Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

«Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

Στην Ειδομένη βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή εξαιτίας της απουσίας οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τον δημάρχου Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, αντίκρυσε μια δραματική κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του Ποταμιού θα καταθέσουν επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης.

Βλέποντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ανέφερε: «Είναι υποχρέωση μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη όμως είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί όλες αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί».

Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για όλα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή λέγοντας: «Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά. Εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η Κυβέρνηση απουσιάζει».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά

Μιλώντας για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το οποίο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο είπε: «Είναι ντροπή που εδώ και ένα μήνα η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο της Ελλάδας, παραμένει κλειστή. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 2

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Μιλώ τις τελευταίες μέρες με τον Δήμαρχο και ένιωσα την υποχρέωση να έρθω εδώ μαζί του, για να δω τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα για αυτούς που έχουν έρθει εδώ -τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - αλλά και προβλήματα για την τοπική κοινωνία. Είναι ντροπή που εδώ και ένα μήνα η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο της Ελλάδας, παραμένει κλειστή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Είναι υποχρέωση μας,να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Να βοηθήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Από την άλλη όμως είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις.

Θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί όλες αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί. Υπάρχει το πρόβλημα της ύδρευσης, υπάρχει το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Όλα αυτά τα διαχειρίζεται ο τοπικός Δήμος. Θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να λάβουν υπόψη τους ότι οι ενισχύσεις τους δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνο στην Τουρκία και στις ΜΚΟ αλλά πρέπει να πηγαίνουν και στις τοπικές κοινωνίες. Και ο μόνος δρόμος για να πάνε στις τοπικές κοινωνίες οι ενισχύσεις, είναι να ενισχυθούν οι τοπικοί Δήμοι. Βέβαια, να μη σας πω τα προφανή, ότι το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο Δήμος, κάποιες οργανώσεις, η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς και στην Ειδομένη, όπως απουσιάζει και από τα νησιά.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 3

Υπάρχουν μέρη να μείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Όπως λέμε εδώ και δύο μήνες, η Ειδομένη δεν μπορεί να είναι προσφυγικός καταυλισμός. Υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί και εκεί θα πρέπει να μεταφερθούν οι μετανάστες. Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά και εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται. Από την στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά, θα πρέπει να τους γίνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 4

Ερωτώμενος για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:
«Ένα κράτος πρέπει να λειτουργεί. Η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να λειτουργεί. Είμαστε συγκεκριμένοι, και δεν είμαστε συγκεκριμένοι μόνο σήμερα, το έχουμε πει εδώ και πολλές μέρες. Η κυβέρνηση έχει μια λογική: “Ας αφήσουμε τα προβλήματα και κάποια στιγμή θα βρουν τη λύση τους. Ας αφήσουμε τα προβλήματα να σαπίζουν. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους στον ήλιο, ας αφήσουμε πιθανόν αύριο τις αρρώστιες”. Όχι δεν είναι έτσι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις, που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 5

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει το Ποτάμι ώστε να βοηθήσει σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
«Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουμε επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά. Δεν θέλω να τα πω όλα στις κάμερες, αλλά είδαμε πράγματα που μας έχουν πείσει ότι, εάν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα τις επόμενες μέρες. Το λέω κομψά γιατί υπάρχουν και διεθνή κανάλια εδώ, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι εδώ για να κυβερνά και στην Ειδομένη και στα νησιά».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 6

Τέλος, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των ΜΚΟ ανέφερε:
«Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν δουλειά και βοηθούν και το έργο του Δήμου και το έργο των πολιτών. Αλλά υπάρχουν και διάφοροι προσκολλημένοι οι οποίοι μόνο προβλήματα δημιουργούν. Δε θα κλείσουμε τα μάτια επειδή όλοι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι αυτό: ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τις φιέστες πρέπει να πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις. Κατ' αρχήν να έρθει εδώ στην Ειδομένη και να δει ότι περάσαμε από τις λάσπες στον ήλιο και ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Δεν μικραίνουν όπως λέγανε κάποιοι ότι "είναι καλοκαίρι και θα έχουμε και ένα υπαίθριο κάμπινγκ". Υπάρχουν πολλά παιδιά εδώ και φυσικά υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ασθενειών».

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 7

O Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης δήλωσε από την πλευρά του:

Να ευχαριστήσω τον επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκη που ήρθε και αυτός να δει αυτό που συμβαίνει εδώ- αυτή την τραγική κατάσταση πλέον που δεν αρμόζει σε καμία ανθρώπινη υπόσταση να ζει και να βιώνει. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει εκκένωση και οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Και βέβαια να συμφωνήσω μ΄αυτό που είπε και η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι ενδημούν πολλές επιδημίες με την αύξηση των θερμοκρασιών.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 8

Αυτό είναι το ζητούμενο και ακόμα περισσότερο -δεν το είπε ο κ. Θεοδωράκης θα το πω εγώ, δε ξέρω αν θεωρείται κομψό ή άκομψο- υπάρχει και το πρόβλημα εδώ με την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι που φοβάμαι. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της. Γι΄αυτό λοιπόν ας φροντίσει το κράτος να μπορέσει να γίνει η εκκένωση και όχι η συμπλήρωση γιατί ακούμε ότι έρχονται και άλλα άτομα. Πρέπει για άλλη μια φορά να πω ότι η αστυνομία που έχει κάνει άριστα τη δουλειά της μέχρι τώρα σύμφωνα με τις εντολές που έχει, πρέπει να συνεχίσει να κάνει το έργο της ως θεσμικό όργανο ασφάλειας αυτού του κράτους. Και το κυριότερο είναι οι φιλοξενούμενοι να μη βάζουν τους κανόνες, οι ντόπιοι τους βάζουν. Το κράτος βάζει τους κανόνες και γι΄αυτό λοιπόν πρέπει και να ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή και ποτέ να μην κλείσει δρόμος.

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 9

Θεοδωράκης στην Ειδομένη: Τα πράγματα είναι τραγικά - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ 23 Οκτ 2020 | 23:37

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους: Τρεις Navtex για ασκήσεις από 27 έως 29 Οκτωβρίου

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η Τουρκία βγάζει πλοία νοτιοανατολικά του Καστελόριζου με νέες Navtex

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 23 Οκτ 2020 | 21:41

Tη Δευτέρα, στην Αθήνα, η συνάντηση Ν. Δένδια - Σ. Λαβρόφ

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν "Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021"

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:27

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη Navtex κοντά στο Καστελόριζο

O Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 23 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 ανησυχούν για τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 23 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα - Μεγάλη απόσταση και της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Οκτ 2020 | 19:53

Στόλτενμπεργκ: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΥΠΟΙΚ 23 Οκτ 2020 | 19:04

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση της πρότασης μομφής - Την Κυριακή η ψηφοφορία.

«ΔΕΝ ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ» 23 Οκτ 2020 | 18:53

Χρυσή Αυγή - Εξαφανισμένος ο Παππάς: "Εμμένει σε αυτή την απόφαση", δηλώνει ο δικηγόρος του [Βίντεο]

Με τον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη Χρήστο Παππά να παραμένει άφαντος, ο δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ 23 Οκτ 2020 | 18:22

Τι φώναζαν μέσα στην κλούβα για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες- "Πουτ@@ Λεπενιώτη θα πεθάνεις" [Βίντεο]

Τα αισχρά συνθήματα που φώναζαν μέσα στην κλούβα καθ' οδόν για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες

ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 16:23

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα στις "κόκκινες" περιοχές

"Ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην "κόκκινη" κατηγορία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 15:16

Oruc Reis- Αποκάλυψη: Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στο Μαξίμου για το Oruc Reis και την τουρκική παραβατικότητα

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» 23 Οκτ 2020 | 15:08

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400: "Η Ελλάδα έχει S-300, τους ρώτησαν οι ΗΠΑ τίποτα;"

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και έστρεψε τα "πυρά" του στις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την ενόχλησή του.