Θεοχάρης: Ψηφίζω τις Πρέσπες αν αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ

Θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοχάρης: Ψηφίζω τις Πρέσπες αν αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Αμφισβητεί ότι ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία, σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι μεγάλη και προσθέτει ότι δεν έχει κανένα «ταμπού» να συμφωνήσει στα ζητήματα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, εκτιμά ότι δεν μπορεί να προκύψει προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εθνικές εκλογές.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής δηλώνει ότι τον ανησυχεί το ό,τι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθούμε στις αγορές, ιδιαίτερα το 2019 και σχολιάζοντας την έξοδο του «Τιτάνα» από το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει: «ο Τιτάν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Αυτές, δυστυχώς, είναι κινήσεις αποεπένδυσης που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και χτυπάνε ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ. Πως σχολιάζετε την παραίτηση του υπουργού εξωτερικών; Μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις;

Απ. Μια τόσο ηχηρή παραίτηση, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το ίδιο το υπουργείο, για την κυβέρνηση και για την χώρα ούτε απαρατήρητη μπορεί να περάσει, ούτε μπορεί να μην έχει πολιτικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν τίθενται ζητήματα προσωπικής ηθικής και μυστικών κονδυλίων. Είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα για να επιτευχθεί η ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ερ. Περιορίζονται οι αντοχές της κυβέρνησης;

Απ. Είναι σαφές ότι αυτή η αστάθεια που δημιουργείται δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν. Γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. Θέσεις εργασίας για παράδειγμα δε δημιουργούνται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο και να συναντήσει τον κ. Καμμένο μαρτυρά ότι καταβάλει προσπάθεια να θέσει την κρίση υπό έλεγχο. Μένει να δούμε αν αυτό θα επιτευχθεί.

Ερ. Έχετε αναφερθεί με θετικό τρόπο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν η γειτονική χώρα προχωρήσει στις αλλαγές στο Σύνταγμά της θα ψηφίσετε την κύρωσή της στη Βουλή;

Απ. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις Συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω. Η ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ερ. Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα στηρίζατε την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία της;

Απ. Ο κ. Καμένος έχει δηλώσει κατά καιρούς πολλά, έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έχει δηλώσει και συνεπώς το σενάριο που αναφέρετε δε φαίνεται να κινείται στη σφαίρα της πραγματικότητας. Επειδή όμως θέλω να απαντήσω στην ερώτηση που μου θέσατε, είμαι ένας ανεξάρτητος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ασκώ την κριτική μου στην κυβέρνηση στα σημεία που διαφωνώ και φυσικά δεν έχω κανένα «ταμπού» να συμφωνήσω στα ζητήματα που εκτιμώ ότι χειρίζεται σωστά.

Αποτελεί πάγια πολιτική μου θέση ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι τόσο μεγάλη που μόνο οι εκλογές μπορούν να επαναφέρουν την πολιτική σταθερότητα. Η σταθερότητα όμως επιστρέφει με προγραμματικές συγκλίσεις και όχι με ευκαιριακό άθροισμα ψήφων.

Ερ. Θα συμφωνούσατε με τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ ΠΟΤΑΜΙ και άλλων δυνάμεων του χώρου;

Απ. Μιλάτε για τρία κόμματα στα οποία δεν μετέχω μιας και είμαι ανεξάρτητος.Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι διαπιστώνουμε δυσκολίες σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Το Ποτάμι αποχώρησε σχετικά πρόσφατα από το ΚΙΝΑΛ και άρα δεν μπορώ να φανταστώ τη συγκρότηση μιας συμμαχίας όπως την περιγράφετε.

Από την άλλη συζητάμε για ένα σενάριο περαιτέρω πόλωσης και διχασμού του πολιτικού σκηνικού, μιλάμε για ένα σενάριο «σκληρού» δικομματισμού ενώ αυτό που μας λείπει είναι η μετριοπάθεια και οι γέφυρες συνεργασίας συνολικότερα.

Ερ. Συζητάτε το ενδεχόμενο συνεργασίας σας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενο συνεργασίας. Από τον Απρίλιο του 2016 διαψεύδω συνεχώς τα διάφορα σενάρια που με φέρνουν κοντά πότε στο ένα κόμμα και πότε στο άλλο. Καταλαβαίνω πως το πολιτικό σύστημα δεν είναι συνηθισμένο στην κουλτούρα των σταθερών και ανεξάρτητων απόψεων ούτε στη λογική ότι μπορεί κάποιος να παραμένει έξω από κάποιο κομματικό «μαντρί». Ίσως για αυτό δεν είναι κατανοητή η συνεπής μου στάση, την οποία θα συνεχίσω να έχω για όσο αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο που επιτρέπει το εκλογικό σύστημα. Ξέρετε το διάστημα που είμαι ανεξάρτητος μου δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσω από την αποκρατικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ έως νομοσχέδια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης. Και αυτό μου επέτρεψε να είμαι συνεπής σε αυτά που πιστεύω χωρίς τη μέγγενη της κομματικής γραμμής.

Ερ. Σας ανησυχεί το ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές εδώ και τρεις μήνες που είμαστε εκτός προγράμματος;

Απ. Το χρονικό διάστημα δεν είναι μεγάλο για να χαρακτηριστεί ως ανησυχητικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθούμε στις αγορές, ιδιαίτερα το 2019. Και ελπίζω σύντομα να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεδομένων των προβλημάτων των τραπεζών και του χρηματιστηρίου πρέπει να κινηθούμε γρήγορα σε αυτό το μέτωπο για να μην φθάσουμε να συζητάμε για ανησυχητικό διάστημα.

Αυτές τις ημέρες είχαμε και την ανακοίνωση μιας ηχηρής εξόδου από το χρηματιστήριο μετά από 116 χρόνια. Ο Τιτάν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Αυτές δυστυχώς είναι κινήσεις αποεπένδυσης που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και χτυπάνε ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Ερ. Πως ερμηνεύετε την πίεση που δέχονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα;

Απ. Πρόκειται για πίεση που εδράζεται σε υπαρκτές ανησυχίες. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ισολογισμούς τους. Δυστυχώς ενώ υπήρχε περιθώριο μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος που έληξε για στήριξη των τραπεζών, αυτό δεν αξιοποιήθηκε. Τώρα πια η πίεση που θα δεχθούμε στο επόμενο διάστημα θα είναι προς την κατεύθυνση να βγούμε γρήγορα στις αγορές ώστε να απελευθερωθούν κάποια χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας για να στηριχθούν με αυτά οι τράπεζες και να μειωθεί η ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας. Το κρίσιμο μέτωπο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα είναι η ρευστότητα και οι τράπεζες.

Ερ. Μας είπατε ότι δεν υπάρχει πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείσατε το ενδεχόμενο συμμετοχής σας στη δημιουργία ενιαίου μετώπου στο χώρο της κεντροαριστεράς. Τι να υποθέσουμε για τα επόμενα σχέδιά σας; Θα είστε στην επόμενη Βουλή;

Απ. Στόχος μου είναι να είμαι στην επόμενη βουλή. Υπάρχουν ακόμα πολλές μάχες που πρέπει να κερδηθούν για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που αναδύονται τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την τεχνολογική επανάσταση και να ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις των αλλαγών που έρχονται. Η ατζέντα λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το κράτος, η χώρα η ίδια. Περιλαμβάνει μια Ελλάδα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, που οι άξιοι ανταμείβονται και οι αδύναμοι στηρίζονται, με ποιοτική υγεία, σύγχρονη παιδεία και ασφάλεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01 Δεκ 2020 | 20:34

Στο 31ο Greek Economic Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άλμπερτ Μπουρλά

Στο 31ο Greek Economic Summit, αύριο το βράδυ (20.00') ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΩΣ "ΚΟΛΛΗΣΕ" 01 Δεκ 2020 | 20:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Πατούλης - Αρνητικοί η σύζυγος και ο γιος του

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό καθώς και ότι μπήκε σε καραντίνα.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 18:19

Ικανοποίηση Δένδια για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο

ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 01 Δεκ 2020 | 18:09

Απύθμενο θράσος Λαγού: Κατέθεσε αγωγή κατά της Σακελλαροπούλου - Ζητά αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή "τον προσέβαλε"

Ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 01 Δεκ 2020 | 17:26

H Aston Martin του Αντιδημάρχου Αθηναίων έφθασε μέχρι το Υπουργικό- Το αιχμηρό σχόλιο Μητσοτάκη

Μετά τον σάλο με την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Μακρόπουλου για την Aston Martin που νοσταλγεί...το θέμα σχολιάστηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 01 Δεκ 2020 | 13:59

Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 12:36

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" εισήχθη ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται από το βράδυ του Σαββάτου με κορονοϊό.

ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 01 Δεκ 2020 | 12:19

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής