Τη Βουλή ενημερώνει ο Τσίπρας για το Κυπριακό

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μετά και το ναυάγιο της διάσκεψης ενημερώνει στις 11:00 την Ολομέλεια της Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τη Βουλή ενημερώνει ο Τσίπρας για το Κυπριακό

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μετά και το ναυάγιο της διάσκεψης ενημερώνει στις 11:00 την Ολομέλεια της Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το Κυπριακό ήταν μεταξύ άλλων το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς. Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συζήτησε ο πρωθυπουργός και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου -εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ το οποίο απέχει.

«Είχαμε από τον υπουργό Εξωτερικών μία εκτενή ενημέρωση για την διαπραγμάτευση της Ελβετίας. Επιβεβαιώθηκαν στη συζήτηση πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Πρώτον, ότι ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία. Δεύτερον, ότι ακολουθούνται οι σταθερές διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού σε όλες του τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου των μη αποδεκτών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι θεωρείται και θεωρούντο πάντα ότι ήταν παρωχημένες και αναχρονιστικές. Τρίτον ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή η κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης, δεν είναι ανεκτή και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση» δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ).

«Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Και τέλος ότι η διεθνής κοινότητα ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι οι άξονες τους οποίους, ούτως ή άλλως, δημοσίως, με δηλώσεις της η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει. Αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει πλήρης τοποθέτηση από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ είπε: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Τουρκία ώστε να μην υπάρξει και παραμικρή κίνηση, ενέργεια, ή πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων βεβαίως εκείνων της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της, στην ΑΟΖ της».

«Ήταν μία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ σε πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να δηλώσω πως είναι ακόμη μια φορά ιδιαιτέρως σαφές ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει μέσα στις αρχές και τις αξίες της. Γι αυτό οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος /μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγια τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Έγινε μια πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Γνωρίζετε όλοι το αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε ότι άλλαξε η ατζέντα, ότι για πρώτη φορά μπήκε από την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση το αίτημα για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων» δήλωσε η Μαρία Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί, είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κυπριακό, νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας, θα πρέπει και η Κύπρος να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της. Είναι ένα θεμέλιο για την ειρήνη αυτό και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Βάσου Λυσσαρίδη: "Δεν διεκδικούμε τίποτα από τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε και τίποτα από τα δικά μας δικαιώματα».

«Πριν από λίγες μέρες είχα ενημερώσει με επιστολή μου τον πρόεδρο της Βουλής και του είχα ζητήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα της χρησιμότητας που θα είχε μία κοινή σύγκληση των επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής σε μια κοινή συνεδρίαση, ώστε να εξεταστούν από κοινού οι προϋποθέσεις οι οποίες δημιουργούνται μετά από τις τουρκικές απειλές» είπε ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων). «Στην Τουρκία δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, το δήθεν πραξικόπημα έχει πετύχει το σκοπό του. Ο κ. Ερντογάν μετά και από την απώλεια του τελευταίου δημοκρατικού εμποδίου μπορεί από τη δική του την πλευρά να επηρεάσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους. Με τους συνεχείς εκβιασμούς δοκιμάζει την υπομονή, τις αντοχές και τις ανοχές των ευρωπαίων και των Ελλήνων. Λυπάμαι πάρα πολύ για τους Τούρκους πολίτες. Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τον αγώνα που κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και όλο το διπλωματικό σώμα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου» πρόσθεσε.

«Εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό. Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες. Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το» τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι). «Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς» συμπλήρωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.