Θεοδωράκης: Σταλινική η αντίληψη να μην κάνουμε κριτική σε Σημίτη

Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης», είπε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης: Σταλινική η αντίληψη να μην κάνουμε κριτική σε Σημίτη

«Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα. Δεν μπορείς να λες «αυτή η πλαγιά είναι δική μου από την εποχή της τουρκοκρατίας». Το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους. Eγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Τονίζει επίσης ότι «η πρόβλεψη ότι οι ιερείς πρέπει να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σωστή. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε Μητροπολιτών». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Εμείς λέμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να καθορίζει την σχολική εκπαίδευση. Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να συντάσσεται «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επ’ αυτών υπάρχει σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται προφανώς τη μήνι κάποιων φανατικών Μητροπολιτών και δεν μιλάνε» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον προέδρο του κόμματος Εn marche (του κόμματος Μακρόν), με αφορμή και την επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φόρουμ για την ειρήνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «πρέπει να απαντήσουμε με δυνατές συμμαχίες στους εθνικιστές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη» και υπογραμμίζει πως «με τον πρόεδρο Μακρόν είμαστε στην ίδια όχθη.Και δεν το λέω τώρα. Το είπαμε όταν εμφανίστηκε, το διαλαλήσαμε μετά την ομιλία του στην Πνύκα. Η πρόταση του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, όπως και όλες οι προτάσεις του που βοηθούν τους Ευρωπαίους να νιώσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν, είναι και δικές μας προτάσεις».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δύο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν». Επανέλαβε δε ότι «η αριθμητική λέει ότι χωρίς 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι αυτές «διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής. Ή πιστεύετε ότι ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Παπανδρέου έχουν την ίδια απάντηση στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»; Απλώς εμείς δεν είμαστε πολύ του «τα εν οίκω μη εν δήμω». Τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν».

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική για τη στάση του απέναντι στον Κώστα Σημίτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «πολλές φορές και με μεγάλο κόστος έχω υπερασπιστεί τον Κώστα Σημίτη και την πολιτεία του. Και ως δημοσιογράφος και ως επικεφαλής του Ποταμιού. Δεν του το χρώσταγα. Το έκανα γιατί το πίστευα. Όπως και σήμερα, συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να μιλάμε και για τα «κακά», όπως μιλάμε και για τα «καλά». Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης» κατέληξε σχετικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε την Πέμπτη σχεδόν κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του ’19. Το θεωρείτε πιθανό σενάριο;

-Οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δυο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν.

Ναι, όμως ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς θα γίνει αυτό αφού ο Πάνος Καμμένος έχει πει ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση αν περάσει η συμφωνία;

- Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου. Η αριθμητική πάντως λέει ότι χωρίς πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Υπάρχουν βουλευτές του Ποταμιού που θα στηρίξουν τη συνέχιση της πρωθυπουργίας Τσίπρα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

- Όχι. Η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πάντως όλοι οι Βουλευτές σας δεν έχουν την ίδια άποψη για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο Γιώργος Αμυράς μιλάει για στήριξη μιας κυβέρνησης της ΝΔ και ο Σπύρος Δανέλλης επιμένει να μιλάει για «προοδευτικό μέτωπο».

- Οι μετεκλογικές συνεργασίες νομίζω ότι διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής. Ή πιστεύετε ότι ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Παπανδρέου έχουν την ίδια απάντηση στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»; Απλώς εμείς δεν είμαστε πολύ του «τα εν οίκω μη εν δήμω». Τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν.

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ικανοποιεί τη θέση του Ποταμιού για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Κράτους;

- Μα η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Εμείς λέμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να καθορίζει τη σχολική εκπαίδευση. Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να συντάσσεται «εις το όνομα της Αγίας και Ομοούσιου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επ’ αυτών υπάρχει σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται προφανώς μη θυμώσουν οι συντηρητικοί και δεν μιλάνε.

Θα επιμείνω: Είναι καλή ή κακή αυτή η συμφωνία; Θα την ψηφίσετε;

- Η πρόβλεψη ότι οι ιερείς πρέπει να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σωστή. Πρέπει βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε μητροπολιτών. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις αυθαιρεσίες. Για την περιουσία τώρα, εγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση. Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα. Δεν μπορείς να λες «αυτή η πλαγιά είναι δική μου από την εποχή της τουρκοκρατίας». Το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους.

Άρα για σας δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιουσίες;

- Πρέπει να μας πουν συγκεκριμένα. Για ποιες περιουσίες μιλάνε; Αν εννοούν, ας πούμε, εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία με συμβόλαια από την εποχή των Οθωμανών, όχι δεν είναι αμφισβητούμενες. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και θα πρέπει αυτές οι εκτάσεις αντί να ρημάζουν, ή αντί να τις εκμεταλλεύονται λίγοι επιτήδειοι, να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολλών, ειδικά των φτωχότερων, αλλά και του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Πριν από λίγες μέρες σας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του κόμματος Μακρόν. «Ψήνεται» συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών;

- Με τον πρόεδρο Μακρόν είμαστε στην ίδια όχθη, για να σας μιλήσω με όρους ποταμίσιους. Και δεν το λέω τώρα. Το είπαμε όταν εμφανίστηκε, το διαλαλήσαμε μετά την ομιλία του στην Πνύκα. Η πρόταση του – πριν από λίγες μέρες – για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, όπως και όλες οι προτάσεις του που βοηθούν τους Ευρωπαίους να νιώσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν, είναι και δικές μας προτάσεις. Συζητάμε λοιπόν με το ρεύμα Μακρόν. Πρέπει να απαντήσουμε με δυνατές συμμαχίες στους εθνικιστές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Μπακογιάννης ή Γερουλάνος στην Αθήνα; Το κόμμα σας έχει ήδη εκφράσει μια κάποια προτίμηση στον πρώτο...

- Ναι, δεν δίνουμε χρίσματα και δεν κοιτάμε την πολιτική καταγωγή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Ένα από τα θετικά των θητειών του Μπακογιάννη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν κομματίστηκε. Οι άνθρωποι του Ποταμιού συνεργάσθηκαν καλά μαζί του στο Καρπενήσι και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης σοβαρός και λογικός, όμως μέχρι το καλοκαίρι έδινε όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ξαναγίνει μεγάλο το ΠΑΣΟΚ. Θεμιτή φιλοδοξία, αλλά δεν έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος σας άσκησε κριτική επειδή είπατε ότι ο Κώστας Σημίτης πρέπει να μιλήσει και για τη διαφθορά υπουργών του...

- Πολλές φορές και με μεγάλο κόστος έχω υπερασπιστεί τον Κώστα Σημίτη και την πολιτεία του. Και ως δημοσιογράφος και ως επικεφαλής του Ποταμιού. Τον υπερασπίστηκα στη μάχη του Ασφαλιστικού, στη μάχη των ταυτοτήτων, στιγμές που το μισό ΠΑΣΟΚ, για να μη πω όλο, τον πολεμούσε. Δεν του το χρώσταγα. Το έκανα γιατί το πίστευα. Όπως και σήμερα, συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να μιλάμε και για τα «κακά», όπως μιλάμε και για τα «καλά». Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 30 Οκτ 2020 | 00:23

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Συμπαράσταση Μητσοτάκη σε Μακρόν - "Συστημική απειλή από την τουρκική ηγεσία"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη"

29 Οκτ 2020 | 23:37

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις Μητσοτάκη - Ποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο

Εν αναμονή ααποφάσεων και ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό - Μάσκες σε όλη τη χώρα και απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες, τα βασικότερα μέτρα

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29 Οκτ 2020 | 22:59

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Γρήγορα lockdown πρότεινε η Μέρκελ στους 27 ηγέτες - "Έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα"

Όπως αναφέρει το Politico η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού είναι γρήγορα και σύντομα lockdown

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 29 Οκτ 2020 | 20:22

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον κορονοϊό - Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό και αναζητά ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από τους "27"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ 29 Οκτ 2020 | 18:04

Δένδιας - Ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων: "Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στην ενημέρωση

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 29 Οκτ 2020 | 16:57

Κορονοϊός: Συναγερμός και στη Βουλή: Λιγότεροι βουλευτές στην Ολομέλεια, παγώνουν οι συνεδριάσεις των επιτροπών

Η Βουλή αποφάσισε νέα πιο αυστηρά μέτρα για την λειτουργία του κοινοβουλίου μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 29 Οκτ 2020 | 15:56

Tα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός– Σενάριο για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός – Τα δύο σενάρια για τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 29 Οκτ 2020 | 13:49

Γεννηματά για κορονοϊό: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο, μέτρα τώρα σε ΜΜΜ, ΕΣΥ και σχολεία

"Είναι ώρα για αποφάσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η κατάσταση με την πανδημία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις", λέει η Φώφη Γεννηματά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29 Οκτ 2020 | 13:38

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχαιρετά συγκινημένος τον φίλο του Πέτρο Κουναλάκη

Τι έγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 29 Οκτ 2020 | 13:06

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Σωτήρη Τσιόδρα: "Στηρίζει το κυβερνητικό ψέμα" - Ηχηρή απάντηση από Μητσοτάκη

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τον κατηγορεί ότι καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια στα Μέσα Μεταφοράς. Απαράδεκτες οι επιθέσεις, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:44

Συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραπομπή στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Θετική η παραπομπή στη Χάγη, αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ 29 Οκτ 2020 | 10:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για νέα "λίστα Πέτσα": Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δίνουν 2 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, λέει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.