Θεοδωράκης: Οι δεξιοί είχαν κόφτη, οι αριστεροί έχουν δρεπάνι

«Οι δεξιοί είχαν κόφτη - ή ήθελαν να επιβάλλουν κόφτη. Οι αριστεροί επιβάλλουν δρεπάνι. Υπάρχει σημειολογική διαφορά», είπε ο Στ. Θεοδωράκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης: Οι δεξιοί είχαν κόφτη, οι αριστεροί έχουν δρεπάνι

«Η πολιτική είναι χειροτεχνία και χρειάζονται συνεχείς, σύνθετες και μελετημένες αποφάσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι δεξιοί είχαν κόφτη - ή ήθελαν να επιβάλλουν κόφτη. Οι αριστεροί επιβάλλουν δρεπάνι. Υπάρχει σημειολογική διαφορά. Είναι ένα τεράστιο δρεπάνι που έρχεται να κόψει ότι εξέχει. Επί της ουσίας, η επιβολή από τους ξένους ενός κόφτη ή ενός δρεπανιού, μαρτυρά την αδυναμία της κυβέρνησης να τους πείσει. Μια καλή κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πείσει και τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες ότι μπορούμε να παίρνουμε λίγα συνετά μέτρα και να τα εφαρμόζουμε».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί ούτε επί ΝΔ ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία επίσης δεν έχουν απορροφηθεί ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση κακής διακυβέρνησης ανέφερε την απόφαση να δώσουν το Φαληρικό Δέλτα για να γίνουν δικαστήρια, «πράγμα που αποτρέψαμε», όπως είπε, «μετά από την αντίδραση των βουλευτών του Κινήματός μας και βέβαια των τοπικών κοινωνιών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτήθηκε γιατί παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ίδρυμα για τα ασυνόδευτα παιδιά για να μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό είπε ότι «χρειαζόμαστε μια επαναστατική, ριζική απλούστευση του φορολογικού καθότι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να συμπληρώσει ούτε καν τη φορολογική του δήλωση» και ότι «αν δεν υπάρξει ένα απλό φορολογικό σύστημα, δε θα έχουμε νέα επιχειρηματικότητα».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το χρόνο στις αποφάσεις της. Τα ίδια έκανε και το 2015, έκλεισαν οι τράπεζες και έφερε μια κακή συμφωνία το καλοκαίρι ενώ είναι πια διαπιστωμένο ότι η πρόταση του κ. Γιούνκερ ήταν καλύτερη. Αν είσαι στριμωγμένος στη γωνία, υπογράφεις τα πάντα. Αυτό συνέβη και αυτή τη φορά. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ό,τι του δώσανε».

Αναλυτικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Το να έχουμε κάθε μέρα ένα μέτρο back up, ένα μνημόνιο back up -γιατί αυτό ουσιαστικά κάνουμε- δε βοηθά ούτε στη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού κλίματος ούτε δημιουργεί εμπιστοσύνη στην κοινωνία».

«Η Ελλάδα υπογράφει μνημόνια και ταυτόχρονα κατρακυλά εκτός Ευρώπης. Πρέπει να αποφασίσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, να κάνουμε μια γενική επανεκκίνηση για τη χώρα».

«Τα προβλήματα σήμερα θέλουν σύνθετες, μελετημένες, και όχι οριζόντιες λύσεις. Εδώ είναι η δύναμη ή η αδυναμία κάποιων πολιτικών. Στις σύνθετες λύσεις. Η κυβέρνηση προχειρογραφεί και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της».

«Οι 153 είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν ό,τι τους φέρουν και τους επιβάλουν από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και απλώς είμαστε πλέον στη φάση του ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουν. Έχω την αίσθηση ότι οι σχέσεις έχουν γίνει πάρα πολύ σφιχτές – εδώ εμπλέκεται και ο παλαιοκομματισμός, κάποιοι διορισμοί, φίλοι που βρήκαν δουλειές στα υπουργεία. Επομένως οι 153 θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος».

«Θα αργήσουμε πάρα πολύ να ζήσουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. Το κανονικό καλοκαίρι δεν μπορεί να υπάρχει με 25% ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει με τέτοιες ανασφάλειες στην αγορά, με καινούρια λουκέτα».

«Η αίσθησή μου είναι ότι δε θα έχουμε εκλογές. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να απομακρυνθούν αρκετά. Σημασία όμως έχει να μπορούμε να κάνουμε κάτι όμως για τον κόσμο, να κάνουμε κάτι για τα άμεσα οικονομικά του προβλήματα και για τα παγιωμένα προβλήματά μας -όπως είναι η διαφθορά».

«Η χώρα είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό σε στάση αναμονής, όχι μόνο τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα αλλά και σε όλα αυτά που θα έκαναν την οικονομία να ανασάνει. Δεν βλέπεις κάποιο φως που να σου επιτρέπει να επενδύσεις, δεν βλέπεις κανένα φως που να σου επιτρέπει να είσαι αισιόδοξος.

«Οι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους κρατούν την ελληνική οικονομία στα χέρια τους, φεύγουν από τη χώρα. Ένας βουλευτής μας το είπε στη Βουλή: Χαίρονται πολύ οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι, οι Αλβανοί, για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που κάναμε. Φεύγουν οι μικρές μας επιχειρήσεις φεύγουν».

«Είναι δίκαιο κάποιος που βγάζει 50.000 ευρώ ετησίως να δίνει το 60% στο κράτος; Πως θα ζήσει η οικονομία; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους φτωχότερους συνανθρώπους μας. Η οικονομία για να ζήσει θέλει κάποιος να προσδοκά κάποιο κέρδος. Να δημιουργεί θέσεις εργασίας, για να μπορέσει να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Όταν πάνω από τις 60.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα, παίρνει το 65 % το κράτος, δε θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αναλάβουν το ρίσκο, για να μοιράζονται τα λεφτά με το κράτος».

«Υπάρχουν κάποια δισεκατομμύρια εισφοροδιαφυγής, καταγεγραμμένα. Αυτά τα λεφτά δεν μπορούμε να τα πάρουμε, γιατί δεν υπάρχουν στην αγορά. Άρα, το να προσθέτεις φόρους πάνω στους φόρους, και εισφορές πάνω στις εισφορές, ικανοποιείς τις επιταγές των ξένων, τα νούμερα που σου δίνουν, αλλά δεν έχεις κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για την κοινωνία».

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και δε γίνονται. Πρώτον, ενώ από την αρχή του 2015, το Υπουργείο είπε πως θα υπάρξει ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνεννόησης των υπηρεσιών και των τιμολογίων, με δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και μάλιστα ο Υπουργός είπε πως αυτό θα καθυστερήσει για κάποια χρόνια ακόμα. Αυτό το μέτρο ενάντια στη φοροδιαφυγή θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει. Δεν μπορεί να βασίζεται η επίλυση του ζητήματος στις διακηρύξεις μέσα από τη Βουλή. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση».

«Δε θεωρώ ότι είναι σωστό τα επαγγελματικά σωματεία, όσο και αν πληγώνονται από τις υποσχέσεις που τους έδωσαν, να διαγράφουν τον Πρωθυπουργό ή κάποιους υπουργούς για τη συμπεριφορά τους. Αυτή είναι μια συριζαϊκή νοοτροπία εκφοβισμού και φόβου και δε νομίζω πως η κοινωνία θα πρέπει να λειτουργεί έτσι».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Ιαν 2021 | 14:05

ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός του ΓΕΑ και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράταση της θητείας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αποφάσισε στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ 21 Ιαν 2021 | 13:00

Η γκάφα των ελληνικών ΜΜΕ, η δήθεν αφωνία Μάας στις απειλές Τσαβούσογλου και η αλήθεια - Τι έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη

Σε λάθος μετάφραση οφείλονται οι αντιδράσεις των ελληνικών ΜΜΕ για την αφωνία Μάας στις απειλές Τσαβούσογλου

21 Ιαν 2021 | 12:31

Ταραντίλης: Προτεραιότητα το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων

"Το άνοιγμα Γυμνασίων και λυκείων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:21

Επιφυλακτική η ΕΕ με την Τουρκία: Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί - Με την Τουρκία, όχι

Έτοιμοι για εξομάλυνση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας

"ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ" 21 Ιαν 2021 | 12:00

Οικονόμου για Κουφοντίνα: Εκβιάζει την πολιτεία για να έχει προνομιακή μεταχείριση

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται" δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου για την υπόθεση Κουφοντίνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Ιαν 2021 | 11:20

Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ: "Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας" τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν θα υπάρχει ανάγκη τεστ

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρότασή του να δημιουργηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού - "Fast travel lane" στην Ευρώπη για όσους το διαθέτουν.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ 21 Ιαν 2021 | 09:57

Γιατί ο Καλογρίτσας ζητά διερεύνηση σε βάρος του Νίκου Παππά για δωροληψία

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο πρωην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς ακόμα και για δωροληψία σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιαν 2021 | 08:50

Μητσοτάκης σε Monocle: Με τον Ερντογάν θα συζητήσουμε- Αν δεν τα βρούμε, θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Ως έναν "Πρωθυπουργό με σημαντικό όραμα" παρουσιάζει το περιοδικό Monocle τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεότερο πρωτοσέλιδό του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Ιαν 2021 | 07:34

Η εποχή Μπάιντεν αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο: Χαμόγελα στην Αθήνα, εκνευρισμός στην Άγκυρα

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία από την Ουάσιγκτον. Για περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τζέφρι Πάιατ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 20 Ιαν 2021 | 23:11

Ενοχλημένη η Τουρκία με τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο: Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκταθούν μονομερώς

Η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν την αφορά η απόφαση για το Ιόνιο, αλλά στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα να μην προβεί σε καμία κίνηση στο Αιγαίο.