«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου

Αιχμές Τσίπρα για ευρωπαίους και Αγκυρα. Λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πύλη του αεροδρομίου αναχώρησε για το hotspot από την πίσω πόρτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου

Αιχμές και κατά των ευρωπαίων ότι δεν υλοποιούν το τμήμα της συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και κατά της Τουρκίας ως προς την αποτελεσματικότητα ελέγχου των προσφυγικών ροών άφησε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος Χίο και Λέρο .Εν μέσω των νέων ευρωπαϊκών αιτιάσεων πρωθυπουργός μετέβη στη Χίο και εν συνεχεία στη Λέρο για να δει από κοντά τη δημιουργία των hot spοts στα δυο νησιά.

Στην Χίο η υποδοχή του ήταν «θερμή» και λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και πολλών πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την πύλη του αεροδρομίου ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε να βγει από την πίσω πόρτα.

«Τώρα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις»

«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπει «πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες, «που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».

«Έχω την αίσθηση», τόνισε, «ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της" και υπογράμμισε ότι "είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

Προσδιορίζοντας αυτές τις υποχρεώσεις τόνισε:

-Να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

«Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες», επισήμανε.

- Να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

-Να ελεγχθεί άμεσα το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Αιχμές για τη συμφωνία με την Τουρκία

«Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» είπε και τόνισε «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, «πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ». Διότι, όπως εξήγησε, όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία, «να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 2

Στο αεροδρόμιο, το οποίο είχε κλείσει, τηρώντας το πρωτόκολλο ασφαλείας, τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρ. Μιχαηλίδης και Ν. Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 3

Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο «έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο».

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 4

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για το hotspots της ΒΙΑΛ, προκειμένου να δει από κοντά τους χώρους και μάλιστα έφυγε από την πίσω πόρτα ώστε να μην γίνει αντιληπτός από ομάδα διαδηλωτών έξω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου η οποία αποτελούνταν κυρίως από πρώην μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους πολίτες που ακολούθησαν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας πολιτών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο.

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 5

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 6

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 7

Στο παρά πέντε οι καταυλισμοί - τι φοβούνται οι κάτοικοι

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 8

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν τα συνεργεία του στρατού στην Χίο για να διαμορφώσουν τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός σε χώρο φιλοξενίας.

Από την προηγούμενη Τρίτη μεταφέρθηκαν σταδιακά 20 λυόμενες κατασκευές που προσφέρει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και προστέθηκαν στις υπόλοιπες 20 που έχουν μεταφερθεί από την Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων στην Λέρο και στην Χίο οι εργασίες που πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών καθώς δεν μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές φιλοξενίας των αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 9

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες των νησιών σημειώνουν στο TheTOC.gr ότι το προσφυγικό πρόβλημα αλλά κυρίως οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης για την διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών απειλούν με οικονομική και κοινωνική κατάρρευση τα νησιά.

Ο Πρωθυπουργός μετά την επιθεώρηση στην Λέρο και την Χίο θα ταξιδέψει για Βρυξέλλες όπου κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα έχει διμερείς επαφές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχ. Νταβούτογλου και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αν. Μέρκελ για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι καθυστερήσεις στην κατασκευή των χώρων υποδοχής αλλά και ο χειρισμός των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και μεταφέρονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, μετά το σφράγισμα των συνόρων από την κυβέρνηση των Σκοπίων, απείλησαν την χώρα με έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν μέχρι και δύο έτη.

Παρά τις αρχικές διαψεύσεις της κυβέρνησης στις αρχές του μήνα, λίγες ώρες μετά το μπλοκάρισμα και τα επεισόδια των μεταναστών στην Ειδομένη, η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την πολιτική προστασία της Ε.Ε. και αύξηση των δυνάμεων της Frontex στην Ελλάδα.

«Θερμή» υποδοχή Τσίπρα από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Χίου - εικόνα 10

Οι εταίροι παρατηρώντας τις ολιγωρίες της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Σύνοδο την διαμόρφωσης νέου σώματος για την φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. με δύναμη 1.500 ανδρών και δυνατότητα επέμβασης όπου κριθεί απαραίτητο ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση ενός κράτους - μέλους και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης κοινών επιχειρήσεών του με δυνάμεις γειτονικών τρίτων χωρών.

Οι πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τις τούρκικες δυνάμεις, συνεχίζονται από την πλευρά των Ευρωπαίων που βλέπουν την Τουρκία ως τον παίχτη κλειδί για το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τις τούρκικες δυνάμεις, συνεχίζονται από την πλευρά των Ευρωπαίων που βλέπουν την Τουρκία ως τον παίχτη κλειδί για το προσφυγικό πρόβλημα. «Για το κεκτημένο του Σένγκεν, που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων», αναφέρεται ενδεικτικά στο σχέδιο από απόφασης της Συνόδου.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την άσκηση βέτο προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινές περιπολίες με την Τουρκία αλλά και οι αυξημένες αρμοδιότητες του νέου σώματος συνοριοφυλακής. Η Αθήνα θα επιμείνει στην εφαρμογή της επαναπροώθησης των οικονομικών μεταναστών αλλά θα αντιμετωπίσει με δυσκολία τα επιχειρήματα των εταίρων που ζητούν δυνατότητα δραστηριοποίησης του νέου σώματος και σε τρίτες χώρες μετά από αίτημα των κυβερνήσεων τους, ανοίγοντας παράθυρο για κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Πηγή Φωτό: politischios.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

09 Οκτ 2021 | 20:34

Πλακιωτάκης από τη Χίο: Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της

"Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της", δήλωσε από τη Χίο ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 07 Οκτ 2021 | 16:21

Δευτερολογία Τσίπρα: "Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του"

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ... ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΣ 07 Οκτ 2021 | 13:21

Οταν ο Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα το κιτς σόου Καμμένου στη Σαλαμίνα με το χαλί και τις παλέτες στην παραλία [εικόνες]

"Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 11:40

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για το Σαχέλ ως πρωθυπουργός- Τώρα καταψηφίζει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία λόγω…Σαχέλ

Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμμετάσχει στην Συνδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για το Σαχέλ και είχε στηρίξει την απόφαση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας