Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

«Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

Στην Ειδομένη βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή εξαιτίας της απουσίας οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τον δημάρχου Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, αντίκρυσε μια δραματική κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του Ποταμιού θα καταθέσουν επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης.

Βλέποντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ανέφερε: «Είναι υποχρέωση μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη όμως είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί όλες αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί».

Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για όλα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή λέγοντας: «Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά. Εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η Κυβέρνηση απουσιάζει».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

Μιλώντας για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το οποίο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο είπε: «Είναι ντροπή που εδώ και ένα μήνα η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο της Ελλάδας, παραμένει κλειστή. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 2

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Μιλώ τις τελευταίες μέρες με τον Δήμαρχο και ένιωσα την υποχρέωση να έρθω εδώ μαζί του, για να δω τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα για αυτούς που έχουν έρθει εδώ -τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - αλλά και προβλήματα για την τοπική κοινωνία. Είναι ντροπή που εδώ και ένα μήνα η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο της Ελλάδας, παραμένει κλειστή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Είναι υποχρέωση μας,να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Να βοηθήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Από την άλλη όμως είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις.

Θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί όλες αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί. Υπάρχει το πρόβλημα της ύδρευσης, υπάρχει το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Όλα αυτά τα διαχειρίζεται ο τοπικός Δήμος. Θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να λάβουν υπόψη τους ότι οι ενισχύσεις τους δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνο στην Τουρκία και στις ΜΚΟ αλλά πρέπει να πηγαίνουν και στις τοπικές κοινωνίες. Και ο μόνος δρόμος για να πάνε στις τοπικές κοινωνίες οι ενισχύσεις, είναι να ενισχυθούν οι τοπικοί Δήμοι. Βέβαια, να μη σας πω τα προφανή, ότι το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς και στην Ειδομένη, όπως απουσιάζει και από τα νησιά.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 3

Υπάρχουν μέρη να μείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Όπως λέμε εδώ και δύο μήνες, η Ειδομένη δεν μπορεί να είναι προσφυγικός καταυλισμός. Υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί και εκεί θα πρέπει να μεταφερθούν οι μετανάστες. Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά και εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται. Από την στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά, θα πρέπει να τους γίνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 4

Ερωτώμενος για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:
«Ένα κράτος πρέπει να λειτουργεί. Η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να λειτουργεί. Είμαστε συγκεκριμένοι, και δεν είμαστε συγκεκριμένοι μόνο σήμερα, το έχουμε πει εδώ και πολλές μέρες. Η κυβέρνηση έχει μια λογική: “Ας αφήσουμε τα προβλήματα και κάποια στιγμή θα βρουν τη λύση τους. Ας αφήσουμε τα προβλήματα να σαπίζουν. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους στον ήλιο, ας αφήσουμε πιθανόν αύριο τις αρρώστιες”. Όχι δεν είναι έτσι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις, που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 5

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει το Ποτάμι ώστε να βοηθήσει σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
«Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουμε επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά. Δεν θέλω να τα πω όλα στις κάμερες, αλλά είδαμε πράγματα που μας έχουν πείσει ότι, εάν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα τις επόμενες μέρες. Το λέω κομψά γιατί υπάρχουν και διεθνή κανάλια εδώ, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι εδώ για να κυβερνά και στην Ειδομένη και στα νησιά».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 6

Τέλος, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των ΜΚΟ ανέφερε:
«Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν δουλειά και βοηθούν και το έργο του Δήμου και το έργο των πολιτών. Αλλά υπάρχουν και διάφοροι προσκολλημένοι οι οποίοι μόνο προβλήματα δημιουργούν. Δε θα κλείσουμε τα μάτια επειδή όλοι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι αυτό: ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τις φιέστες πρέπει να πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις. Κατ' αρχήν να έρθει εδώ στην Ειδομένη και να δει ότι περάσαμε από τις λάσπες στον ήλιο και ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Δεν μικραίνουν όπως λέγανε κάποιοι ότι "είναι καλοκαίρι και θα έχουμε και ένα υπαίθριο κάμπινγκ". Υπάρχουν πολλά παιδιά εδώ και φυσικά υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ασθενειών».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 7

O Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης δήλωσε από την πλευρά του:

Να ευχαριστήσω τον επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκη που ήρθε και αυτός να δει αυτό που συμβαίνει εδώ- αυτή την τραγική κατάσταση πλέον που δεν αρμόζει σε καμία ανθρώπινη υπόσταση να ζει και να βιώνει. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει εκκένωση και οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Και βέβαια να συμφωνήσω μ΄αυτό που είπε και η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι ενδημούν πολλές επιδημίες με την αύξηση των θερμοκρασιών.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 8

Αυτό είναι το ζητούμενο και ακόμα περισσότερο -δεν το είπε ο κ. Θεοδωράκης θα το πω εγώ, δε ξέρω αν θεωρείται κομψό ή άκομψο- υπάρχει και το πρόβλημα εδώ με την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι που φοβάμαι. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της. Γι΄αυτό λοιπόν ας φροντίσει το κράτος να μπορέσει να γίνει η εκκένωση και όχι η συμπλήρωση γιατί ακούμε ότι έρχονται και άλλα άτομα. Πρέπει για άλλη μια φορά να πω ότι η αστυνομία που έχει κάνει άριστα τη δουλειά της μέχρι τώρα σύμφωνα με τις εντολές που έχει, πρέπει να συνεχίσει να κάνει το έργο της ως θεσμικό όργανο ασφάλειας αυτού του κράτους. Και το κυριότερο είναι οι φιλοξενούμενοι να μη βάζουν τους κανόνες, οι ντόπιοι τους βάζουν. Το κράτος βάζει τους κανόνες και γι΄αυτό λοιπόν πρέπει και να ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή και ποτέ να μην κλείσει δρόμος.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 9

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Σεπ 2021 | 09:41

Οι "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha - Οι πρώτες πληροφορίες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η χαρακτηριστική του εκπομπή επιστρέφουν στη μικρή οθόνη

ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 28 Σεπ 2021 | 13:41

Σταύρος Θεοδωράκης: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την κόρη του, Αργυρώ, στο Ηρώδειο [εικόνα]

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρακολούθησε τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο, συνοδευόμενος από την κόρη του, Αργυρώ.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Οκτ 2021 | 18:57

Φώφη Γεννηματά: Θα ενταφιαστεί στο μνήμα του πατέρα της

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΕΤΩΝ 17 26 Οκτ 2021 | 16:44

Ο γιος της Φώφης Γεννηματά θα εκφωνήσει τον επικήδειο στην κηδεία της- Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Πώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά και το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ 26 Οκτ 2021 | 14:17

Πέραμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της οικογένειας του 18χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε τον καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο. "Να αποδοθεί δικαιοσύνη" ζήτησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ 26 Οκτ 2021 | 13:10

Υιοθετεί την πρόταση Μόσιαλου η κυβέρνηση: Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία "Φώφη Γεννηματά"

"Θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας άλλος άνθρωπος, με γενναιότητα, αξιοπρέπεια, ήθος, παράδοση, πραότητα", είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο κ. Πικραμμένος.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Οκτ 2021 | 12:57

Η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά στο άδειο γραφείο της στη Βουλή

Η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά που διάλεξαν οι συνεργάτες της για το γραφείο της στη Βουλή που γέμισε λουλούδια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Οκτ 2021 | 12:33

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Η Φώφη Γεννηματά δίδαξε αξίες και αρχές

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση της Τρίτης.Η αναφορά στη Φώφη Γεννηματά.

ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 12:25

Φώφη Γεννηματά: Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αποκάλυψε τα τελευταία λόγια της - Οι οδηγίες για το κόμμα

Όπως αποκαλύπτουν οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά είχε έγνοια την ενότητα της παράταξης.

ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 26 Οκτ 2021 | 12:06

Φώφη Γεννηματά: Πλημμύρισε με λευκά λουλούδια το γραφείο της στη Βουλή [εικόνες]

Λουλούδια ολόλευκα γέμισαν και το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή. Μπροστά μια φωτογραφία της να χαμογελά και δίπλα ένα βιβλίο συλλυπητηρίων.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 10:43

Κατρίνης για Γεννηματά: Εδωσε μήνυμα αγωνιστικότητας, σθένους και θέλησης

"Όσοι τη γνώριζαν, μιλούν για την απλότητα, την αμεσότητα, την ανθρωπιά, τη ζεστασιά που εξέπεμπε", είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο Μιχάλης Κατρίνης.