Τσίπρας: Να γίνουν στην Τουρκία τα hot spots

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη συνεννόησης με την Αγκυρα ώστε μέσω οικονομικής βοήθειας να μεταφερθούν τα hot spots για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Να γίνουν στην Τουρκία τα hot spots

Ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα με μοναδικό θέμα συζήτησης, το προσφυγικό.

«Είναι προφανές ότι η μοναδική πιθανότητα , προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι ροές, αυτές οι τεράστιες ροές που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί - πόσω δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης – αλλά και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης, είναι να υπάρξει μια συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια, αλλά και ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις Τουρκικές ακτές – κι όχι στα ελληνικά νησιά – οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας στις 17 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία «να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους γι’ αυτές τις προσφυγικές ροές». Τόνισε ότι «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης «δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες» ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επισήμανε ότι:

-Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.

-Ότι και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη

-Ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τους φράχτες στα σύνορα, το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία (σ.σ.για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά), συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να γίνει σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

Συνάντηση με Γιούνκερ-Σουλτς

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής

Ποσό 3 δισ. ευρώ και πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μετάσχει σε νέα σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες εντός του μήνα φαίνεται να πρότεινε η Κομισιόν στους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Η Κομισιόν πρότεινε στους αρχηγούς κρατών στη Βαλέτα να δοθεί στην Τουρκία οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 2 εκ. σύρους πρόσφυγες. Τα 500 εκ. από αυτά θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα από τα 28 κράτη μέλη.

Στα 32 εκατ. ευρώ ο μερίδιο της Ελλάδας, μολονότι η χώρα μας ενδέχεται να εξαιρεθεί λόγω του βάρους που έχει ήδη επωμιστεί εν μέσω μαζικών προσφυγικών εισροών.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Frans Timmermans, που ηγείται των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, πρότεινε την πραγματοποίηση της Συνόδου την επόμενη Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν τις επιλογές τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Ερντογάν για συνομιλίες κορυφής, ενώ άλλοι τόνιζαν πως θα δεχθούν την διεξαγωγή νέας Συνόδου με τη συμμετοχή του Ερντογάν μόνο εφόσον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα έχει πλήρως οριστικοποιηθεί.

Η Κομισιόν πρότεινε στους αρχηγούς κρατών στη Βαλέτα να δοθεί στην Τουρκία οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 2 εκ. σύρους πρόσφυγες.

Τα 500 εκ. από αυτά θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα από τα 28 κράτη μέλη.

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί μετά το τέλος της Συνόδου

Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο θέμα της βίζας για την Τουρκία δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Όπως σημείωσε, η Σύνοδος με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα δεν θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου αλλά στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Τα 3 δισ. προς την Τουρκία δεν ετέθησαν υπό αμφισβήτηση, πρόσθεσε.

Η ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια Σύνοδο με την Τουρκία, ανέφερε από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδροςΦρανσουά Ολάντ. «Αν οι πρόσφυγες συνεχίσουν να καταφτάνουν σε τόσο μεγάλο αριθμό, η κατάσταση θα γίνει αβάσταχτη για ορισμένες χώρες», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Και αυτό θα μεταφραστεί σε μέτρα όπως εκείνα που είδαμε προσφάτως και αφορούν ελέγχους στα σύνορα».

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από την ταχύτητα της μετεγκατάστασης. Πρέπει να επιταχύνουμε τόσο στους αριθμούς όσο και στην ταχύτητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

NORDIC MONITOR 20 Οκτ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, ανέφερε το Nordic Monitor επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 20 Οκτ 2021 | 07:29

Οργή στην Τουρκία για την τριμερή της Αθήνας - Στην μέγγενη της Δύσης ο Ερντογάν – ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:03

"Φρένο" της Κομισιόν στην Τουρκία: "Να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών"

"Χαστούκι" η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία - Τι αναφέρει για Ανατολική Μεσόγειο, Βαρώσια, μεταναστευτικό και δραστηριότητες γεωτρήσεων στο Αιγαίο

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ 19 Οκτ 2021 | 12:41

Σεισμός στην Κάρπαθο: Μέχρι και το επίκεντρο διεκδικούν οι Τούρκοι - Είναι εντός της "μεσογειακής περιοχής" μας, λένε

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο βρίσκεται εντός της... "μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας".

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 19 Οκτ 2021 | 09:31

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας - Παρέμβαση Δένδια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ προτάσεις κατά της Τουρκίας.