή που η θάλασσα στο Ρίο αλλάζει χρώμα - Απίθανες εικόνες drone

Η κακοκαιρία στην περιοχή του Ρίου στην Πάτρα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σκηνικό στη Θάλασσα.

ΛΑΜΠΕΡΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 19:36
ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ ΒΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ 20 Νοε 2021 | 19:55

Μύρισαν Χριστούγεννα: Στήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος [εικόνες]

Σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα μπήκε η πρωτεύουσα - Στήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.

ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ 18 Νοε 2021 | 19:34

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ξεκινά podcast με καλεσμένους ανθρώπους που ανατράπηκε η ζωή τους

Η Ιωάννα αποφάσισε να κάνει podcast με καλεσμένους ανθρώπους που η ζωή τους ανατράπηκε - Η υποδοχή του Σταύρου Θεοδωράκη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ 08 Νοε 2021 | 12:02

Ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης το θύμα του τροχαίου δυστυχήματος στο Σύνταγμα- Παρασύρθηκε και από ταξί και ΙΧ [βίντεο]

Ρακοσυλλέκτης είναι το θύμα του τραγικού τροχαίου που συνέβη στο Σύνταγμα κοντά στην είσοδο της Βουλής- Ο ηλικιωμένος παρασύρθηκε από ταξί και από ΙΧ διαδοχικά

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 08 Νοε 2021 | 09:00

Τραγωδία στην πλατεία Συντάγματος: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από ταξί - Εμπλοκή και δεύτερου οχήματος

Τραγική κατάληξη είχε η παράσυρση πεζού από ταξί στο Σύνταγμα, καθώς ο άνθρωπος έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 08 Νοε 2021 | 07:06

Σοβαρό τροχαίο στο Σύνταγμα: Παράσυρση πεζού από ταξί μπροστά από τη Βουλή

Ένας πεζός παρασύρθηκε λίγο μετά τις 5 και μισή το πρωί από όχημα στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 06 Δεκ 2021 | 23:12

"Καρφιά" Παπανδρέου κατά Ανδρουλάκη: "Δεν ξέρω τις θέσεις του - Ο Νίκος δεν θα φέρει την ανανέωση" [βίντεο]

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ - Ο Παπανδρέου κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη για παλαιοκομματική αντίληψη.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 06 Δεκ 2021 | 21:34

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και Μενέντεζ: Επί τάπητος επενδύσεις και Ανατολική Μεσόγειος

Κοινή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 06 Δεκ 2021 | 20:39

ΕΡΤ: Επιστολές σε Ανδρουλάκη - Παπανδρέου - "Έτοιμη για ντιμπέιτ η Δημόσια Τηλεόραση"

Επιστολές από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Φώτη Καφαράκη στους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΜΠΟΥΡ 06 Δεκ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στο CNN: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό" [Βίντεο]

"Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, αλλά ήταν το ύστατο μέτρο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN - "Καρφιά" για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΕΕ για πανδημία και μεταναστευτικό

Β[ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 16:26

ΚΙΝΑΛ: Έκπληξη από Καστανίδη και Γερουλάνο - Δεν παίρνουν θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου για τον β΄γύρο

"Ο καθένας μπορεί να κάνει την τοποθέτησή του", δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος - "Καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου", είπε ο Χάρης Καστανίδης