Θρίλερ με το Oruc Reis: Εκανε στροφή και απομακρύνεται από το Καστελόριζο; - Από κοντά το Πολεμικό Ναυτικό

Τις τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis που έφτασε μια "ανάσα" από το Καστελόριζο παρακολουθούν δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Θρίλερ με την πορεία του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis το οποίο νωρίτερα μπήκε στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με τις τελευταίες του κινήσεις να παρακολουθούνται στενά από δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πληροφορίες για το προς τα που κινείται αυτή τη στιγμή το Oruc Reis διίστανται, με την ρότα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου να δείχνει αφενός ότι απομακρύνεται από το ελληνικό νησί, αφετέρου όμως να παραμένει άγνωστο αν έχει βγει από την ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Oruc Reis το οποίο παρακολουθείται στενά, κινείται όπως σχεδόν πάντα με περίπου 4-5 κόμβους ταχύτητα. Η πορεία του σύμφωνα με το MarineTraffic έδειξε ότι έκανε στροφή 180 μοιρών και ξεκίνησε να κινείται προς το Καστελόριζο κλείνοντας κάποια στιγμή των πομπό του κατά την συνήθη τακτική της Άγκυρας.

oruc reis

Εκτιμάται ότι το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση εννέα μιλίων από το Καστελόριζο πριν ξεκινήσει να απομακρύνεται από την ζώνη των δώδεκα ναυτικών μιλίων. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, που δεν έκλεισαν τους πομπούς τους καθ’ όλη την διάρκεια των κινήσεών τους.

Υπό στενή παρακολούθηση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Σε απόσταση αναπνοής από το Oruc Reis βρίσκονται οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία με τις μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis που εκπνέει σε 2 ημέρες προβλέπει ότι το ερευνητικό πλοίο θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη που φτάνει ακόμα και τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι κινήσεις του Oruc Reis τις επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα αποτελέσουν και δείγμα του τι προθέσεις έχει η Άγκυρα.

πολεμικό ναυτικό

Ντονμέζ: Θα στείλουμε γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο για γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω προαναγγέλοντας γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο δια στόματος του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι το Ορούτς Ρέις διεξάγει έρευνες και στη συνέχεια η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή γεωτρύπανο.

Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Oruc Reis

"Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο", σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Μπακογιάννη: Να μην παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν

Για την τρίτη μεγαλύτερη κρίση με την Τουρκία από το ’74 έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλωντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή τη φορά η κρίση έχει διάρκεια καθώς πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και ενδεχομένως θα συνεχιστεί έως και τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα λήξουν εντελώς οι αμερικανικές εκλογές και οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τεράστια τη διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ρωσία και στον αραβικό κόσμο.

Επεσήμανε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει "να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν" που επιθυμεί να αλλάξει το στενό κορσέ του πλαισίου διαλόγου, όπως έχει τεθεί από τις διερευνητικές καθώς αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες. Εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά.

τουρκικα πλοια

Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να έχουμε "ατσαλένια" νεύρα, να στέλνουμε τα μηνύματά μας και να εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που είναι πεπειραμένες και αποφασισμένες.

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής, τόνισε ότι κάνεις δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για κάτι τέτοιο και να γνωρίζει τι θα συμβεί από τη μια ώρα στην άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Χαρακτήρισε αναφαίρετο της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια το οποίο θα ασκηθεί "όταν και όποτε το αποφασίσουμε". Εξήγησε ότι θα είναι λάθος να γίνει σπασμωδικά μια τέτοια κίνηση.

"Δεν είναι κατά τη γνώμη μου άσκηση εξωτερικής πολιτικής να αποφασίζουμε στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια αν πρέπει ή δεν πρέπει να επεκτείνουμε. Αυτό θέλει πολύ μελέτη πολύ, σοβαρότητα", είπε η κ. Μπακογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψυχραιμία και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις για το Oruc Reis

Για την προσέγγιση του Oruc Reis στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πάρα πολύ περίπλοκο.

"Ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο περνάει και κάνει έρευνες στα διεθνή ύδατα, άρα δηλαδή δεν είναι εντός των 6 μιλίων, έχει δικαίωμα θεωρητικώς να το κάνει. Εμείς αντιδρούμε διότι αυτό το σκάφος συνοδεύεται και από στρατιωτικά πλοία, δεν είναι δηλαδή μια καθαρά ερευνητική κατάσταση, και γι' αυτό έχουμε ζητήσει τις κυρώσεις και το θεωρούμε και είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση".

Για να παρέμβεις στρατιωτικά, πρόσθεσε, χρειάζονται άλλου είδους προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει γεωτρύπανο ή να έχει καταστρέψει βυθό και πως το επιχειρησιακό σκέλος, είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επεσήμανε ξανά ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να αντιδράσει σπασμωδικά, κάτι που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να δείξει την Αθήνα με το δάχτυλο ότι καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη χάρη, πρόσθεσε, δεν πρέπει να την κάνουμε στον Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία επαναφέρει τον ίδιο χάρτη από το 1982

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Τουρκία επαναφέρει θέματα που έχει ανακινήσει και στο παρελθόν με χαρακτηριστικό το ζήτημα του χάρτη - πρόκληση που αφορά στις περιοχές ευθύνης της Τουρκίας σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης.

Εξήγησε ότι ο εν λόγω χάρτης δεν είναι καινούριος, καθώς εμφανίστηκε πρώτη φορά από την Άγκυρα το 1982, μετά ξανά το 1987 και μετά κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO), είχε απορρίψει τον εν λόγω χάρτη όχι μόνο για γεωστρατηγικούς λόγους αλλά και γιατί ήταν παράλογος και έθετε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων με βάση το πώς πρέπει να γίνονται οι διασώσεις στη θάλασσα. Ενώ αυτός ο χάρτης έχει κριθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτό, η Άγκυρα τον επαναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ, ΠΙΛΟΤΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ 26 Νοε 2020 | 14:31

Τουρκία: Ισόβια σε 337 άτομα για το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν

Στην Τουρκία, δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε ποινές ισοβίων σε 337 άτομα για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ 475 ΠΡΟΣΩΠΑ 26 Νοε 2020 | 11:40

Τουρκία: Ισόβια σε στρατηγούς και πιλότους για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 17:19

Νηοψία σε τουρκικό πλοίο: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή ο Ερντογάν - "Πυρά" και στο Βερολίνο

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 13:50

Ο Ερντογάν... επιστήμονας: Ανακοίνωσε τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό έως τον Απρίλιο

"Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα τοπικό εμβόλιο κορονοϊού έως τον Απρίλιο", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ 25 Νοε 2020 | 10:48

Προκαλεί πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με γλώσσα απειλών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 08:23

Βία κατά Γυναικών: Θύματα 4.900 Ελληνίδες μέσα σε ένα χρόνο - Η Αττική κρατά τα "σκήπτρα"

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960.

ΣΤΗ 16Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ECONOMIST 24 Νοε 2020 | 21:28

Δένδιας: Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή

Ο Νίκος Δένδιας καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΗΣ ΕΕ 24 Νοε 2020 | 18:54

"Αλληλοκαρφώματα" Άγκυρας και Βερολίνου για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Λιβύη

Άγκυρα και Βερολίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής "Ειρήνη" της ΕΕ

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ "ΠΡΕΣΒΗΣ" 24 Νοε 2020 | 17:46

Νέα πρόκληση: Άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια σε Σεμίχ Σαντζιάρ - Είναι ο Τούρκος στρατηγός της εισβολής

Οι τουρκοκύπριοι άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια - Έδωσαν το όνομα Τούρκου στρατηγού την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο

24 Νοε 2020 | 17:35

Νέα τουρκική πρόκληση: Με τρεις Navtex η Άγκυρα ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

Οι τρεις Navtex εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης και αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη