Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώνεται χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια

Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την εξεύρεση λύσης. Από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου, όπου ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ φαίνεται να «έδωσαν τα χέρια» σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου, η γειτονική χώρα συνεχίζει να "παίζει καθυστερήσεις", προκαλώντας με την στάση της τον εκνευρισμό της Αθήνας.

Τα «ευχολόγια» περί βιώσιμης λύσης συνεχίστηκαν από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο, χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει αναφορά για τα επόμενα βήματα, πολλώ δε μάλλον να πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας και το συνεχές προς – πίσω, έχουν βάλει σε σκέψεις το Μαξίμου καθώς βλέπουν πως τα Σκόπια να παίζουν συνεχώς καθυστερήσεις.

Παρά την στασιμότητα των τελευταίων ημέρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος και δήλωσε πως ο Ζόραν Ζάεφ «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του». Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμησε πως «ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα».

Διαφορετική ή κοινή η γραμμή Ζάεφ-Ντιμιτρόφ;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως δύσκολα τα Σκόπια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρουν το «εισιτήριο» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το εσωτερικό μέτωπο που είχε να διαχειριστεί ο Ζάεφ ήταν ιδιαίτερο δύσκολο -χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα συλλαλητήρια που διοργανώνει- ενώ σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η άρνηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ να χρησιμοποιηθεί η ονομασία για όλες τις χρήσεις «erga omnes».

Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση στην ελληνική πλευρά ήταν η αλλαγή στάσης του Νικολά Ντιμιτρόφ, που φαινόταν σύμφωνα με την Αθήνα ιδιαιτέρως διστακτικός στο να προχωρήσει η συμφωνία, σε αντίθεση με τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μπορεί να έχει ρίξει και αυτός τους τόνους αισιοδοξίας τα τελευταία 24ωρα, αλλά εμφανιζόταν να εργάζεται διαρκώς προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας του.

Την Κυριακή πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση με την οποία επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τους δύο τους να κινούνται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο Σκοπιανό. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν με τις συζύγους τους τη Στρούμιτσα όπου ο κ. Ζάεφ διατηρεί εξοχική κατοικία. Στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ζάεφ είχε μάλιστα διατελέσει δήμαρχος από από το 2005 έως το 2016.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα ανέβασε στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και φωτογραφίες από την κοινή επίσκεψη, παραθέτοντας τις λέξεις "στην ίδια γραμμή". Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ που ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε η κοινή δήλωση και συνέχιζε:

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας».

Κίνηση τακτικής;

Στο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την στάση των Σκοπίων, που τις τελευταίες μέρες μοιάζει με σκωτσέζικο ντους. Αν και το κλίμα είναι παγωμένο μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, περιμένοντας το πρώτο σήμα να σταλεί μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου των Σκοπίων.

Ωστόσο οι «τυπικές» δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ δεν άφησαν πολλά αισιόδοξα περιθώρια για επικοινωνία ή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Ο προβληματισμός είναι έντονος, όπως και η καχυποψία που υπάρχει καθώς δεν αποκλείουν η καθυστέρηση να είναι ακόμα και σκόπιμη.

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, εκτός από το προφανές των εσωτερικών αντιδράσεων στα Σκόπια, είναι ότι η γειτονική χώρα σκοπεύει να κερδίσει χρόνο μέχρι την σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζουν, με την βοήθεια των χωρών που στηρίζουν την ένταξη τους (ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Κομισιόν) να πιέσουν την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι Αμερικάνοι περίμεναν τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον πιέσουν, ώστε να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και να μην θέσει βέτο, αλλά εκείνος έφτασε στην σύνοδο όταν ήδη είχε ξεκινήσει αποφεύγοντας το πρέσινγκ, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να μην μπει στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη»

Το Σκοπιανό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς ποτέ μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν είχαν φτάσει τόσο κοντά στην επίλυση του. Το ζήτημα που τίθεται πλέον, αν δεν υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για το ναυάγιο.

Ήδη η ελληνική πλευρά την προηγούμενη Πέμπτη έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, έστω και μέσω διαρροών τονίζοντας πως «κάποιοι παίζουν παιχνίδια» φωτογραφίζοντας τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Στο Μαξίμου αναμένεται να επικαλεστούν τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες και τα όσα αναγράφονται στις 20 σελίδες στο προσύμφωνο το οποίο έχουν και οι δύο πλευρές στα χέρια τους.

Φωτογραφία: Αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 25 Σεπ 2021 | 08:21

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

Τέλος στο καλοκαιρινό μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά – Πυρά Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το casus Belli – "Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 07:35

Το παρασκήνιο της ρήξης Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: Ακυρώθηκε η συνάντηση - Σιγή από το Φανάρι

Απομονωμένος ο Ελπιδοφόρος στη Νέα Υόρκη. Τρόπους να αλλάξει το κλίμα επιδιώκει το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα.

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ 22 Σεπ 2021 | 07:29

Ηχηρό μήνυμα κυβέρνησης και Δικαιοσύνης προς αντιεμβολιαστές - Πρόβλημα και με τα ΑΕΙ που ζητούν πάλι τηλεκπαίδευση

Η κυβέρνηση θέλει "ανοιχτά πανεπιστήμια" τονίζει στους πρυτάνεις που δεν θέλουν οι καθηγητές να κάνουν τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Σεπ 2021 | 07:25

Φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ από την "ισοπαλία" του Κούλογλου - Συντροφικά μαχαιρώματα από Πολάκη και Παπαδημούλη

Η άποψη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου περί ισοπαλίας Μητσοτάκη - Τσίπρα στη ΔΕΘ προκάλεσε αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτογκόλ κάνει λόγο ο Παπαδημούλης. Καρφιά και από Παύλο Πολάκη.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Σεπ 2021 | 07:27

Μυστήριο με τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη: Την προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος – Δεν την επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Σκοπιμότητα βλέπει το Μαξίμου πίσω από την κίνηση του Τούρκου προέδρου που είναι ενοχλημένος από τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ηγετών της Μεσογείου.

19 Σεπ 2021 | 08:07

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Νέα αρχή" με διαγραφή χρεών και καταργήσεις νόμων – Μαξίμου: Το ημερολόγιο έδειχνε 2014

Για πρόγραμμα χωρίς κοστολόγηση κατηγορεί το Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε αυξήσεις, προσλήψεις και επιδόματα

ΤΙ ΤΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 18 Σεπ 2021 | 08:10

EUMED9 σε Ερντογάν: Μην εργαλειοποιήσεις το μεταναστευτικό – Οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση το δίκαιο την θάλασσας

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα. "Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο" είπε στο Reuters.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 17 Σεπ 2021 | 07:22

Σύνοδος EUMED 9: Μακρόν, Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα με το βλέμμα στην AUKUS

Σε μια επίκαιρη χρονικά στιγμή για την χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών του νότου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 16 Σεπ 2021 | 07:35

Έργα και ημέρες Μπογδάνου: Προκαλεί συνεχώς, μαζεύει ακροδεξιές ψήφους και εξοργίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο βουλευτής της ΝΔ παίζει συνεχώς με την "φωτιά" με τις ακραίες αναρτήσεις του εξελίσσεται σε ένα μόνιμο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τη διεύρυνση της ΝΔ με το βλέμμα στις κάλπες: Διεμβολισμός του Κέντρου και προσέλκυση των νέων

Στην απευθείας επικοινωνία με την κοινωνία ποντάρουν στο Μαξίμου και ετοιμάζονται για εκ νέου ανοίγματα προς τον χώρο του Κέντρου.

"ΜΑΣΑΖ" ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 14 Σεπ 2021 | 07:42

Εξορμήσεις Μητσοτάκη στην περιφέρεια: Παίρνει πάνω του την προβολή του κυβερνητικού έργου με σύνθημα "το είπαμε, το κάναμε"

Με σύνθημα "το είπαμε, το κάναμε" ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τα όσα υποσχέθηκε στους πολίτες και έχουν ήδη υλοποιηθεί.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΘ 13 Σεπ 2021 | 07:39

To σχέδιο Μητσοτάκη για διπλές κάλπες και αυτοδυναμία - Τέλος σε κάθε συναίνεση με τον Τσίπρα

Τέλος σε σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ