Τι λένε στις ξένες πρεσβείες για τις πολιτικές εξελίξεις

Με το ερώτημα «πόσο θα αντέξει η παρούσα κυβέρνηση» πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα & διπλωμάτες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κυβέρνησης.

Τι λένε στις ξένες πρεσβείες για τις πολιτικές εξελίξεις

Με το βασικό ερώτημα «πόσο θα αντέξει η παρούσα κυβέρνηση» μεγάλες πρεσβείες ξένων χωρών στην στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και κυρίως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υπάρχει ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης καθώς η εμπιστοσύνη προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φθίνει διαρκώς και εκτιμούν σημαντικοί παράγοντες της Ε.Ε. και από τον κύκλο των πιστωτών, ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, όσον αφορά το πρόγραμμα διάσωσης. Στο πλαίσιο αυτό ακόμα και στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπάρχει συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να αντέξει ή όχι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδεχομένως να περάσει τα νέα σκληρά μέτρα, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί, το ρευστό περιβάλλον, η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων, βασικό στοιχείο σε μια δυτική δημοκρατία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυβερνητικά λάθη στρατηγικής δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα που επηρεάζει σε απόλυτο βαθμό και τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των συγκεκριμένων «συστημάτων».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση κάνει και η υπόθεση με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση σχετικά με τους δεσμούς και τη σχέση, μελών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πάρα πολύ αρνητική και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί σημείο ευρύτερης συζήτησης στα υψηλόβαθμα πατώματα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω σε επίπεδο αξιοπιστίας» είναι μια από τις αναφορές που κάνουν οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους παράγοντες και θεωρούν ότι η Αθήνα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αναλύσεις τους διαφοροποιούνται ανάλογα με ποιον εγχώριο πολιτικό παράγοντα συνομιλούν και τι σχέδια έχει ο ίδιος για το βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο περιβάλλον και πώς εκτιμά τη στρατηγική του Πρωθυπουργού. Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο για να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικότητας» και αυτό που κυριαρχεί είναι ακόμα η... αταξία, κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που ακούγεται σε διάφορες συνάξεις.


Η επανάληψη του γνωστού μοτίβου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τις συνεχείς καθυστερήσεις, η κόπωση που φαίνεται να έχει καταβάλει από τώρα την κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, αλλά και οι συνεχιζόμενες παλινωδίες (π.χ. στα πισωγυρίσματα στα προτεινόμενα ισοδύναμα), έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα δε σε εκείνες όπου πραγματικά λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις («where the real shots are called» κατά την έκφραση ευρωπαίου διπλωμάτη των Αθηνών).

Όσοι ξένοι διπλωμάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης, ενώ προβληματίζονται και για την αντιμνημονιακή στροφή της Ν.Δ. σε ορισμένα σημεία, όπως π.χ. τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως απαιτείται μια συνεννόηση των δύο κομμάτων εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις για το αν θα τηρηθεί ή όχι μία συμφωνία με την τρόικα.

Οι περισσότεροι θεωρούν αδιανόητο να μην υπάρχει επικοινωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μην κάθονται στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» λένε διάφοροι παράγοντες. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες άρχισαν να διαρρέουν από ορισμένα κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ανάλυσής τους έχουν τεθεί και ζητήματα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις και αναφορές που προκαλούν εκνευρισμό σε διάφορα κέντρα εκτός Ελλάδας» λένε και συμπληρώνουν ότι αυτό δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το βασικό ερώτημα όμως που θέτουν είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει ο κυβερνητικός σχηματισμός...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 35ΧΡΟΝΟΣ 22 Οκτ 2021 | 22:14

Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα: Συνελήφθησαν 22χρονος και 20χρονη

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα που είχε διαπραχθεί την 22 Ιουνίου

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:04

Δακτύλιος: Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα - Πώς θα εκδώσετε το ειδικό σήμα

Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr, μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 22 Οκτ 2021 | 14:35

Ο Φίλιππος Γλύξμπουργκ και η Νίνα Φλορ στην Αρχιεπισκοπή: Πήραν την ευχή του Ιερώνυμου

Η εμφάνιση του Φίλιππου Γλύξμπουργκ και της Νίνα Φλορ λίγες ώρες πριν τον γάμο τους και το λευκό τουίντ μακρυμάνικο φόρεμα της νύφης.

22 Οκτ 2021 | 09:54
Ο ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:28

Στην Ελλάδα η Μαρί Σαντάλ για τον βασιλικό γάμο: Τι απόλαυσε στην Αθήνα [εικόνα]

Aντίστροφη μέτρηση για τον γάμο του Φίλιππου Γλύξμπουργκ και της Νίνα Φλορ στη Μητρόπολη Αθηνών - Η φωτογραφία της Μαρί Σαντάλ από την Αθήνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ 19 Οκτ 2021 | 06:34

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά σήμερα η ΕΛΑΣ, λόγω των εκδηλώσεων για την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Οκτ 2021 | 20:40

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι την Τρίτη για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει την Τρίτη η ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Τελετή παράδοσης - παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:45

Δακτύλιος: Υπό μελέτη η επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας

Την επέκταση του Μικρού Δακτυλίου και τη θέσπιση διοδίων για τη διέλευση από το κέντρο της Αθήνας μελετά η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 18 Οκτ 2021 | 10:55

Μπακογιάννης: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα - Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στην Αθήνα", παραδέχθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Οκτ 2021 | 13:57

Άνγκελα Μέρκελ: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα - 'Έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

ΠΛΗΡΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ 16 Οκτ 2021 | 00:00

Ένα συγκλονιστικό loft με θέα τη Σταδίου - Όαση στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, το απόλυτο κέντρο της πόλης, ένας πρώην επαγγελματικός χώρος μετατράπηκε σε ένα super loft με θέα εντελώς μητροπολιτική.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 15 Οκτ 2021 | 21:41

Κακοκαιρία Μπάλλος: Απίστευτη ποσότητα βροχής στην Αθήνα - 30 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στον Κηφισό

Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Αθήνας σε ένα διήμερο - Ποιες περιοχές δέχτηκαν το περισσότερο νερό τις τελευταίες 48 ώρες

ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΡΕΝΑ 15 Οκτ 2021 | 19:47

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο του τρένου που πιάνει 160 χλμ την ώρα [Βίντεο]

Στα μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο του τρένου υψηλής ταχύτητας ETR470, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ την ώρα