Τι λένε στις ξένες πρεσβείες για τις πολιτικές εξελίξεις

Με το ερώτημα «πόσο θα αντέξει η παρούσα κυβέρνηση» πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα & διπλωμάτες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κυβέρνησης.

Τι λένε στις ξένες πρεσβείες για τις πολιτικές εξελίξεις

Με το βασικό ερώτημα «πόσο θα αντέξει η παρούσα κυβέρνηση» μεγάλες πρεσβείες ξένων χωρών στην στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και κυρίως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υπάρχει ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης καθώς η εμπιστοσύνη προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φθίνει διαρκώς και εκτιμούν σημαντικοί παράγοντες της Ε.Ε. και από τον κύκλο των πιστωτών, ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, όσον αφορά το πρόγραμμα διάσωσης. Στο πλαίσιο αυτό ακόμα και στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπάρχει συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να αντέξει ή όχι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδεχομένως να περάσει τα νέα σκληρά μέτρα, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί, το ρευστό περιβάλλον, η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων, βασικό στοιχείο σε μια δυτική δημοκρατία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυβερνητικά λάθη στρατηγικής δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα που επηρεάζει σε απόλυτο βαθμό και τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των συγκεκριμένων «συστημάτων».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση κάνει και η υπόθεση με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση σχετικά με τους δεσμούς και τη σχέση, μελών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πάρα πολύ αρνητική και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί σημείο ευρύτερης συζήτησης στα υψηλόβαθμα πατώματα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω σε επίπεδο αξιοπιστίας» είναι μια από τις αναφορές που κάνουν οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους παράγοντες και θεωρούν ότι η Αθήνα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αναλύσεις τους διαφοροποιούνται ανάλογα με ποιον εγχώριο πολιτικό παράγοντα συνομιλούν και τι σχέδια έχει ο ίδιος για το βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο περιβάλλον και πώς εκτιμά τη στρατηγική του Πρωθυπουργού. Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο για να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικότητας» και αυτό που κυριαρχεί είναι ακόμα η... αταξία, κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που ακούγεται σε διάφορες συνάξεις.


Η επανάληψη του γνωστού μοτίβου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τις συνεχείς καθυστερήσεις, η κόπωση που φαίνεται να έχει καταβάλει από τώρα την κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, αλλά και οι συνεχιζόμενες παλινωδίες (π.χ. στα πισωγυρίσματα στα προτεινόμενα ισοδύναμα), έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα δε σε εκείνες όπου πραγματικά λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις («where the real shots are called» κατά την έκφραση ευρωπαίου διπλωμάτη των Αθηνών).

Όσοι ξένοι διπλωμάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης, ενώ προβληματίζονται και για την αντιμνημονιακή στροφή της Ν.Δ. σε ορισμένα σημεία, όπως π.χ. τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως απαιτείται μια συνεννόηση των δύο κομμάτων εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις για το αν θα τηρηθεί ή όχι μία συμφωνία με την τρόικα.

Οι περισσότεροι θεωρούν αδιανόητο να μην υπάρχει επικοινωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μην κάθονται στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» λένε διάφοροι παράγοντες. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες άρχισαν να διαρρέουν από ορισμένα κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ανάλυσής τους έχουν τεθεί και ζητήματα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις και αναφορές που προκαλούν εκνευρισμό σε διάφορα κέντρα εκτός Ελλάδας» λένε και συμπληρώνουν ότι αυτό δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το βασικό ερώτημα όμως που θέτουν είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει ο κυβερνητικός σχηματισμός...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 21:18

Απάντηση Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: "Καλύτερο σχολείο με κλειστές αίθουσες δεν γίνεται"

"Ως ευκαιρία κομματικής πελατείας" βλέπει τους μαθητές στα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 21:05

Αποκάλυψη Politico: Αυτό είναι το προσχέδιο που απορρίπτει η Ελλάδα - "Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο"

Πολλά από τα σημεία του προσχέδιου της Συνόδου Κορυφής ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, αναφέρει το Politico.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 01 Οκτ 2020 | 20:57

Μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας: "Πρώτο ραντεβού στις 5 Οκτώβρη - Η Άγκυρα δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο"

Συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 01 Οκτ 2020 | 20:34

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα 17,5% για τη ΝΔ - Στο 61% η δημοτικότητα Μητσοτάκη, στο 35% ο Τσίπρας

Θετική είναι η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ POLITICO 01 Οκτ 2020 | 20:17

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη - Η Ελλάδα απορρίπτει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν πολλές αλλαγές και διορθώσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα

ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ 01 Οκτ 2020 | 19:45

Σύνοδος Κορυφής: Από ορτύκι μέχρι... φακές - Το εκπληκτικό μενού των ηγετών των "27" στο επίσημο δείπνο

Το μενού του επίσημου δείπνου των ηγετών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής

01 Οκτ 2020 | 19:30

"Θρίλερ" στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί άλλαξε αιφνιδιαστικά η ατζέντα στις Βρυξέλλες και έγινε πρώτο θέμα η Τουρκία

Όχι σε κυρώσεις από την Μέρκελ - Η συζήτηση στις Βρυξέλλες για την Τουρκία συνδέεται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΣΤΟ SITE ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 18:04

ΝΑΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις - Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 01 Οκτ 2020 | 16:38

Επιστολή Τσίπρα σε γερμανική προεδρία, ευρωσοσιαλιστές και προοδευτικές ευρωομάδες για μια "δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία"

Επιστολή Αλ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους για να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕ ΛΑΙΕΝ - ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ 01 Οκτ 2020 | 16:11

Σύνοδος Κορυφής: Ομοβροντία δηλώσεων στήριξης στην Ελλάδα από Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν και Μισέλ

Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν

ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 16:01

Αρχισε η συζήτηση για την Τουρκία - Μητσοτάκης: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωσή του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ή η Τουρκία θα επιλέξει τον διάλογο ή θα υποστεί τις κυρώσεις

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 01 Οκτ 2020 | 15:26

Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: Ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα - "Κανείς να μην μείνει πίσω"

Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα, τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου.