Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώνεται χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την εξεύρεση λύσης. Από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου, όπου ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ φαίνεται να «έδωσαν τα χέρια» σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου, η γειτονική χώρα συνεχίζει να "παίζει καθυστερήσεις", προκαλώντας με την στάση της τον εκνευρισμό της Αθήνας.

Τα «ευχολόγια» περί βιώσιμης λύσης συνεχίστηκαν από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο, χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει αναφορά για τα επόμενα βήματα, πολλώ δε μάλλον να πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας και το συνεχές προς – πίσω, έχουν βάλει σε σκέψεις το Μαξίμου καθώς βλέπουν πως τα Σκόπια να παίζουν συνεχώς καθυστερήσεις.

Παρά την στασιμότητα των τελευταίων ημέρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος και δήλωσε πως ο Ζόραν Ζάεφ «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του». Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμησε πως «ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα».

Διαφορετική ή κοινή η γραμμή Ζάεφ-Ντιμιτρόφ;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως δύσκολα τα Σκόπια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρουν το «εισιτήριο» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το εσωτερικό μέτωπο που είχε να διαχειριστεί ο Ζάεφ ήταν ιδιαίτερο δύσκολο -χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα συλλαλητήρια που διοργανώνει- ενώ σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η άρνηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ να χρησιμοποιηθεί η ονομασία για όλες τις χρήσεις «erga omnes».

Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση στην ελληνική πλευρά ήταν η αλλαγή στάσης του Νικολά Ντιμιτρόφ, που φαινόταν σύμφωνα με την Αθήνα ιδιαιτέρως διστακτικός στο να προχωρήσει η συμφωνία, σε αντίθεση με τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μπορεί να έχει ρίξει και αυτός τους τόνους αισιοδοξίας τα τελευταία 24ωρα, αλλά εμφανιζόταν να εργάζεται διαρκώς προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας του.

Την Κυριακή πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση με την οποία επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τους δύο τους να κινούνται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο Σκοπιανό. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν με τις συζύγους τους τη Στρούμιτσα όπου ο κ. Ζάεφ διατηρεί εξοχική κατοικία. Στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ζάεφ είχε μάλιστα διατελέσει δήμαρχος από από το 2005 έως το 2016.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα ανέβασε στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και φωτογραφίες από την κοινή επίσκεψη, παραθέτοντας τις λέξεις "στην ίδια γραμμή". Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ που ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε η κοινή δήλωση και συνέχιζε:

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας».

Κίνηση τακτικής;

Στο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την στάση των Σκοπίων, που τις τελευταίες μέρες μοιάζει με σκωτσέζικο ντους. Αν και το κλίμα είναι παγωμένο μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, περιμένοντας το πρώτο σήμα να σταλεί μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου των Σκοπίων.

Ωστόσο οι «τυπικές» δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ δεν άφησαν πολλά αισιόδοξα περιθώρια για επικοινωνία ή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Ο προβληματισμός είναι έντονος, όπως και η καχυποψία που υπάρχει καθώς δεν αποκλείουν η καθυστέρηση να είναι ακόμα και σκόπιμη.

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, εκτός από το προφανές των εσωτερικών αντιδράσεων στα Σκόπια, είναι ότι η γειτονική χώρα σκοπεύει να κερδίσει χρόνο μέχρι την σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζουν, με την βοήθεια των χωρών που στηρίζουν την ένταξη τους (ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Κομισιόν) να πιέσουν την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι Αμερικάνοι περίμεναν τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον πιέσουν, ώστε να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και να μην θέσει βέτο, αλλά εκείνος έφτασε στην σύνοδο όταν ήδη είχε ξεκινήσει αποφεύγοντας το πρέσινγκ, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να μην μπει στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη»

Το Σκοπιανό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς ποτέ μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν είχαν φτάσει τόσο κοντά στην επίλυση του. Το ζήτημα που τίθεται πλέον, αν δεν υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για το ναυάγιο.

Ήδη η ελληνική πλευρά την προηγούμενη Πέμπτη έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, έστω και μέσω διαρροών τονίζοντας πως «κάποιοι παίζουν παιχνίδια» φωτογραφίζοντας τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Στο Μαξίμου αναμένεται να επικαλεστούν τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες και τα όσα αναγράφονται στις 20 σελίδες στο προσύμφωνο το οποίο έχουν και οι δύο πλευρές στα χέρια τους.

Φωτογραφία: Αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 06 Αυγ 2020 | 13:43

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ηγέτες: "Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί"

"Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί" αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή της προς τους 14 ηγέτες

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 04 Αυγ 2020 | 07:21

Ανησυχία για τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου – Προβληματισμός για τα κρούσματα στην Αττική

Τηλεδιασκέψεις για τις λειτανείες και τα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 07:14

Στις 12:00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Οι μετακινήσεις, τα νέα πρόσωπα και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Ιουλ 2020 | 07:30

Θρίλερ για 4η ημέρα στις Βρυξέλλες: Ολονύχτιο παζάρι - Σήμερα κρίνεται η τύχη του ταμείου ανάκαμψης

Ολοκληρώθηκε στις 7:00 το πρωί και συνεχίζεται στις 17:00. Στα "μαχαίρια" Ιταλία και Ολλανδία. Η στάση του Μητσοτάκη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΕΡΚΕΛ 19 Ιουλ 2020 | 08:23

Το μεγάλο "παζάρι" των 750 δισ. ευρώ: Πέντε χώρες απέναντι σε 22 - Αφόρητες πιέσεις και νέα πρόταση στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ 18 Ιουλ 2020 | 07:44

"Θρίλερ" στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης: Σύγκρουση Ολλανδίας και Ιταλίας – Οι "κόκκινες" γραμμές Μητσοτάκη

Οι χώρες του Νότου διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιουλ 2020 | 07:40

Η κρίσιμη συνεδρίαση των 750 δισ. - Μάχη Βορρά και Νότου  - Μητσοτάκης: Μην γυρίσουμε πίσω χωρίς να υπάρξει λύση

Εμβληματική η πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 17 Ιουλ 2020 | 07:30

Ο Μητσοτάκης φέρνει στο τραπέζι της Συνόδου την τουρκική προκλητικότητα: Συνάντηση με Μακρόν, Μέρκελ και ηγεσία της Ε.Ε.

Η Αθήνα ζητά κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προγραμματίζει συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 16 Ιουλ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Μπαράζ ελέγχων για τα μέτρα προφύλαξης - Εφοδοι της αστυνομίας σε Μέσα Μεταφοράς και κλειστούς χώρους

Ένας στους δυο πολίτες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα. Οι συσκέψεις στο υπουργείο υγείας είναι συνεχείς, με τους επιδημιολόγους να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους.

ΠΙΕΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 15 Ιουλ 2020 | 07:25

Tο παρασκήνιο των κρυφών συνομιλιών Αθήνας και Αγκυρας στο Βερολίνο - Γιατί τις "έκαψε" ο Τσαβούσογλου

H Τουρκία επέλεξε λίγα 24ωρα μετά να δημοσιοποιήσει την συνάντηση "τορπιλίζοντας" ουσιαστικά την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ 14 Ιουλ 2020 | 07:26

Σκληρή μόνο στα λόγια η Ε.Ε. με την Τουρκία – Αναβολή για τις κυρώσεις – Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου ανέλαβε την ευρωπαϊκή προεδρία η Γερμανία κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των κυρώσεων.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Ιουλ 2020 | 07:24

Αγιά Σοφιά: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις Ερντογάν ζητάει η Ελλάδα απο την ΕΕ

Η Αθήνα επιθυμεί αυτή την φορά απέναντι στην Άγκυρα να υπάρξουν πράξεις και οι αντιδράσεις να μην μείνουν στο επίπεδο των δηλώσεων.