Τι λένε 35 CEO για επενδύσεις και επόμενη μέρα των εκλογών

Θετικά βλέπουν την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές και οι επικεφαλής ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα μας.

Τι λένε 35 CEO για επενδύσεις και επόμενη μέρα των εκλογών

Μετά το ελληνικό χρηματιστήριο, στελέχη της αγοράς και διεθνείς οίκοι, θετικά βλέπουν την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές και οι επικεφαλής ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα μας.

Τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η γνωστή εταιρία μετρήσεων κοινής γνώμης «METRONANALYSIS» παρουσιάζονται από τον Στράτο Φαναρά στο δεύτερο φόρουμ «ΙnvestGR- ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που πραγματοποιείται σήμερα παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων, πολιτικών, στελεχών εταιριών, αλλά και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 86% των διευθυνόντων συμβούλων (CEO's) είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία, ενώ θετικά εκτιμούν και μια αλλαγή στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 86% πιστεύουν ότι μια διαφορετική από την σημερινή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα λειτουργήσει υπέρ του επενδυτικού κλίματος και εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, ή στα επόμενα δύο χρόνια, δαπανώντας από 10 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξένων εταιριών έχει κάνει επενδύσεις στη χώρα μας και κατά την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καθαρές εισροές ξένων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3.608 ευρώ (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας) σε σχέση με 3.204 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

Σε ότι αφορά την συνολική κατάσταση της χώρας, η εικόνα είναι μοιρασμένη. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ξένων εταιριών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρούν (57%) ότι η κατάσταση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στις έδρες των εταιριών παραμένει στάσιμη (46%) ή έχει χειροτερέψει (11%), ενώ μόνο κατά 37% έχει βελτιωθεί.

Η σταθεροποίησης της οικονομίας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα είναι οι βασικές αιτίες που οι έδρες των ξένων εταιριών βλέπουν θετικά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αντίθετα αποτρεπτικοί παράγοντες αποτελούν μεταξύ άλλων το φορολογικό πλαίσιο και η απουσία μεταρρυθμίσεων.

Όσο για τους ποιους τομείς η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για την προσέλκυση ξένων εταιριών πρώτες στην σχετική λίστα είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και ακολουθούν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, αλλά και η μεταφορά και η αποθήκευση.

Συνολικότερα σύμφωνα με τους CEO's το σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα – ασφάλεια, η ταχεία απονομή Δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών και οι αποτελεσματική δημόσια διοίκηση αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες για να αποτελέσει η Ελλάδα πόλο ξένων άμεσων επενδύσεων.

Τέλος το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το ισχυρό χαρτί για επενδύσεις στη χώρα μας και ακολουθούν οι υποδομές που στην πλειοψηφία τους όμως εκτιμώνται ως μέτριες. Αντίθετα περιορισμένο είναι το πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας, η απονομή της δικαιοσύνης, η απονομή της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και βεβαίως η φορολογία.

Φωτο: Pixabay


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 22 Οκτ 2021 | 21:36

ΚΙΝΑΛ: Επίσημα υποψήφιοι και οι έξι - Η ανακήρυξη από την ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ ανακηρύσσει ως υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 22 Οκτ 2021 | 11:53

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Κεγκέρογλου: Δεν αποκλείονται και άλλες αποχωρήσεις υποψηφίων για την προεδρία

Ο Β. Κεγκέρογλου δεν απέκλεισε την απόσυρση και άλλων διεκδικητών της προεδρίας, από την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 22 Οκτ 2021 | 10:33

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος: Θα διεκδικήσω μέχρι τέλους την προεδρία - Τι είπε για τις συνεργασίες

Για υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι είναι αυτονόητο πως θα διεκδικήσει μέχρι τέλους της διαδικασίας, την προεδρία.

22 Οκτ 2021 | 07:55

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη εντυπώσεων και επίδειξη δύναμης από Παπανδρέου - Ανδρουλάκη με τις υπογραφές

Η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:00

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής - Παπανδρέου και Ανδρουλάκης κέρδισαν στη μάχη των χιλιάδων υπογραφών

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η "δύναμη" της υπογραφής

ΕΞΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 21 Οκτ 2021 | 15:55

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απέσυρε την δική του υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 21 Οκτ 2021 | 08:40

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα στους εφήβους

Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech και στους εφήβους, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Ψήφος αποδήμων: Άρχισε η εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ του εξωτερικού

Η εκστρατεία ενημέρωσης προβάλλεται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ 20 Οκτ 2021 | 16:06

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Υποψηφιότητα με 6.837 υπογραφές κατέθεσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού του ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:02

Εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Πιθανή ανακοίνωση το βράδυ

Από το απόγευμα και μετά, άνευ απροόπτου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΗΛ 20 Οκτ 2021 | 08:49

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες

Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορονοϊό κάθε 16 μήνες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 19 Οκτ 2021 | 10:58

Υπουλη νόσος η κακή χοληστερίνη: Όσα περισσότερα χρόνια την έχει κάποιος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η "κακή"χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο.