Τι λένε 35 CEO για επενδύσεις και επόμενη μέρα των εκλογών

Θετικά βλέπουν την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές και οι επικεφαλής ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα μας.

ti-lene-35-ceo-gia-ependuseis-kai-epomeni-mera-twn-eklogwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά το ελληνικό χρηματιστήριο, στελέχη της αγοράς και διεθνείς οίκοι, θετικά βλέπουν την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές και οι επικεφαλής ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα μας.

Τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η γνωστή εταιρία μετρήσεων κοινής γνώμης «METRONANALYSIS» παρουσιάζονται από τον Στράτο Φαναρά στο δεύτερο φόρουμ «ΙnvestGR- ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που πραγματοποιείται σήμερα παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων, πολιτικών, στελεχών εταιριών, αλλά και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 86% των διευθυνόντων συμβούλων (CEO's) είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία, ενώ θετικά εκτιμούν και μια αλλαγή στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 86% πιστεύουν ότι μια διαφορετική από την σημερινή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα λειτουργήσει υπέρ του επενδυτικού κλίματος και εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, ή στα επόμενα δύο χρόνια, δαπανώντας από 10 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξένων εταιριών έχει κάνει επενδύσεις στη χώρα μας και κατά την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καθαρές εισροές ξένων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3.608 ευρώ (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας) σε σχέση με 3.204 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

Σε ότι αφορά την συνολική κατάσταση της χώρας, η εικόνα είναι μοιρασμένη. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ξένων εταιριών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρούν (57%) ότι η κατάσταση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στις έδρες των εταιριών παραμένει στάσιμη (46%) ή έχει χειροτερέψει (11%), ενώ μόνο κατά 37% έχει βελτιωθεί.

Η σταθεροποίησης της οικονομίας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα είναι οι βασικές αιτίες που οι έδρες των ξένων εταιριών βλέπουν θετικά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αντίθετα αποτρεπτικοί παράγοντες αποτελούν μεταξύ άλλων το φορολογικό πλαίσιο και η απουσία μεταρρυθμίσεων.

Όσο για τους ποιους τομείς η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για την προσέλκυση ξένων εταιριών πρώτες στην σχετική λίστα είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και ακολουθούν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, αλλά και η μεταφορά και η αποθήκευση.

Συνολικότερα σύμφωνα με τους CEO's το σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα – ασφάλεια, η ταχεία απονομή Δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών και οι αποτελεσματική δημόσια διοίκηση αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες για να αποτελέσει η Ελλάδα πόλο ξένων άμεσων επενδύσεων.

Τέλος το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το ισχυρό χαρτί για επενδύσεις στη χώρα μας και ακολουθούν οι υποδομές που στην πλειοψηφία τους όμως εκτιμώνται ως μέτριες. Αντίθετα περιορισμένο είναι το πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας, η απονομή της δικαιοσύνης, η απονομή της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και βεβαίως η φορολογία.

 

 

Φωτο: Pixabay


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook