Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώνεται χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την εξεύρεση λύσης. Από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου, όπου ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ φαίνεται να «έδωσαν τα χέρια» σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου, η γειτονική χώρα συνεχίζει να "παίζει καθυστερήσεις", προκαλώντας με την στάση της τον εκνευρισμό της Αθήνας.

Τα «ευχολόγια» περί βιώσιμης λύσης συνεχίστηκαν από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο, χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει αναφορά για τα επόμενα βήματα, πολλώ δε μάλλον να πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας και το συνεχές προς – πίσω, έχουν βάλει σε σκέψεις το Μαξίμου καθώς βλέπουν πως τα Σκόπια να παίζουν συνεχώς καθυστερήσεις.

Παρά την στασιμότητα των τελευταίων ημέρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος και δήλωσε πως ο Ζόραν Ζάεφ «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του». Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμησε πως «ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα».

Διαφορετική ή κοινή η γραμμή Ζάεφ-Ντιμιτρόφ;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως δύσκολα τα Σκόπια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρουν το «εισιτήριο» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το εσωτερικό μέτωπο που είχε να διαχειριστεί ο Ζάεφ ήταν ιδιαίτερο δύσκολο -χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα συλλαλητήρια που διοργανώνει- ενώ σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η άρνηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ να χρησιμοποιηθεί η ονομασία για όλες τις χρήσεις «erga omnes».

Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση στην ελληνική πλευρά ήταν η αλλαγή στάσης του Νικολά Ντιμιτρόφ, που φαινόταν σύμφωνα με την Αθήνα ιδιαιτέρως διστακτικός στο να προχωρήσει η συμφωνία, σε αντίθεση με τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μπορεί να έχει ρίξει και αυτός τους τόνους αισιοδοξίας τα τελευταία 24ωρα, αλλά εμφανιζόταν να εργάζεται διαρκώς προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας του.

Την Κυριακή πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση με την οποία επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τους δύο τους να κινούνται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο Σκοπιανό. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν με τις συζύγους τους τη Στρούμιτσα όπου ο κ. Ζάεφ διατηρεί εξοχική κατοικία. Στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ζάεφ είχε μάλιστα διατελέσει δήμαρχος από από το 2005 έως το 2016.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα ανέβασε στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και φωτογραφίες από την κοινή επίσκεψη, παραθέτοντας τις λέξεις "στην ίδια γραμμή". Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ που ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε η κοινή δήλωση και συνέχιζε:

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας».

Κίνηση τακτικής;

Στο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την στάση των Σκοπίων, που τις τελευταίες μέρες μοιάζει με σκωτσέζικο ντους. Αν και το κλίμα είναι παγωμένο μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, περιμένοντας το πρώτο σήμα να σταλεί μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου των Σκοπίων.

Ωστόσο οι «τυπικές» δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ δεν άφησαν πολλά αισιόδοξα περιθώρια για επικοινωνία ή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Ο προβληματισμός είναι έντονος, όπως και η καχυποψία που υπάρχει καθώς δεν αποκλείουν η καθυστέρηση να είναι ακόμα και σκόπιμη.

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, εκτός από το προφανές των εσωτερικών αντιδράσεων στα Σκόπια, είναι ότι η γειτονική χώρα σκοπεύει να κερδίσει χρόνο μέχρι την σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζουν, με την βοήθεια των χωρών που στηρίζουν την ένταξη τους (ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Κομισιόν) να πιέσουν την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι Αμερικάνοι περίμεναν τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον πιέσουν, ώστε να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και να μην θέσει βέτο, αλλά εκείνος έφτασε στην σύνοδο όταν ήδη είχε ξεκινήσει αποφεύγοντας το πρέσινγκ, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να μην μπει στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη»

Το Σκοπιανό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς ποτέ μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν είχαν φτάσει τόσο κοντά στην επίλυση του. Το ζήτημα που τίθεται πλέον, αν δεν υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για το ναυάγιο.

Ήδη η ελληνική πλευρά την προηγούμενη Πέμπτη έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, έστω και μέσω διαρροών τονίζοντας πως «κάποιοι παίζουν παιχνίδια» φωτογραφίζοντας τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Στο Μαξίμου αναμένεται να επικαλεστούν τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες και τα όσα αναγράφονται στις 20 σελίδες στο προσύμφωνο το οποίο έχουν και οι δύο πλευρές στα χέρια τους.

Φωτογραφία: Αρχείου

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 01 Ιουν 2020 | 07:26

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν και ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης

Μετά τα όσα προσβλητικά έγιναν έξω από την Αγιά Σοφιά ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, μόλις 6 μίλια νότια της Κρήτης.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 31 Μαϊ 2020 | 08:34

Μετά τον Κορονοϊό ξανά ένταση με την Τουρκία – Έβρος, Αγιά Σοφιά και Λιβύη

Η κυβέρνηση μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 30 Μαϊ 2020 | 08:07

Σάλος για τη φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για το κακόγουστο πανηγύρι

Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μία φιέστα για την άλωση της Κωνσταντινούπολης για εσωτερική κατανάλωση.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:31

Παγιώνεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Πέφτει σε δημοτικότητα ο Τσίπρας

Προβληματισμός στην Κουμουνδουρου από την δημοσκοπικη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 07:31

Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας για την Aegean - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι ένα πολύπλευρο πακέτο μέτρων με επιμέρους προγράμματα για την οικονομική και φορολογική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΑΤΑ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 28 Μαϊ 2020 | 07:24

Επιχείρηση: "Σφραγίστε τον Έβρο" - Μέχρι το τέλος του χρόνου έτοιμα 30χλμ φράχτη

Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες που γίνονται στην περιοχή. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 27 Μαϊ 2020 | 07:25

Συναγερμός στον Έβρο για νέο κύμα προσφύγων: Ενισχύονται οι δυνάμεις – Στις Φέρες ο Χρυσοχοΐδης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

"ΘΑ ΓΙΝΕΙ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 07:28

Θωρακίζονται τα σύνορα στον Εβρο - Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα με την κατασκευή νέου φράχτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "νευρικότητα" από την πλευρά της Τουρκίας που προκαλεί η κατασκευή του φράχτη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 07:28

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου – Πως θα λειτουργήσουν – Στις 13:00 ανακοινώσεις από την Κεραμέως

Στη 1 το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικών εκπρόσωπος θα είναι μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 24 Μαϊ 2020 | 08:41

Τι δείχνει η πρώτη έκθεση του παρατηρητηρίου μετά την έξοδο από την καραντίνα

Αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ποιοι κλάδοι αύξησαν τα έσοδά τους, διόγκωση οφειλών σε εφορίες και ΕΦΚΑ.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ «ΝΑΙ» ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 24 Μαϊ 2020 | 08:12

Ο Μητσοτάκης θέλει να ανοίξουν τα δημοτικά: Σήμερα οι αποφάσεις-Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Στο Μαξίμου μόλις λάβουν την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συσκέψεις