Τι είπε ο Τσίπρας και άφησε εμβρόντητους τους τραπεζίτες

Ομοβροντία από τα κόμματα κατά Μαξίμου μετά τον πανηγυρισμό για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι είπε ο Τσίπρας και άφησε εμβρόντητους τους τραπεζίτες

Το Μέγαρο Μαξίμου πανηγύρισε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο επισημαίνοντας ότι «δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2017 μπορούμε να έχουμε ρεκόρ...ανάπτυξης στην δεκαετία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανέφερε «έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία.» Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και έριξε το μπαλάκι στις τράπεζες μιλώντας για την ανάγκη να δοθούν «εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».

'Αλλες ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσαν όμως τα μέλη του προεδρείου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την ανάπτυξη. Μίλησαν για την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να ανοίξουν οι αγορές, να υπάρξει συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και να συνεχιστούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων.

Ομοβροντία από την αντιπολίτευση

Η ΝΔ απάντησε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα δυο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που αναπτύχθηκε το 2014. Ομοίως το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη ενώ βάλει κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι οι πολίτες του ετοιμάζουν το λογαριασμό. Ενώ και το Ποτάμι σημειώνει πως οι αριθμοί διαψεύδουν ξανά τα παχιά λόγια του Τσίπρα.

Η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αναιμική ανάπτυξη και βουτιά στις επενδύσεις

Τα νέα στοιχεία για το β' τρίμηνο του 2017, πιστοποιούν τις επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι ελπίδες της κυβέρνησης στρέφονται πλέον στο γ' τρίμηνο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του έτους για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ελεύθερη πτώση κατά 17,1% παρατηρείται στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) όταν το ίδιο μέγεθος το α' τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6%.

Ωστόσο στα στοιχεία καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα καθώς σημείωσε τον Αύγουστο την καλύτερη επίδοση των τελευταίων εννέα ετών.

Μαξίμου: Αποδεικνύεται ότι πέραν πάσης αμφιβολίας γυρίσαμε σελίδα

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι « η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής».

Η κυβέρνηση επιτίθεται παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για κινδυνολογία.

«Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης»

Καταλήγει δε με την φράση «συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

ΝΔ: Παροδική ανάταξη και όχι βιώσιμη ανάπτυξη

Για ανάπτυξη του «φαίνεσθαι» κι όχι του «είναι» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του δεύτερου τριμήνου, που καταδεικνύουν ανάπτυξη 0,8% αλλά κι ότι η οικονομία θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για «αναιμική» ανάπτυξη, την οποία αποδίδει σε παροδική «κυκλική ανάταξη», κι όχι σε βιώσιμη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει χάσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει το 2014 και πλέον υστερεί αναπτυξιακά, αδυνατώντας να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Το αποτέλεσμα, προσθέτει, είναι ότι «το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη διευρύνεται».

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει ότι η τελευταία διετία έχει χαρακτηριστεί από μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της υπερφορολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μετά το 2018 λόγω των επερχόμενων μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι βιώσιμη ανάπτυξη «μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές» και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που θα προβλέπει μείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων.

«Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ:Οι πολίτες ετοιμάζουν τον δικό τους λογαριασμό στον Τσίπρα

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ στις προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις (1,8%).

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωσή του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η υστέρηση έναντι των αρχικών προβλέψεων είναι περίπου 1% και οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ευθύνεται η κυβέρνηση:

-μηδενική ανάπτυξη το 2016

-καθυστέρηση δεύτερης αξιολόγησης

-αβεβαιότητα

-μη συμπερίληψη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ τον καλεί να απολογηθεί στη ΔΕΘ και να μην πανηγυρίζει. «Ό,τι κι αν κάνει, οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και ετοιμάζουν το δικό τους λογαριασμό στον κ. Τσίπρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: «Oι αριθμοί διαψεύδουν ξανά τα παχιά λόγια του κ. Τσίπρα»

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση, διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το Ποτάμι «το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία αναπτύχθηκε με το "ασθενικό" 0,6%. Το 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός τον περασμένο Δεκέμβριο μοιάζει μακρινή ξεθωριασμένη ανάμνηση, ενώ ακόμη και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για ανάπτυξη 1,8% απομακρύνεται επικίνδυνα».

Ακόμη αναφέρει ότι πίσω από κάθε μονάδα χαμηλότερης ανάπτυξης κρύβονται δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και περισσότεροι φόροι για όσους έχουν απομείνει να παράγουν, και προσθέτει: «Η απόκλιση από τους στόχους δεν οφείλεται σε καμιά συγκυρία. Η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσεται. Η απόκλιση οφείλεται στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αμείλικτη πραγματικότητα είναι σε μεγάλη απόσταση από τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης και τις επικοινωνιακές φιέστες του κ. Τσίπρα. Όλο και περισσότεροι, από εκείνους που κάποτε τον πίστευαν, το διαπιστώνουν πλέον καθημερινά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 18 Ιαν 2021 | 14:44

Σακελλαροπούλου στη Μπεκατώρου στο Προεδρικό: Η Σοφία έσπασε τη σιωπή για όσους γνωρίζουν και δεν μιλούν [εικόνες]

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΣΤΟ "ΑΤΤΙΚΟΝ" 18 Ιαν 2021 | 09:04

Η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη [εικόνες & βίντεο]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νοσοκομείο "Αττικόν".

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 18 Ιαν 2021 | 07:37

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Κουρτς με Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των αποκαλούμενων "First Mover" χωρών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 17 Ιαν 2021 | 20:54

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Eπιφυλακτική η Γαλλία - Πιο θετικός ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 17 Ιαν 2021 | 20:21

Τηλεδιάσκεψη Κουρτς με Μητσοτάκη και πρωθυπουργούς "First Mover" χωρών για την πανδημία

Τηλεδιάσκεψη του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων για ανταλλαγή απόψεων ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΜΕΣΩ TWITTER 16 Ιαν 2021 | 19:18

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Άρμιν Λάσετ για την εκλογή του στην ηγεσία του CDU

Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης", αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 16 Ιαν 2021 | 14:49

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη - "Είναι καιρός να ξεριζώσουμε τη βία"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την την Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικό παράγοντα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Κυβερνητικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Δημιουργείται θετικό κλίμα, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη

Ανοιχτός σε μία συνάντηση τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.