Follow us

Τι κρύβεται πίσω από το κόμμα Νίκη του θεολόγου Νατσιού- Ο ρόλος του Βίκτωρα Ρέστη και ο φήμες για ρωσικό δάκτυλο

Σημειώνεται ότι το κόμμα Νίκη συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νατσιός κόμμα Νίκη

Εντείνεται η ομιχλώδης κατάσταση γύρω από το κόμμα "Νίκη”, που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, φτάνοντας μια… ανάσα από τη Βουλή. Τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια έντονη σεναριολογία σχετικά με τους υποστηρικτές και τους χρηματοδότες του νεοπαγούς κόμματος, με υπόνοιες και δημοσιεύματα για στήριξη από παραθρησκευτικές οργανώσεις, για συμφέροντα Ρώσων επιχειρηματιών, ακόμη και για εμπλοκή του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, να αποτελούν κομμάτια ενός… δύσκολου παζλ.

Σημειώνεται ότι το κόμμα συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του εν λόγω κόμματος σημειώθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Πιερία (7,46%), στην Πέλλα (6,13%), στη Β’ Θεσσαλονίκης (5,63%), στη Χαλκιδική (5,39%) και στη Δράμα (5,33%).

Σύμφωνα με πηγή του Capital.gr, το κόμμα φέρεται να έχει τις ρίζες του σε ένα κίνημα αντιεμβολιαστών και υπερσυντηρητικών ανθρώπων, προερχόμενων κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, που συνδέεται με καινούριες παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που έχουν αναδειχθεί από το διαδίκτυο.

Στόχος του κόμματος, ο πρόεδρος του οποίου, Δημήτρης Νατσιός, είναι μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, λόγω τακτικών του εμφανίσεων σε εκπομπές εκκλησιαστικού καναλιού, είναι να εκφράσει ένα πατριωτικό και χριστιανικό αίσθημα, καλύπτοντας εν μέρει κι ένα κενό στην… "αγορά”, ενώ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι έχει υποστηρικτές από συντηρητικά κέντρα και μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Όπως μας λέει η ίδια πηγή, η "Νίκη” πλασάρεται σαν κόμμα που δεν τάσσεται στο πλευρό της διοικούσας Εκκλησίας. Κινείται αντίθετα από το ρεύμα της επίσημης Εκκλησίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καλούσε τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών, όπως τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση μάσκας.

Επιπλέον, αυτά τα υπερσυντηρητικά κομμάτια της Εκκλησίας φέρεται να σχετίζονται και με ρωσικά συμφέροντα. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι και οι καλύτερες λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Υποψήφιοι του κόμματος "Νίκη” έχουν, εξάλλου, εκφράσει ανοιχτά φιλορωσικές θέσεις, με αναρτήσεις τους.

Διαβάστε Επίσης

Ποιος χρηματοδοτεί την "Νίκη”

Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί τη Νίκη. Στην ενότητα "Έσοδα-Περιουσία” στο καταστατικό του κόμματος, αναφέρεται απλά πως "το Κίνημα δύναται να έχει έσοδα από εισφορές μελών, δωρεές, κρατική επιχορήγηση και κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα, η οποία προσιδιάζει προς τον χαρακτήρα και το ήθος του”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή, υπάρχουν μοναχοί σε 2-3 μονές του Αγίου Όρους, με γραμμή υπέρ της Μόσχας, που φέρεται να ενισχύουν οικονομικά τις προσπάθειες της "Νίκης” είτε υλικά είτε παραχωρώντας ακίνητα, ώστε να φιλοξενούνται δραστηριότητες του κόμματος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και μεγάλες ενορίες, ακόμη και στην Αθήνα, και "γεροντάδες” που δεν συμφωνούν με τους μητροπολίτες τους και που έχουν το δικό τους… κοινό που επηρεάζουν.

Άλλη πηγή ανέφερε στο Capital.gr ότι ορισμένοι "ρασοφόροι” του Αγίου Όρους φέρεται να παρακινούν φίλους και γνωστούς να υποστηρίξουν το κόμμα "Νίκη”, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υλική και οικονομική στήριξη.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, ο οποίος υποστήριξε ότι μοναχοί κατευθύνουν πιστούς τι να ψηφίσουν στις εκλογές, κάνοντας λόγο για "πλοκάμια” του κόμματος "Νίκη” μέσα στο Άγιο Όρος.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κάποιου είδους χρηματοδότηση, γιατί δεν έχει στοιχεία. "Ακούγεται από προσκυνητές ότι πήγαν σε προσκυνήματα και τους μιλούσαν για το κόμμα Νίκη. Είναι ανήθικο να προσπαθούν να επηρεάσουν. Τα ίδια συνέβησαν και την περίοδο της πανδημίας. Άνθρωποι πέθαναν και τους πήραν στον λαιμό τους κάποιοι γεροντάδες. Εκμεταλλεύτηκαν το δώρο της ιεροσύνης σαν εργαλείο και τρομοκρατούν τον κόσμο με την απειλή της κολάσεως”, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι.

Οι μονές που βρίσκονται στο επίκεντρο και η παρέμβαση Ιερώνυμου

Μία από τις μονές που βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες ημέρες ήταν η Ιερά Μονή Φιλοθέου και ο λόγος είναι πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, είναι ο υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την "Νίκη” Εμμανουήλ Γκλάβας. Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής Φιλοθέου έκαναν λόγο για "συκοφαντικά δημοσιεύματα”, που "παραπλανούν το αναγνωστικό κοινό”, ότι "δήθεν η Ιερά Μονή ασχολείται με τις εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, εκ μόνου του λόγου ότι ο αδελφός του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου κ.κ. Νικόδημου τυγχάνει υποψήφιος βουλευτής με το εν λόγω κόμμα, ενώ επεκτείνονται σε ψευδείς αναφορές σε δήθεν ‘ρόλο’ της Μόσχας στα εσωτερικά της Ιεράς Μονής”.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ακόμη ότι "είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία”.

Μια άλλη μονή που βρέθηκε στο στόχαστρο είναι η Ιερά Μονή Καρακάλλου, η οποία διέψευσε και αυτή οποιαδήποτε ανάμειξή της στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στήριξή της στη "Νίκη”. Σε ανακοίνωσή του ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου κάνει λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα και σημειώνει πως μοναχοί και κληρικοί δεν πολιτεύονται και γενικώς δεν αναμειγνύονται στα πολιτικά δρώμενα. Σημειώνεται πως στο επίκεντρο έχουν βρεθεί και οι μονές Κωνσταμονίτου και Ξηροποτάμου.

Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ότι "η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί "την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘υπόγειας’ ή ‘μυστικής’ ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ”.

Η εμπλοκή Ρέστη και ο συνεργάτης υποψήφιος

Με την υπόθεση ανακάτεψαν ορισμένοι και τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και οι λόγοι ήταν κυρίως δύο: Ο πρώτος είναι ότι ο στενός του συνεργάτης Ανδρέας Βορύλλας (σ.σ. επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης κρεπερί στο Περιστέρι), κατεβαίνει υποψήφιος με την "Νίκη” στην Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την συνεταιρική σχέση που έχει με Ρώσους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται πως πρόταση του Ρέστη και Ρώσων επενδυτών που φέρονται να έχουν έδρα στο Μονακό, επικράτησε σε διαγωνιστική διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου-φιλέτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

Πάντως, ο κ. Ρέστης έσπευσε να διαψεύσει κι αυτός τα δημοσιεύματα: "Ήρθαν σε γνώση μου δημοσιεύματα απολύτως αναληθή και δίχως πραγματικό υπόβαθρο, τα οποία εμπλέκουν το πρόσωπό μου με δήθεν χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά τόσο στη χώρα μας όσο και στο διεθνές περιβάλλον επί σειρά δεκαετιών και κατ’ επιλογή μου ουδέποτε ενεπλάκην στον πολιτικό βίο και τα πολιτικά δρώμενα, είτε εντός Ελλάδος είτε διεθνώς”.

"Πού βρήκε τα χρήματα η ‘Νίκη’”

Το ίδιο το κόμμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση με τίτλο "Πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη", στην οποία αποδίδει τις φήμες σχετικά με τη χρηματοδότησή της σε πολιτικούς αντιπάλους και κάνει λόγο για μυθοπλασία και παραφιλολογία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"Η ερώτηση ‘πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη;’ για να κάνει προεκλογικό αγώνα και να κατέβει στις εκλογές, ξεκίνησε από πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι, αντί να κάνουν αυτοκριτική, αναζητούν το άλλοθι της εκλογικής τους αποτυχίας σε μία πρωτοφανή μυθοπλασία και παραφιλολογία σχετικά με τις πηγές εισοδήματος της Νίκης και την υποτιθέμενη διασύνδεσή της με κυβερνητικά πρόσωπα και εφοπλιστές. (…) Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι μοναδικοί χρηματοδότες της είναι οι φίλοι, τα μέλη και οι υποψήφιοί της, τους οποίους ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία έχουν περιβάλει την όλη προσπάθεια.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τον τραπεζικό λογαριασμό μας και παρόμοιους ελέγχους να κάνουν και στα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εκλογές, για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν οι κακόβουλες επιθέσεις λάσπης εναντίον μας”.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες το Άγιο Όρος για προσκύνημα -μια επίσκεψη που μπορεί να τονίζεται ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο πολλοί θεωρούν συμβολική, λόγω του ζητήματος που έχει ανακύψει με την "Νίκη”.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23 Σεπ 2023 | 11:44

Το νέο σποτ του Στέφανου Κασσελάκη: Η πρόταση του "Αλέξη", οι επιθέσεις και το... Ελληνικό Όνειρο [Βίντεο]

Καθώς οδηγά το αυτοκίνητό του, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει πώς ξεκίνησε η διαδρομή του μέχρι την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 23 Σεπ 2023 | 09:44

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψηφίζουν την Κυριακή, πού και τι πρέπει να έχουν μαζί τους στην κάλπη

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 23 Σεπ 2023 | 09:12

Τάιλερ Μακμπέθ: Ποιος είναι ο 31χρονος νοσοκόμος που είναι πάντα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη

Ο σύντροφος του Στέφανου Κασσελάκη είναι δίπλα του σε όλα - Μαζί στο γυμναστήριο, μαζί στην πρωινή τους βόλτα, μαζί και στην προεκλογική εκστρατεία

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 23 Σεπ 2023 | 08:42

Ολοταχώς για διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ: Η τοξική αντιπαράθεση Κασσελάκη - Αχτσιόγλου υπονομεύει την επόμενη ημέρα

Προ των πυλών η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Η σιγή ιχθύος του Αλέξη Τσίπρα, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, η εκδίκηση του "αψύ Κρητικού" και η "απουσία" από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ 22 Σεπ 2023 | 21:49

Αχτσιόγλου: Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ανέτοιμος - Η αξιοπιστία, πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση η Εφη Αχτσιόγλου όσον αφορά τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που προέρχονται από το "στρατόπεδο" του Αλέξη Τσίπρα - Τι είπε για το ενδεχόμενο διαγραφών

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 20:33

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις στοιχηματικές δίνουν ακλόνητο φαβορί τον Κασσελάκη - Αναλυτικά οι αποδόσεις

Ακλόνητο φαβορί για νίκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 22 Σεπ 2023 | 16:31

Ξέφυγε τελείως ο Παύλος Πολάκης: "Έφη Αχτσιόγλου, έχεις κατέβει όλη τη σκάλα"

Ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί ακόμα την Εφη Αχτσιόγλου ότι διακινεί fake news ότι ο Κασσελάκης ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2023 | 12:41

Αναταραχή στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσιογράφος έβγαλε στη φόρα SMS προς τον Κασσελάκη - Ανακοίνωση και από την "Αυγή"

"Να σταματήσει η εκστρατεία ψεύδους περί αποκλεισμών και μονομέρειας", ζητούν ΑΥΓΗ και Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105.5.

ΣΥΡΙΖΑ 21 Σεπ 2023 | 23:33

Γκάφα ολκής Κασσελάκη με τα κατεχόμενα της Κύπρου: Αντί για ψευδοκράτος, είπε το "κρατίδιο το δικό τους"

Τα έκανε... σαλάτα ο Στέφανος Κασσελάκης για το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ BULLYING 21 Σεπ 2023 | 21:32

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι "Στο Κόκκινο" καταγγέλλουν ότι τους απειλούν οι οπαδοί Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

"Η Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας όλων των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 21 Σεπ 2023 | 20:36

Κατά μέτωπο επίθεση Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη: "Αρθρογραφούσε κατά του Τσίπρα - Υπάρχουν κενά στον πολιτικό του λόγο"

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε για πρώτη φορά δημόσια πως ο στόχος της είναι να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Σεπ 2023 | 19:34

Η Αχτσιόγλου βγάζει στη "σέντρα" τον Κασσελάκη: Να συζητάμε πολιτικά όχι αφηρημένα- Ποια η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Σε νέο βίντεό της στο Facebook, η Έφη Αχτσιόγλου ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη, ποια είναι η δική του θέση στον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά και στην άμυνα της χώρας,