
Ο πρώτος μεταμεσονύκτιος απολογισμός στο επιτελείο του Ποταμιού για την εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη στο ντιμπέιτ των επτά πολιτικών αρχηγών είναι θετικός. Ο επικεφαλής του κόμματος είχε προετοιμαστεί για τα θέματα, ήταν σχεδόν πάντα μέσα στο χρόνο, χρησιμοποιούσε στοιχεία και συγκεκριμένα παραδείγματα στις επί μέρους θεματικές ενότητες και φεύγοντας από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έκανε μια δήλωση, η οποία μάλλον εξέφραζε το κοινό αίσθημα των περισσότερων τηλεθεατών: «Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις μας και να είχαμε σε όλα τα θέματα μια συζήτηση του ενός πολιτικού αρχηγού μ’ έναν άλλον. Δε νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το debate αυτό».
Μέσα στο στούντιο της ΕΡΤ ο Στ. Θεοδωράκης προσπάθησε να απευθυνθεί κατά κύριο λόγο στους αναποφάσιστους, αλλά και να ανακόψει τις διαρροές του κόμματός του προς τα δύο μεγαλύτερα.
«Μετά το ‘Πρώτη φορά Αριστερά’ ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά. Να μη γυρίσει όμως στο παρελθόν, να μη γυρίσει στο κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, να μη γυρίσει στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η νέα μεγάλη ιδέα που φέρνει το Ποτάμι: εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία».
Στέλνοντας το μήνυμα ότι κρατά ίσες αποστάσεις από τους δύο μονομάχους για την πρωτιά, κατά τη διάρκεια της ελεύθερης τοποθέτησής του, ρώτησε τους κυρίους Τσίπρα και Μεϊμαράκη: «Με ποιους θα κυβερνήσουν; Γιατί μας το κρύβουν; Ο κ. Μεϊμαράκης θα κυβερνήσει με τους υπουργούς του παρελθόντος; Και ο κ. Τσίπρας θα κυβερνήσει με τον κ. Παρασκευόπουλο τον ανοιχτών φυλακών; Με την κυρία Τασία των ανοιχτών συνόρων και με τον κ. Μπαλτά των κλειστών σχολείων;».
Κληθείς να εξηγήσει γιατί χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα «πλουσιόπαιδο από σαλόνια εργολάβων», ο κ. Θεοδωράκης έριξε ξεκάθαρα τους τόνους, λέγοντας πως απλώς με τη φράση αυτή απάντησε σε «υπονοούμενα συριζαίων για διαφθορά».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που ψήφισε στη Βουλή το νέο Μνημόνιο, επισήμανε ότι «όταν είσαι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Εμείς πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα, γιατί αλλιώς θα είχαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή».
Επομένως, πρόσθεσε, χρειάζεται στις 21 του Σεπτέμβρη μια τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά, που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του κομματικού κράτους. Τάχθηκε υπέρ της «αυστηρής αξιολόγησης» υπαλλήλων, δομών και της αποτελεσματικότητας του κράτους, λέγοντας ότι «το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες».
Στο ζήτημα της Παιδείας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «πρέπει να προστατέψουμε τους μαθητές από τον Μπαλτά», ενώ για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές».
Ερωτηθείς για τον λόγο που στο παρελθόν υποβάθμιζε τη σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, απάντησε πως ο τρόπος ανακίνησης του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «ρεζίλεψε τη χώρα και την παρουσίασε σαν ένα φτωχό συγγενή που διαμαρτύρεται μόνο για το παρελθόν».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr