Θεσσαλονίκη: Επανακαταμέτρηση και παρασκήνιο για τον β΄γύρο

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών.

thessaloniki-epanakatametrisi-kai-paraskinio-gia-ton-bguro
SHARE THIS
0
SHARES

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών, μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων που ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός και η παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Παράλληλα, κόντρα ξέπασε μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ. οι οποίοι χαρακτηρίζουν «ατυχή» τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με την ενεργοποίηση του ΑΣΥΘ, ενώ κατά του υπουργού Μεταφορών στρέφεται και το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ

«Προκλητικές και εκβιαστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ότι }"δεν θα ενεργοποιήσουμε τον ΑΣΥΘ, δηλαδή το σχήμα που διαδέχεται τον ΟΑΣΘ. Ούτε θα κάνουμε κάτι άλλο. Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός με τις επιλογές που θα κάνει στις εθνικές εκλογές. Αυτό ισχύει για μια σειρά από χώρους, επαγγέλματα, που θα επιλέξουν αν θέλουν την πολιτική πρόταση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα επιλέξουν την πολιτική πρόταση που έχει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο χώρο των δημόσιων πλέον αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που γινόταν ένα πάρτυ δεκαετιών όταν ήταν ιδιωτικός θα επιλέξουν οι Θεσσαλονικείς, όντως αν πρέπει να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Να το επιλέξουν και οι Εργαζόμενοι και οι άνεργοι που δεν πληρώνουν πλέον εισιτήριο". 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι «εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες πολίτες, ούτε εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται και θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, με βάση την γενικότερη κυβερνητική και προγραμματική πολιτική, αξιολογώντας το σύνολο των προγραμμάτων όλων των κομμάτων και όχι τη πολιτική σε ένα μεμονωμένο τομέα».

Ο Χρήστος Σπίρτζης δέχτηκε και τα «πυρά» του Κινήματος Αλλαγής το οποίο σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «προκλητική» τη δήλωση του. Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον υπουργό πως «επιχειρεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη, για να υφαρπάξει την ψήφο τους εν όψει εθνικών εκλογών» και προσθέτει ότι «έχει ήδη απαξιώσει τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης».

«Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει απόλυτα στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου ρόλου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που ανοίγει τον δρόμο για τα σχέδια της ΝΔ για παράδοση των αστικών συγκοινωνιών στα ιδιωτικά συμφέροντα», σημειώνει ακόμη το Κίνημα Αλλαγής.

Τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Με θέμα την επόμενη ημέρα και τη μάχη για τον επόμενο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου, «Θεσσαλονίκη Μαζί». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Voria, στην άτυπη συνεδρίαση ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενώ άλλοι κατά του Νίκου Ταχιάου, που έχει τη στήριξη της ΝΔ και θα εφαρμόσει την πολιτική Μητσοτάκη. Λίγο αργότερα, με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook, η κα. Νοτοπούλου απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στον β' γύρο για τον δήμο Θεσσαλονίκης «δεν υπάρχει προοδευτική επιλογή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά», Μάκης Κυριζίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προτρέψει τους δημότες να ψηφίσουν κατά βούληση μεταξύ των δύο μονομάχων για τον δημαρχιακό θώκο.  

Να καθορίσουν τη στάση τους με κριτήριο την προοπτική της κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης κάλεσε με τη σειρά του τους πολίτες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΥΨΗΠΟΛΙΣ», Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το όραμα και οι βασικές θέσεις που διατυπώσαμε δημοσίως κατά την προεκλογική περίοδο δεν εφάπτονται με αυτές των δύο ανθυποψηφίων. Ως εκ τούτου η Δ.Κ.Θ. ΥΨΊΠΟΛΙΣ καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να καθορίσουν τη στάση τους με κριτήριο την προοπτική της κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξής της».

Ο Σπύρος Βούγιας ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση αναφορικά με τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Ο επικεφαλής της  "ΠΟΛΗχρωμης ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση ώστε «να προστατεύσει την παράταξη από τον κίνδυνο άσκοπης εσωστρέφειας και ενδεχόμενων προσωπικών στρατηγικών». 

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα

Σε 509 ψήφους ανέρχεται η διαφορά ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Γιώργο Ορφανό, σύμφωνα και με την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Με βάση την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε ποσοστό 22,41% και 27.640 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έλαβε ποσοστό 14,98% και 18.477 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Ορφανός, ποσοστό 14,52% και 17.968 ψήφους.

Η παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί" με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου έλαβε 13,53% και 16.696 ψήφους, ο Σπύρος Βούγιας με 7,07% και 8.726 ψήφους, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 5,51% και 6.794 ψήφους, ενώ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος έλαβε 4,48% και 5.527 ψήφους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ακολουθεί η παράταξη "Θεσσαλονίκη Θετικά" με τον Εφραίμ Κυριζίδη και ποσοστό 2,59% και στη συνέχεια ο Πέτρος Λεκάκης και η παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρώτη" με 2,51%. Ακολουθούν οι Χάρης Αηδονόπουλος 2,46%, Μιχάλης Τρεμόπουλος 1,75%, Αντώνης Γαζάκης 1,75%, Γιώργος Ρακκάς 1,20%, Γιάννης Κουριαννίδης 1,03%, Γιάννης Νασιούλας 1,01%, Βασίλης Μωϋσίδης 1,01%, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης 0,97%, Γιάννης Κούτρας με 0,95% και Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας 0,23%.

 

 

Με πληροροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Voria, ThessNews

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook