Τι προβλέπει η συμφωνία Μουζάλα – Δημάρχων για το Ελληνικό

Υπό το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα επέκτασης του Κέντρου προσφύγων στο Ελληνικό χρησιμοποιώντας και τα τολ εκτός του γηπέδου Χόκεϋ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι προβλέπει η συμφωνία Μουζάλα – Δημάρχων για το Ελληνικό

Μετά από παλινωδίες αρκετών ημερών και μία σύσκεψη τους αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα με τους δημάρχους της νοτιοανατολικής Αττικής η οποία διήρκεσε δύο ώρες η κυβέρνηση εγκατέλειψε τελικά τη λύση των τολ (στέγαστρα αεροπλάνων) και αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας του χώρου στο γήπεδο Χόκεϋ του Ελληνικού στην είσοδο του οποίου άλλωστε εδώ και μερικές ημέρες είχαν στηθεί δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 100 ατόμων έκαστη και ήδη φιλοξενούνταν πρόσφυγες και κυρίως μετανάστες.

Τι προβλέπει η συμφωνία Μουζάλα – Δημάρχων για το Ελληνικό

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ότι το γήπεδο Χόκεϊ βρίσκεται σχετικά μακριά από κατοικημένες περιοχές, σε σχέση με τα τολ και σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ η εγκατάλειψη της ιδέας για χρησιμοποίηση των τολ δείχνει ότι το Κέντρο δεν θα επεκταθεί πέραν του γηπέδου το οποίο έχει και συγκεκριμένη χωρητικότητα.

Όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιηθεί μόνο η ολυμπιακή εγκατάσταση του Χόκεϋ χωρητικότητας 500 ατόμων, προκειμένου να φιλοξενηθούν κυρίως μετανάστες αλλά και πρόσφυγες ενώ οι δύο σκηνές θα χρησιμοποιηθούν και για την καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών. Η μεταφορά των προσφύγων-μετανστών από το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Τι προβλέπει η συμφωνία Μουζάλα – Δημάρχων για το Ελληνικό - εικόνα 2

Αν και το κέντρο θα είναι ανοιχτού τύπου θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όλο το 24ωρο προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη των επεισοδίων που είδαμε πριν από τέσσερις περίπου μέρες.

Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του κέντρου θα έχει ημερομηνία λήξης έως τις 31 Μαρτίου του 2016 με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει μειωθεί ή και τερματιστεί η ροή των προσφύγων από τα τουκρικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και μετά στη ενδοχώρα διότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλο χώρο διότι η Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ διέπονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου για την μελλοντική επένδυση.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Εισακούστηκαν οι αγωνίες μας

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε:

«Αναπτύξαμε τις αγωνίες που έχουμε από την εμπειρία μας όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών που υπήρξε φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών στο Ελληνικό και ακόμη μεγαλύτερες αγωνίες είχαμε για τη χρήση κι άλλων χώρων όπως κάποια τολ της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτονόητη ήταν η αγωνία μας για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Καταλήξαμε με τον κ. υπουργό οι τρεις δήμαρχοι και οι συναρμόδιοι στο εξής:

Πρώτον, δε θα χρησιμοποιηθεί κανένας άλλος χώρος στην Ελληνικό Α.Ε., Θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος χώρος που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και σήμερα για ακόμα τρεις μήνες. Στην αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επιδείξαμε θα συνεχίσουμε και εμείς να βοηθάμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε και οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν εκεί να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Δεύτερον, θα υπάρχει πολύ ισχυρή φύλαξη από την αστυνομία και οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν.

Τρίτον, το διάστημα αυτό θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες και πρόνοιες για τη δημόσια υγεία με τη φροντίδα αλλά και την καταγραφή των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται ούτως ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό παρατράγουδο.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η κοινή συνισταμένη στην οποία καταλήξαμε θα δώσει ένα καλό παράδειγμα του πώς η Πολιτεία με την αυτοδιοίκηση μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για την κατανομή της πίεσης που υπάρχει παντού στη χώρα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε ας είναι κάπου αλλού το κέντρο και μακριά από εμάς».

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Να αναλάβουν όλοι οι δήμοι την ίδια ευθύνη

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε:

«Αυτό που δεσμευτήκαμε έγινε πράξη. Δεν ανοίγουν τα τολ της αεροπορίας, δε θα είναι κοντά στις κατοικημένες περιοχές η εγκατάσταση. Άρα όλες οι ανησυχίες εξανεμίζονται πλέον και δεν υφίστανται.

Η λειτουργία του χόκεϊ συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο κι αυτό διότι η Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ διέπονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου για την μελλοντική επένδυση.

Αυτό που μας υποσχέθηκαν και είναι ξεκάθαρο είναι ότι συνεχίζεται μεν η λειτουργία του χόκεϊ, είμαστε όλοι θετικοί, γιατί η αυτοδιοίκηση βγάζει το ανθρώπινο πρόσωπο της, όπως το έδειξαν όλοι οι δήμοι από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Όλοι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ίδια ευθύνη στο μέλλον κι αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να τηρηθεί»

Δήμαρχος Αλίμου: Η λύση που καταλήξαμε καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε:

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας, δηλαδή και την ασφάλεια και την υγεία των προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενηθούν και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και των ευρύτερων περιοχών που θα υποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους.

Η λύση αυτή που ευρέθη είναι σύμφωνη με όλες τις παραμέτρους, δηλαδή τις δεσμεύσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο για την επένδυση στο χώρο, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και τη διάθεση και την επιθυμία μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει εθνική διάσταση και από την αντιμετώπιση της οποίας κανείς δεν πρέπει και δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Την Τετάρτη που έχουμε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα κουβεντιάσουμε αναλυτικά το ζήτημα. Πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να βάλουν πλάτη σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ Η ΖΗΤΗΣΗ 30 Σεπ 2021 | 12:46

Ανάρπαστα τα διαμερίσματα και οι βίλες στο Ελληνικό - Εχουν ήδη δοθεί προκαταβολές 700 εκατ. ευρώ

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα διαμερίσματα στο Marina Tower του Ελληνικού, ενώ έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές για όλες τις βίλες που θα κατασκευαστούν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2021 | 22:08

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο της SMS στη Συλβάνα Ράπτη - "Είμαι καλύτερα"

Συντετριμμένη από τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η Συλβάνα Ράπτη σε ανάρτησή της πόσταρε την τελευταία συνομιλία της με τη Φώφη Γεννηματά

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ 26 Οκτ 2021 | 20:24

Φώφη Γεννηματά: Η Τόνια Αντωνίου θα πάρει τη θέση της στη Βουλή

Η Τόνια Αντωνίου παίρνει την έδρα στη Βουλή που είχε η Φώφη Γεννηματά

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Οκτ 2021 | 18:57

Φώφη Γεννηματά: Θα ενταφιαστεί στο μνήμα του πατέρα της

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΕΤΩΝ 17 26 Οκτ 2021 | 16:44

Ο γιος της Φώφης Γεννηματά θα εκφωνήσει τον επικήδειο στην κηδεία της- Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Πώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά και το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ 26 Οκτ 2021 | 14:17

Πέραμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της οικογένειας του 18χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε τον καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο. "Να αποδοθεί δικαιοσύνη" ζήτησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ 26 Οκτ 2021 | 13:10

Υιοθετεί την πρόταση Μόσιαλου η κυβέρνηση: Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία "Φώφη Γεννηματά"

"Θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας άλλος άνθρωπος, με γενναιότητα, αξιοπρέπεια, ήθος, παράδοση, πραότητα", είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο κ. Πικραμμένος.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Οκτ 2021 | 12:57

Η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά στο άδειο γραφείο της στη Βουλή

Η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά που διάλεξαν οι συνεργάτες της για το γραφείο της στη Βουλή που γέμισε λουλούδια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Οκτ 2021 | 12:33

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Η Φώφη Γεννηματά δίδαξε αξίες και αρχές

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση της Τρίτης.Η αναφορά στη Φώφη Γεννηματά.