Τι περιμένει η Ελλάδα από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Με πρόταση για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα προσέρχεται στην αποψινή συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ενώ η αγωνία σε Ελλάδα και Ευρώπη κορυφώνεται.

ti-perimenei-i-ellada-apo-ti-sunantisi-tsipra-giounker
SHARE THIS
0
SHARES

Μια δύσκολη νύχτα περιμένει στις Βρυξέλλες την ελληνική κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάθεται (21:30 ώρα Ελλάδας) στο τραπέζι των συζητήσεων μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και πιθανόν τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμλπουμ - εκφράστηκε δυσφορία από την Αθήνα-  και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ο στόχος είναι να συμφωνηθούν τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να εκταμιευτεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το πρώτο μεγάλο αγκάθι προκύπτει από τη σύγκριση των προτάσεων της Αθήνας ( προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% για το 2015) και των θεσμών ( προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%).

Για να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 1% που ζητούν οι δανειστές απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά .

Όπως αναφέρει ο  Peter Spiegel των Financial Times που αποκάλυψε και το σχέδιο των δανειστών , η πρόβλεψη για το 2016 θα ανέρχεται σε 2%, για το 2017 σε 3% και για το 2018 σε 3,5%, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει κάποια περαιτέρω δέσμευση στο θέμα του δημοσίου χρέους.

Μεταξύ άλλων θα δίνεται πίστωση έως το τέλος του χρόνου για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να αναβληθούν οι 15.000 προσλήψεις στο δημόσιο για το 2015.

Αυτά θα αποτελούν τη βάση μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας, ενώ οι συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα μετατεθούν για αργότερα.

Στην πρόταση της Αθήνας που απεστάλη το βράδυ της Τρίτης στους θεσμούς προτείνεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% το 2016.

    

Παρέμβαση Τσίπρα

Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο, ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του κάλεσε για άλλη μια φορά τους εταίρους να “προσχωρήσουν στο ρεαλισμό” και πρόσθεσε πως “χρειαζόμαστε την ενότητα και πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση». Υπάρχει ανάγκη, όπως είπε, να υπάρξει “ένας έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ελλάδα και θα της δώσει περιθώρια να φύγει από την οικονομική ασφυξία δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit.”

Όσον αφορά το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο όπως ακούμε»,

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οπως αναφέρει ο Guardian, δύο έγγραφα «κάνουν τον γύρο»: Η 47σέλιδη πρόταση της Ελλάδας και το προσχέδιο συμφωνίας των πιστωτών στο οποίο κατέληξαν οριστiκά το βράδυ της Τρίτης.

Ενόχληση για Ντάισελμπλουμ; 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Peter Spiegel, στην ελληνική πλευρά υπάρχει ενόχληση για τη συμμετοχή του Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε πάντως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς τόνισε πως σήμερα δεν αναμένεται οριστική συμφωνία.

Αγωνία στο Μαξίμου για τη συμφωνία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ο επικεφαλής της Κομισιόν και γνωστός για τα φιλική στάση που έχει κρατήσει προς την ελληνική πλευρά, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καθώς και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αν. Μέρκελ, ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου:

Από την μία πλευρά να παρουσιάσει την πρόταση των θεσμών για την Ελλάδα μετά τη σύσκεψη των «5» στο Βερολίνο η οποία περιλαμβάνει παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβρη με την ανάληψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων με αντάλλαγμα την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Από την άλλη, να διερευνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα περιθώρια πολιτικής συμφωνίας καθώς ο χρόνος τελειώνει για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να δυσκολία να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα αγωνιά για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών που δεν έχει γίνει γνωστό στην ελληνική πλευρά και αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα.

Όχι συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Μ. Μαξίμου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτήν την εβδομάδα καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει και από την Παρασκευή ξεκινούν οι δόσεις που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τα χρήματα για την καταβολή της δόσης στις 5 Ιουνίου και δεν επιθυμεί να «μεταφέρει» τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μία ενιαία συμφωνία που θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και από την άλλη θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα με στόχο να μην υπάρχουν κενά για την ανάληψη νέων μέτρων κατά την εφαρμογή του προγράμματος.

"Η αγωνία πριν το πέναλτι"

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο The TOC κυβερνητικό στέλεχος, στην ελληνική πλευρά υπάρχει το συναίσθημα και η αγωνία που νιώθει «ο τερματοφύλακας πριν από το πέναλντι» αφού ο χρόνος τελειώνει και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη του Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό θέμα και να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο η προοπτική να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα καθώς εκτός της 5ης Ιουνίου που πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ ένα νέο dead line δίνει η Γερμανική πλευρά για το ελληνικό ζήτημα στις 14 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει περάσει μία ενδεχόμενη συμφωνία από την Γερμανική βουλή η οποία κλείνει για καλοκαιρινές διακοπές και ξαναλειτουργεί σε ολομέλεια στις αρχές Ιουλίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.   

Η ελληνική πρόταση 

Η ελληνική πρόταση που θα μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζ. Κ. Γιούνκερ περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις όπως για παράδειγμα την θεσμοθέτηση τριών συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 22% με τα φάρμακα να οδηγούνται στον χαμηλό συντελεστή και τα περισσότερα τρόφιμα στο 11%, όπου θα ενταχθεί και ο τουριστικός τομέας άμεσα και όχι από τον Σεπτέμβριο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πρόταση το προσδιορίζει για κάτω του 1% για το 2015 και πάνω από 1% για το 2016. Κάποιες πηγές νωρίτερα έκαναν λόγο για 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το μπαλάκι στην Ελλάδα από το ΔΝΤ

Τη σύγκλιση του ανώτατου θεσμικού οργάνου λήψης αποφάσεων στο ΔΝΤ ζήτησε χθες αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας η Κριστίν Λαγκάρντ. Κυρίως πιάτο της ατζέντας ήταν- όπως αναμενόταν- η Ελλάδα. Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν παρείχαν μία γενικότερη ενημέρωση για ότι έχει προηγηθεί, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρεις, ενώ η κ. Λαγκάρντ περιέγραψε ως "εντατικές" τις προσπάθειες που γίνονται για να επιτευχθεί συμφωνία.

Στην ίδια αποδίδεται η φράση ότι "τώρα οι Έλληνες είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν την ευθύνη των αποφάσεων που τους αφορούν".

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική πλευρά θα είναι τελική γι' αυτήν την δεδομένη στιγμή και θα έχει τον χαρακτήρα του "take it or leave it". Πληροφορίες όμως από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον κάνουν λόγο όχι για μία τελική αλλά για μία ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα.

Πολιτική συμφωνία έως την Παρασκευή

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τελευταίες προτάσεις των δανειστών παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook